Motivele creșterii excesive a părului pe față și corp, explicate de medicul endocrinolog, Evelina Bostan.

hero-image

Schimbările hormonale în organism pot duce la apariția pilozității excesive, inestetice, pe fața și corpul femeii. Aceste simptome pot defini afecțiunea numită Hirsutism.

În cadrul proiectului „Oamenii întreabă, experții răspund”, inițiat de Farmacia Familiei în colaborare cu partenerii săi, medicul endocrinolog de la Invitro Diagnostics, Evelina Bostan, a răspuns întrebărilor date de pacienți online. Cu siguranță mulți dintre voi vor găsi răspunsurile pe care le caută.

„Cum se poate de stopat creșterea firelor de păr de pe față și gât?”

Atunci când noi vorbim despre creșterea firelor de păr, pe față sau în unele locuri inestetice tipice pentru o femeie, se vorbește despre un hirsutism. Hirsutismul apare în perioada de creștere, de maturizare, din adolescență și se agravează cel mai des spre vârsta de 20 de ani. Deseori așa simptom întâlnim în polichistoză ovariană, atunci când plângerea asta de hirsutism este asociată și cu o dereglare a ciclului menstrual împreună cu o acnee. Atunci când este așa o plângere noi trebuie neapărat să ne adresăm medicului pentru a evalua și a face un set de laborator pentru a iniția un tratament medicamentos, scopul căruia este stoparea și încetinirea creșterii firului de păr. Deseori așa tratamente sunt de durată lungă, până la 6, poate chiar și 12 luni. Câteodată se întâlnesc cazuri de hirsutism idiopatic atunci când nu se depistează nicio cauză și atunci putem interpreta acest hirsutism ca o formă ușoară a polichistozei. Nici într-un caz nu se recomandă inițierea tratamentului medicamentos desinestătător”, atenționează experta.

Sursa: www.ea.md

Obține o consultație gratuită