Cancerul de col uterin poate fi prevenit

hero-image

Atunci când este efectuat regulat, testul Papanicolau identifică precoce celulele anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase.

Cancerul de col uterin poate fi prezent fără să ai vreun simptom. De fapt, majoritatea persoanelor infectate cu HPV - cauza majoră a cancerului de col uterin - nu au simptome. Testul Papanicolau verifică modificările celulelor cervicale cauzate de HPV, ceea ce permite identificarea şi tratarea celulele atipice cu mult înainte ca orice simptom să apară, motiv pentru care screening-ul este atât de important.

Atunci când se manifestă, simptomele cancerului de col uterin sunt confuze. Semnele de avertizare, cum ar fi sângerările sau scurgerile vaginale anormale sunt vagi şi de altfel, multe femei confundă aceste manifestări cu alte condiţii medicale comune. Mergi la medicul ginecolog dacă ai unul dintre următoarele simptome: sângerare între menstruaţii, după actul sexual sau după instalarea menopauzei.

Testul Papanicolau se efectuează pentru a evidenţia precoce prezenţa modificărilor la nivelul celulelor colului uterin cauzate de infecţia persistentă cu HPV. Testul PAP în mediu lichid îmbunătăţeşte considerabil identificarea leziunilor celulare.

Foarte rar însă un test anormal înseamnă că ai cancer cervical. Frecvent, semnificaţia anomaliilor celulare identificate este aceea ca celule recoltate de la nivelul colului uterin arată diferit de celulele normale, atunci când sunt examinate la microscop. Dacă nu sunt tratate, aceste leziuni pot progresa în ani de zile spre cancer. Împreună cu medicul ginecolog vei discuta măsurile necesare pentru prevenţia cancerului de col uterin.

Cancerul de col uterin poate fi depistat precoce, fiind unul din cancerele cu cea mai mare rată de vindecare. De obicei, femeile cu leziuni precanceroase şi cancer de col uterin în stadii incipiente nu au niciun simptom specific. Simptomele apar când boala devine invazivă şi începe să se răspândască în ţesutul din apropiere. Recomandarea specialiştilor este să nu aştepţi instalarea simptomelor şi să-ţi faci regulat testul Papanicolau.

Programări şi informaţii 022903999.

Controlează-te! Fii sigură că ești bine pentru tine și cei dragi ție!

Cu informaţii vine dna medic obstetrician-ginecolog Natalia Coica-Bivol în reportajul de mai jos↘️↘️↘️

Tabelul de investigații

BM83850 lei

Virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus) este un virus, care infectează epiderma și membranele mucoase ale omului. Caile de transmitere sunt contactul direct (sexual) si indirect(sex oral). HPV este cea mai comună infecție transmisă pe cale sexuală la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectați cu ea la un anumit moment din viață. Majoritatea infecțiilor cu HPV nu au simptome. La unele persoane, o infecție cu HPV persistă și are ca rezultat negi sau leziuni precanceroase. Leziunile precanceroase cresc riscul de cancer al colului uterin, vulvei, vaginului, penisului, anusului, gurii sau gâtului. Aproape tot cancerul de col uterin se datorează HPV; cu două tipuri, HPV16 și HPV18, reprezentând 70% din cazuri. Între 60% și 90% din celelalte tipuri de cancer menționate mai sus sunt, de asemenea, legate de HPV.  HPV6 și HPV11 sunt cauze frecvente ale condiloamelor genitale și a papilomatozei laringiene. Papilomavirusul uman este un virus ADN din familia Papillomaviridae dintre care peste 170 de tipuri sunt cunoscute. Peste 40 de tipuri sunt transmise prin contact sexual și infectează anusul și organele genitale. Factorii de risc pentru infecții persistente includ: vârsta fragedă a primului contact sexual, parteneri multipli, fumatul, funcție imună deficitară, contactul de la piele la piele. Ocazional, infecția cu HPV se poate răspândi de la mamă la copil în timpul sarcinii. HPV nu pare să se răspândească prin articole comune, cum ar fi scaunele de toaletă. Cu toate acestea, tipurile care provoacă negi se pot răspândi pe suprafețe precum podele. Oamenii se pot infecta cu mai multe tipuri de HPV. HPV afectează numai oamenii. Vaccinurile HPV pot preveni cele mai frecvente tipuri de infecție. Pentru a fi cele mai eficiente, acestea trebuie utilizate înainte de debutul activității sexuale și, prin urmare, sunt recomandate între vârsta de nouă și 13 ani. Screeningul cancerului de col uterin, precum testul Papanicolaou  sau investigarea colului uterin după utilizarea acidului acetic, poate detecta cancer precoce sau celule anormale care se pot transforma în cancer. Screening-ul a redus atât numărul de cazuri, cât și numărul de decese cauzate de cancerul de col uterin. Negii pot fi îndepărtați prin congelare. HPV este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectate la un moment dat în viața lor. În 2018, aproximativ 569.000 de cazuri noi și 311.000 de decese au avut loc din cauza cancerului de col uterin la nivel mondial. Aproximativ 1% dintre adulții activi sexual au condiloame genitale.

Semne si simptome

Infecția cutanată cu HPV este foarte răspândită. Ele pot provoca creșteri necanceroase ale pielii numite negi (verrucae). Negii sunt cauzati de o creștere rapidă a celulelor pe stratul exterior al pielii. Negii de piele sunt cel mai frecvent în copilărie și de obicei apar și se regresează spontan pe parcursul săptămânilor până la luni.

Infecția cu HPV a pielii din zona genitală este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală la nivel mondial. Astfel de infecții sunt asociate cu negi genitali sau anali (cunoscute medical ca condilomata acuminata sau negii venerici), si reprezinta  semnul cel mai ușor de recunoscut al infecției genitale cu HPV. Tulpinile de HPV care pot provoca condiloame genitale sunt de obicei diferite de cele care provoacă negi pe alte părți ale corpului, cum ar fi mâinile sau picioarele, sau chiar coapsele interioare. O mare varietate de tipuri de HPV pot provoca condiloame genitale, dar tipurile 6 și 11 reprezintă împreună 90% din toate cazurile. Cu toate acestea, în total, peste 40 de tipuri de HPV sunt transmise prin contact sexual și pot infecta pielea anusului și organelor genitale.

În plus față de negi genitali, infecție cu HPV tipuri 6 și 11 poate provoca o afecțiune rară cunoscută sub denumirea de papilomatoză laringiană recurentă, negi ce se pot forma pe laringe sau alte zone ale tractului respirator. Câtiva dintre ei pot recidiva frecvent, pot interfera cu respirația și, în timp ce sunt extrem de rare, pot progresa până la cancer. Din acest motiv, este posibilă intervenția chirurgicală repetată pentru îndepărtarea.

Cancer

Aproximativ o duzină de tipuri de HPV (inclusiv tipurile 16, 18, 31 și 45) sunt denumite tipuri „cu risc ridicat”, deoarece infecția persistentă a fost legată de cancere precum cancerul orofaringelui, laringelui, vulvei, vaginului, colului uterin, penisului, și anus. Aceste tipuri de cancer implică toate infecțiile cu HPV cu transmitere sexuală al  țesutului epitelial stratificat. HPV tip 16 este cea mai malignă tulpină, prezentă de la 41 până la 54% din toate tipurile de cancer de col uterin,  și în multe cazuri de cancer vaginal / vulvar, cancere de penis, canale anale și cancere ale gâtului. La unii indivizi infectați, sistemul lor imunitar nu poate controla HPV. Infecția persistentă cu tipuri de HPV cu risc ridicat, precum tipurile 16, 18, 31 și 45, poate favoriza dezvoltarea cancerului. Co-factori, cum ar fi fumul de țigară, de asemenea, pot spori riscul unor astfel de cancer legate de HPV.

Virusologie

Infecția cu HPV este limitată la celulele bazale ale epiteliului stratificat, singurul țesut în care se reproduce. Virusul nu se poate lega la țesutul viu; în schimb, infectează țesuturile epiteliale prin micro-abraziuni sau alte traumatisme epiteliale care expun segmente ale membranei de baza. Procesul infecțios este lent, durează 12–24 ore pentru inițierea transcrierii. Se crede că anticorpii implicați joacă un rol major de neutralizare în timp ce virionii încă locuiesc pe membrana bazala și pe suprafețele celulare. Se consideră că leziunile HPV apar din proliferarea keratinocitelor bazale infectate. Infecția apare de obicei atunci când celulele bazale din gazdă sunt expuse la virusul infecțios printr-o barieră epitelială perturbată, așa cum ar apărea în timpul actului sexual sau după abraziuni minore ale pielii. Infecțiile cu HPV nu s-au dovedit a fi citolitice; mai degrabă, particulele virale sunt eliberate ca urmare a degenerării celulelor descuamante. HPV poate supraviețui multe luni și la temperaturi scăzute fără o gazdă; prin urmare, o persoană cu negi plantare poate răspândi virusul plimbându-se desculț. HPV este un virus ADN circular cu dublu catenar cu un genom de aproximativ 8000 de perechi de baze. Ciclul de viață HPV urmărește strict programul de diferențiere a keratinocitului gazdă. Se crede că virusul HPV infectează țesuturile epiteliale prin micro-abraziuni, prin care virionul se asociază cu receptori putativi, cum ar fi integrinele alfa, lamininele și annexina A2, ceea ce duce la intrarea virionilor în celulele epiteliale bazale prin endocitoză mediată de clatrin și / sau endocitoză mediată de caveolin în funcție de tipul de HPV. În acest moment, genomul viral este transportat în nucleu prin mecanisme necunoscute și se stabilește el însuși la un număr de copii de 10-200 de genomi virali pe celulă. O cascadă transcripțională sofisticată apare atunci când keratinocitul gazdă începe să se împartă și să se diferențieze din ce în ce mai mult în straturile superioare ale epiteliului.

Perioada de latență

Odată ce un virus HPV invadează o celulă, apare o infecție activă și virusul poate fi transmis. Pot trece câteva luni până la ani înainte de a se dezvolta leziuni intraepiteliale scuamoase (SIL) și pot fi detectate clinic. Timpul de la infecția activă la boala detectabilă clinic poate îngreuna epidemiologii să stabilească care partener a fost sursa infecției.

Clearance

Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt eliminate de majoritatea oamenilor fără acțiuni medicale sau consecințe. Tabelul oferă date pentru tipurile de risc ridicat (de exemplu, tipurile de cancer). Eliminarea unei infecții nu creează întotdeauna imunitate dacă există o sursă nouă sau continuă de infecție. Screening și diagnostic Există mai multe tipuri de HPV, uneori numite tipuri „cu risc scăzut” și „cu risc ridicat”. Tipurile HPV cu risc scazut sunt asociate in mod caracteristic cu verucile (condiloamele) genitale, in timp ce tipurile cu risc crescut sunt responsabile de aparitia cancerului invaziv. Ghidul de sănătate recomandă testarea HPV la pacienții cu indicații specifice, inclusiv anumite rezultate anormale ale testului Papanicolau. In cadrul tipurilor oncogene de HPV tipul 16 determina peste 50% din cazurile de cancer cervical, iar tipul 18 este implicat in 10-20% din cazuri. Acest test de depistare a cancerului de col uterin „identifică în mod specific tipurile HPV 16 și HPV 18 în timp ce detectează concomitent restul tipurilor cu risc ridicat (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 și 68). Testul efectuat in laboratorul Invitro Diagnostics utilizeaza amplificarea ADN-ului tinta prin tehnica PCR si hibridizarea acizilor nucleici, pentru detectarea cantitativa individuala (genotipare) a 21 tipuri anogenitale de HPV: Kit-ul PCR  HPV QUANT-21 REAL TIME  cantitativ este un test ADN in vitro, care este destinat identificarii specifice și cuantificarii HPV-ului cu risc scăzut (HPV 6, 11, 44) și risc ridicat (HPV 16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82) în ceea ce privește proprietățile oncogene ale papilomavirusului uman în probe biologice.

BM10300 lei

Metoda de diagnosticare prin biologie moleculară PCR  a Papillomavirus uman se bazează pe depistarea fragmentelor de ADN a acestui virus în raclatele cervicale sau în țesuturile bioptate. Utilizarea PCR permite depistarea genotipurilor HPV 16 și 18, care posedă o oncogenitate sporită, și necesită un comportament special al pacientelor, în special,  investigațiile prin colposcopie. 
 
Indicații pentru prescriera testului la femei

 • Screening-ul femeilor cu vîrsta mai mare de 30 de ani (în cazul rezultatului negativ se recomandă repetarea  cu un interval de 3 ani).
 • În complex cu investigarea citologică.
 • Apariția displazei de diferit grad.

BM09370 lei

Metoda de diagnosticare prin biologie moleculară PCR  a Papillomavirusului uman (HPV) se bazează pe depistarea fragmentelor genomului HPV din raclatele cervicale sau din țesuturile bioptate. Testul permite depistarea și diferențierea celor mai importante din punct de vedere clinic genotipuri (16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59), care sunt responsabile pentru 95% cele mai grave displazii ale cervixului și tumori ale colului uterin. Depistarea genotipurilor 16 și 18, care posedă o oncogenitate sporită și necesită un comportament special al pacientelor, în special, investigațiile prin colposcopie. 
 
Indicații pentru prescriera testului la femei

 • Screening-ul femeilor cu vîrsta mai mare de 30 de ani (în cazul rezultatului negativ se recomandă repetarea  cu un interval de 3 ani).
 • În complex cu investigarea citologică.
 • Apariția displazei de diferit grad.

BM45600 lei

Metoda de diagnosticare prin biologie moleculară PCR  a Papillomavirusului uman (HPV) se bazează pe depistarea fragmentelor genomului HPV din raclatele cervicale sau din țesuturile bioptate. Testul permite depistarea și diferențierea celor mai importante din punct de vedere clinic genotipuri (16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59), care sunt responsabile pentru 95% cele mai grave displazii ale cervixului și tumori ale colului uterin. Depistarea genotipurilor 16 și 18, care posedă o oncogenitate sporită și necesită un comportament special al pacientelor, în special, investigațiile prin colposcopie. 
 
Indicații pentru prescriera testului la femei

 • Screening-ul femeilor cu vîrsta mai mare de 30 de ani (în cazul rezultatului negativ se recomandă repetarea  cu un iterval de 3 ani).
 • În complex cu investigarea citologică.
 • Apariția displazei de diferit grad.

BM69350 lei

Un studiu pentru identificarea agentului cauzal al infecției cu papilomavirus de tip 16 și 18 (Papilomavirus uman 16/18), în timpul căruia materialul genetic (ADN) al virusului papilloma este determinat utilizând reacția în lanț în timp real a polimerazei (RT-PCR) într-o probă obținută din tractul urogenital sau într-o biopsie.

CI02380 lei

Una dintre cele mai frecvente patologii neoplazice la femei este cancerul de col uterin. Este a doua cauză de deces a femeilor cu vârste între 15-45 ani, după cancerul mamar. Spre deosebire de alte tipuri de cancer care sunt incurabile, cancerul de col uterin se poate vindeca în majoritatea cazurilor (94%), dacă este descoperit în stadii incipiente, care, însă sunt asimptomatice, ele descoperindu-se numai în cadrul procesului de screening, prin examen citologic Babeș-Papanicolau.

Examenul citologic în mediu lichid sau testul Babeş-Papanicolau, este un test medical care evaluează starea de sănătate a colului uterin prin examinarea la microscop a celulelor recoltate de la acest nivel. Este cel mai important test diagnostic pentru depistarea  displaziei şi a cancerului de col uterin.

Testul Babeș-Papanicolau este o procedură simplă, nedureroasă, care produce un disconfort minor.

Este o metodă de studiu a stării colului uterin și a cervixului, în care celulele prelevate de la nivelul colului uterin sunt introduse într-un recipient cu mediu lichid, care este îmbogățit prin centrifugare vias întinse pe lamă, metoda clasică. După centrifugare, tot materialul de celule recoltat este imprimat pe lamelă, excluzând  pierderea unor celule colectate și deci sensibilitate mai înaltă.

Aceste celule sunt prelevate prin periere de către medicul ginecolog, cu ajutorul unei periuţe special concepute. Ea are o suprafață mare de contact, posibilitatea colectării unimomentane a materialului, iar vârfurile periei urmează conturul cervixului (periile mai lungi, din mijloc, ajung în endocervix, iar periile scurte ajung în zona ectocervicală și în zona de transformare T de unde pot porni anumite tipuri de cancer uterin).

Avantajele citologiei în mediu lichid vs metoda clasică:

 • permite o apreciere mai bună a morfologiei celulelor prin etalarea lor în strat subțire pe frotiu;
 • evită pierderea de probă recoltată cu 37% (vârful periuței cu care se recoltează rămâne în flacon, rezultând menținerea a 100% celule în probă);
 • permite separarea celulelor de sânge, mucus și alte resturi celulare;
 • sensibilitatea (RRP - rezultate real pozitive) si specificitatea (RRN – rezultate real negative) sunt crescute pentru depistarea cancerului și leziunilor precanceroase a colului uterin:

ASC-US – crește cu 89,5%

LSIL – crește cu 95,7%

HSIL – crește cu 98,1%

 • folosește colorant Papanicolau proaspăt pentru fiecare lamă;
 • mediul lichid permite conservarea celulelor în condiții optime, pe o perioadă de 4 săptămâni la temperatura camerei și 6 luni păstrată la 2 – 8 grade C;
 • variabilitatea în colorarea nucleului se traduce prin detalii cromatiniene mai clare și mai ușor de interpretat;
 • din același recipient se testează atât HPV, BTS cât și teste ICC.

Cine și când trebuie să efectueze testul Babeș-Papanicolau?

 • Testul Babeș-Papanicolau este recomandat tuturor femeilor începând de la vârsta de 18 ani sau începând de la vârsta la care devin active sexual. Ca regulă, acest test trebuie efectuat anual.
 • Totuşi, frecvenţa efectuării testului Papanicolau depinde de anumiţi factori. Femeile care au 3 teste Papanicolau negative în 3 ani consecutivi, pot efectua examinarea mai rar (la fiecare 3 ani), în funcţie de starea generală de sănătate şi de activitatea sexuală, şi dacă se află în categoria femeilor cu risc scăzut.
 • Femeile cu displazie cervicală, istoric de condiloame genitale şi/sau infecţie HIV, trebuie să efectueze teste Papanicolau mai des, conform recomandărilor medicului.
 • După vârsta de 65 ani, testul Babeș-Papanicolau se efectuează conform recomandărilor medicului; testarea poate înceta dacă au existat numeroase teste normale în trecut.
 • Femeilor care iau anticoncepţionale orale sau celor cu parteneri sexuali multipli se indică testul Papanicolau obligator în fiecare an.

Pregătirea pentru investigație.

Nu este recomandată efectuarea în perioada menstruației, timp de 72 ore după contact sexual. Nu se efectuează irigaţii vaginale, tratamente vaginale si nu se introduc contraceptive vaginale cu 72 ore înaintea recoltării. Intervalul ideal pentru recoltarea testului Papanicolau este în zilele 10-20 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruaţiei).

NOTĂ:  Testul Papanicolau poate fi efectuat în siguranţă în cursul sarcinii.

Simptomele cancerului de col uterin nu sunt întotdeauna evidente şi este posibil să nu existe niciun semn de alarmă pană cand nu a ajuns la un stadiu avansat. Din această cauză este foarte importantă testarea periodică în vederea depistării anumitor leziuni potențial canceroase și efectuarea cel puțin o dată pe an a testului Babeș-Papanicolau.

CI01200 lei

Un frotiu Papanicolau este o probă recoltată din lichidul gros (mucus) din colul uterin al unei femei. Frotiul Papanicolau este utilizat pentru a descoperi boli precum cancerul de col uterin, sau infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) precum HPV. Frotiul Papanicolau este recoltat de medicul de familie sau ginecolog. Medicul deschide puțin vaginul cu ajutorul unui instrument metalic. Acesta se numește specul.Medicul deplasează speculul în vagin și îl deschide puțin. Pereții vaginului sunt acum ușor depărtați. Colul uterin poate fi examinat acum mai ușor. Apoi, medicul introduce o pensulă mică (probă) în vagin pe toată suprafața colului uterin și prelevează mucus.

Recoltarea frotiului Papanicolau durează aproximativ 10 minute. Procedura nu este dureroasă. Este posibil să pierdeți o cantitate mică de sânge.

Când ar trebui să fac testul cu frotiu Papanicolau?

Cel mai bine ar fi să faceți testul cu frotiu Papanicolau începând cu vârsta de 25 de ani dacă ați făcut sex (ați întreținut raporturi sexuale). Faceți testul cu frotiu Papanicolau o dată la 3 ani.

Nu faceți testul cu frotiu Papanicolau în timpul menstruației. Nu faceți testul cu frotiu Papanicolau dacă sunteți însărcinată sau alăptați.

Obține o consultație gratuită