Helicobacter Pylori - cea mai răspândită infecţie gastrointestinală.

hero-image

Helicobacter Pylori reprezintă o specie microbiană caracterizată printr-o formă curbă sau spirală care este adaptată la mediul acid şi care colonizează mucoasa stomacului sau a duodenului, respectiv a segmentului proximal al intestinului subţire. Modalitatea de transmitere este orală, infecţia fiind cel mai frecvent dobândită în copilărie.

În 50% din cazuri, infecţia nu produce simptome. Atunci când se manifestă, pacientul poate acuza izolat sau în asociere durere în partea superioară a abdomenului, balonare, senzaţia de plenitudine după ingestia unor cantităţi mici de alimente, greaţă, vărsături sau lipsa apetitului alimentar. În unele cazuri, manifestările clinice pot fi expresia directă a unor complicaţii, cum ar fi sângerările gastrointestinale (emisia de scaune negre, lucioase).

Infecţia este asociată cu numeroase afecţiuni gastrointestinale incluzând gastrita cronică (inflamaţia cronică a mucoasei gastrice), ulcerul gastric sau duodenal şi neoplaziile gastrice (adenocarcinomul gastric şi limfomul gastric).

Manifestările extragastrice în care implicarea infecţiei cu Helicobacter Pylori a fost dovedită sunt: anemia feriprivă de cauză necunoscută, deficienţa vitaminei B12 şi purpura trombocitopenică idiopatică.

Pentru diagnosticul infecţiei cu Helicobacter Pylori se folosesc o serie de teste noninvazive:

 • Testarea antigenică dintr-o probă prelevată din materiile fecale (cu acurateţe similară cu cea a ţesutului respirator)
 • Teste serologice cu determinarea anticorpilor anti Helicobacter Pylori. 

Despre ce este Helicobacter Pylori, cum acționează asupra organismului și cum îl putem diagnostica, ne vorbește medicul internist, Procopciuc Ecaterina, în reportajul de mai jos:

Tabelul de investigații

IM50300 lei

Testul pentru Helicobacter pylori se efectuează pentru depistarea prezenței unei infecții cu Helicobacter pylori la nivelul stomacului și a părții superioare a intestinului subțire (duodenul). H. pylori poate cauza ulcer gastroduodenal.

MI04150 lei

Testul este util în diagnosticarea inițială a infecţiei cu Helicobacter pylori, o bacterie gram negativă care determină gastrita cronică activă şi este răspunzătoare de majoritatea ulcerelor gastrice şi duodenale.

MI05150 lei

Testul se utilizează în diagnosticul serologic al Helicobacter pylori.
Indicații pentru utilizarea testului

 • Depistarea infecției cu Helicobacter pylori la pacienții cu gastrită, boală ulceroasă gastrică și duodenală
 • Monitorizarea eradicării Helicobacter pylori după terapie antibacteriană

MI06150 lei

Testul se utilizează în diagnosticul serologic al Helicobacter pylori.
Indicații pentru utilizarea testului

 • Boala ulceroasă gastrică sau duodenală
 • Dispepsie neulceroasă
 • Boala de reflux gastro-esofagian
 • Gastrită atrofică
 • Cancer gastric la rudele apropiate
 • Infecție cu helicobacter depistată primar la persoanele coabitante sau la rude
 • Investigație profilactică pentru depistarea persoanelor cu risc de dezvoltare a ulcerului sau cancerului gastric
 • Evaluarea terapiei eradicaționale
 • Imposibilitatea aplicării metodelor invasive de diagnostic (endoscopie)

BM26250 lei

   Diagnosticarea prin metoda de biologie moleculară PCR Helicobacter pylori la momentul actual este una din metodele de frute pentru diagnosticarea acestui agent patogen, cu succes concurînd cu metoda bacteriologică. În special, din așa mostre de material biologic ca bioptat din mucoasa gastrică/duodenală, materii fecale, salivă, dendrit dentar și suc gastric, ultimele 4 tipuri de material biologic nu poate fi investigat prin metoda bacteriologică.
Testul PCR permite în scurt timp de a stabili infectarea pacientului și de a determina genotipul tulpinilor H.pylori – CagA+ sau CagA- pentru a lua decizii la tactica de tratamentului și de a prognostica boala. Procesul de cancerogeneză  este mai intens în cazul infectării cu H.pylori cu genotipul sl/mlVacA.
 
Indicații pentru prescrierea testului:
 • Gastrită cronică, ulcer gastric și/sau duodenal.
 • Diagnosticarea H.pylori.
 • Aprecierea terapiei de eradicare a H.pylori.           
 • Trombocitopenie idiopatică și anemie ferodeficitară de etiologie necunoscută. 
   

Obține o consultație gratuită