Probleme de infertilitate, deși sunteți aparent sănătoasă?

hero-image

Deși V-ar părea un termen medical complicat, de fapt, insuficiența primară ovariană reprezintă o stare a organismului femeii prin care ovarele nu își fac funcția cum se cuvine. Acestea nu produc și nu eliberează estrogeni (hormoni feminini) suficienți și calitativi în corpul femeii. Din acest motiv, apar dereglări de menstruație și de ciclu menstrual, menopauza se instalează înaintea vârstei de 35-40 de ani, apare devreme osteoporoza, fiind afectat metabolismul calciului. Însă, cel mai frecvent și cel mai neplăcut efect al insuficienței primare ovariene este infertilitatea la femei și imposibilitatea de a rămâne însărcinată.

Există mai multe cauze care duc la apariția acestei stări absolut nedorite, unele dintre ele – fiind de natură genetică. De exemplu, gena FMR1 este responsabilă de buna funcționare a unei proteine, numite FMRP. Această proteină este prezentă în creier, testicule, ovare. La nivel de creier – ea reglează conexiunile dintre celulele nervoase, importante pentru procesele de învățare și memorie; la nivel de ovare – rolul acestei proteine nu este studiată până la final, dar participă la producerea estrogenilor și eliberarea lor în corp.

De obicei, femeile ce au insuficiență primară ovariană în urma unui defect de genă FMR1 sunt aparent sănătoase, rezultatele testelor medicale sunt practic în limita normei, nu au maladii evidente, dar nu le reușește conceperea unui copil. Totodată, se înregistrează un răspuns slab la stimularea ovariană efectuată în cadrul procedurilor de reproducere asistată.

La Laboratorul Medical INVITRO DIAGNOSTICS puteți verifica gena FMR1 printr-un SCREENING pentru insuficiența primară ovariană.

Cum se realizează?

Este necesar să Vă apropiați la una din filialele Invitro Diagnostics pentru prelevarea unei probe de sânge din venă, de dimineață, pe nemâncate.

Rezultatele testului genetic le veți primi peste 10 zile din momentul recoltării probei de sânge.

Screening-ul pentru Insuficiența Primară Ovariană (gena FMR1) se efectuează la indicația medicului obstetrician-ginecolog, a medicului reproductolog sau a specialistului în tratamentul infertilității.

Astfel, dacă suferiți una dintre următoarele stări, apelați-ne pentru testare genetică:

 • Infertilitate feminină cauzată de insuficiența ovariană;
 • Niveluri ridicate de ale unui hormon cunoscut cu numele de hormon stimulant al foliculilor (FSH)
 • Instalarea menopauzei înaintea vârstei de 35-40 ani;
 • Instalarea osteoporozei în vârstă fertilă și prezența dereglărilor metabolismului calciului;
 • Răspuns slab la tratamentele de stimulare ovariană.

Este bine de știut că insuficiența primară ovariană afectează starea fizică și emoțională a femeilor. Anxietatea, depresia, emoțiile negative și îngrijorarea pun stăpânire pentru femeile diagnosticate cu această problemă. Nu este cazul să panicați! Societatea Americană de Medicină Reproductivă şi Societatea Internaţională de Menopauză recomandă terapia de substituţie cu estrogen pentru femeile diagnosticate cu insuficienţă ovariană primară. La fel, pentru a ține în frâu dezvoltarea osteoporozei, se realizează teste regulate pentru aprecierea densității osoase și se recomandă tratament pe bază de suplimente de calciu și vitamina D în doze adecvate.

La fel, respectarea unui mod sănătos de viață este esențial, cu alimentație și activitate fizică potrivită vârstei.

Tabelul de investigații

TG271 600 lei

Insuficienţa ovariană primară reprezintă o pierdere a funcţiei normale a ovarelor înainte de vârsta de 40 de ani, mai exact incapacitatea de a produce cantităţi normale de hormon estrogen sau de a elibera regulat ouăle. Ca urmare, acest lucru duce de cele mai multe ori la infertilitate. Insuficienţa ovariană primară este uneori menţionată ca menopauză prematură, dar cele două condiţii nu sunt aceleaşi. Femeile cu insuficienţa ovariană premară pot avea perioade neregulate sau ocazionale timp de ani de zile şi totuşi pot rămâne însărcinate. Femeile cu menopauză prematură nu pot concepe un copil. Restaurarea nivelurilor de estrogen la femeile cu insuficienţa ovariană primară ajută la prevenirea unor complicaţii, cum ar fi osteoporoza, care apar ca urmare a scăderii estrogenului.

Cauzele insuficienţei ovariene

La femeile cu funcţie ovariană normală, glanda pituitară eliberează anumiţi hormoni în timpul ciclului menstrual, ceea ce determină un număr mic de foliculi care conţin ovule. De obicei, unul sau două folicule - nişte săculeţe umplute cu lichid - ajung la maturitate în fiecare lună. Când foliculul se maturizează, se deschide, eliberând un ou. Oul intră în tubul uterin unde o celulă de spermă îl poate fertiliza, rezultând astfel sarcina. Eşecul ovarian precoce rezultă din pierderea ouălor (ovocite). Acest lucru se poate întâmpla din următoarele cauze: 

Defectele cromozomiale. Anumite tulburări genetice sunt asociate cu insuficienţa ovariană premimara, cum ar fi sindromul mozaic Turner - în care o femeie are doar un cromozom normal X şi un al doilea cromozom X modificat - şi sindromul fragil X - în care cromozomii X sunt fragili şi se rup;

Toxinele. Chimioterapia şi radioterapia sunt cele mai frecvente cauze ale insuficienţei ovariene induse de toxine. Aceste terapii pot deteriora materialul genetic din celule. Alte toxine, cum ar fi fumul de ţigară, substanţele chimice, pesticidele şi viruşii, pot accelera insuficienţa ovariană; 

Un răspuns al sistemului imun la ţesutul ovarian (boala autoimună) în această formă rară, sistemul imunitar produce anticorpi împotriva ţesutului ovarian, dăunând foliculilor care conţin ovule. Este posibil să apară insuficienţa ovariană prematură şi dacă nu există defecte cromozomiale cunoscute, expunere la toxine sau boli autoimune. Medicul dumneavoastră ar putea recomanda teste suplimentare pentru a găsi cauza, dar în cele mai multe cazuri aceasta rămâne necunoscută (idiopatică). 

Factori de risc pentru insuficienţa ovariană

Factorii care cresc riscul de apariţie a insuficienţei ovariene premature includ: 

 • Vârsta. Riscul creşte între vârstele de 35 şi 40 de ani, cu toate că femeile şi adolescentele pot dezvolta aceasta afecţiune; 
 • Istoricul de familie. Având un istoric familial de insuficienţă ovariană primară creşte riscul de apariţie a acestei tulburări; 
 • Operaţii ovariene multiple. Endometrioza ovariană sau alte afecţiuni care necesită intervenţii chirurgicale repetate asupra ovarelor cresc riscul de insuficienţă ovariană primară.

Simptome

Semnele si simptomele insuficienţei ovariene primare sunt similare cu cele ale trecerii la menopauză şi sunt tipice deficienţei estrogenice. Acestea includ: 

 • Perioadele neregulate sau anulate (amenoreea), care ar putea fi prezente ani de zile sau se dezvoltă dupa o sarcină sau dupa oprirea pilulelor contraceptive; 
 • Dificultatea de a concepe;
 • Bufeuri de căldură; 
 • Transpiraţii nocturne; 
 • Viroza uscată; 
 • Iritabilitate sau dificultate de concentrare; 
 • Scăderea dorinţei sexuale.

Prevenţie

Pentru a vă proteja de această afecţiune sunt foarte importante următoarele sfaturi: 

 • Renunţaţi la fumat; 
 • Menţineţi o greutate normală; 
 • Faceţi exerciţii fizice regulate; 
 • Adoptaţi o dietă echilibrată, cu evitarea grăsimilor, dulciurilor, alcoolului şi cafelei.

Obține o consultație gratuită