Alergologia este disciplina medicală clinică care identifică factorii externi și interni care declanșează stări alergice în organismul uman și tratează afecțiunile acute și cronice.
Testele moderne de laborator în domeniul alergologiei (panouri alergeni) permit stabilirea sensibilității fiecarui om la un anumit tip de alergeni. Testele generale de laborator oferă informații despre gradul de afectare a sistemelor și organelor, aceste informații fiind extrem de importante pentru stabilirea diagnosticului și tratamentului.
Induicații pentru prescrierea testului
Panel cu un amestec de alergeni alimentari și respiratori, care sunt cel mai actuali în practica pediatrică, este destinat pentru investigarea screening a copiilor pentru depistarea alergenilor insemnați la suspecția la alergie:
Combinația de alergeni
Panelul dat se utilizează pentru investigarea screening la suspecția alergiei provocate de alergeni inhalatori. Panelul poate scoate în evidență sensibilizarea la următorii alergeni:
-Timoftica
-Secara cultivata
-Anin / Arin
-Mesteacan
-Alune
-Pelin
-Patlagina cu frunza ingustata
-Dermatophagoides pter.
-Dermatophagoides farinae
-Epiteliu pisica
-Epiteliu caine
-Cal
-Porc de guineea par
-Iepure
-Hamster
-Pasari de colivie mix
-Penicillium notatum
-Cladosporium herbarum
-Aspergillus fumigatus
-Alternaria alternata
Panelul dat se utilizează pentru investigarea screening la suspecția alergiei provocate de alergeni alimentari și inhalatori. Panelul poate scoate în evidență sensibilizarea la următorii alergeni:
Combinația de alergeni
Monoalergeni
Panelul dat se utilizează pentru investigarea screening la suspecția alergiei provocate de alergeni alimentari. Panelul poate scoate în evidență sensibilizarea la următorii alergeni:
Combinația de alergeni
Include următorii alergeni:
Intoleranța alimentară, asemenea alergiei alimentare, se poate manifesta printr-o reacție adversă la un aliment. Dar, spre deosebire de alergia alimentară, declanșată direct de sistemul imunitar, intoleranța alimentară este o reacție a sistemului digestiv, deci nu sunt implicați anticorpi. În esență, o persoană poate avea dificultăți în digerarea unui aliment, probabil din cauza unui deficit de enzime sau din cauza unor substanțe chimice din aliment care sunt greu de procesat. Întrucât nu are legătură cu producerea anticorpilor, intoleranța alimentară se poate manifesta de la prima ingerare a alimentului respectiv. Cantitatea poate fi un factor determinant: o cantitate mică din aliment ar putea fi tolerată, însă ingerarea unor cantități mai mari ar putea cauza probleme. De obicei, simptomele unei intoleranțe alimentare sunt mai puțin alarmante decât cele ale reacțiilor alergice severe. Intoleranța poate cauza dureri de stomac, balonare, flatulență (gaze intestinale), crampe, dureri de cap, erupții cutanate, oboseală sau o stare generală de rău.
Include următorii alergeni:
Acest panou conține următorii alergeni:
Testul ALEX2, este primul test alergologic multiplex in vitro. Un test de nouă generație, extrem de util pentru depistarea alergiilor. Acesta permite măsurarea simultană a IgE total (tlgE) și a IgE specific (slgE) față de o serie de extracte alergene și alergeni moleculari. Conține un panel vast de peste 295 de alergeni, acoperind marea majoritate a alergenilor inhalatori, alimentari, latex și veninuri de Hymenoptere. Testul alergologic ALEX2 utilizează tehnologia nanoparticule macroarray, cu extracte de alergeni și alergeni moleculari înalt purificați, cuplați la nanoparticule având o sensibilitate și o selectivitate mai mare comparativ cu testele tradiționale.
Testul ALEX2 cuprinde majoritatea alergenilor, în proporție de 99% și acoperă aproape toate situațiile clinice din practica medicului alergolog. Astfel, un singur test este suficient pentru a evalua complex profilul de sensibilizare al pacientului și pentru a stabili corect diagnosticul alergiei de tip I.
Combinarea extractelor de alergeni cu componente moleculare în cadrul aceluiași test oferă în plus informații cu privire la riscul de reacții alergice severe sau la posibilele reactivități încrucișate (crosreactivitate). Protocolul de testare ALEX2 cuprinde un inhibitor puternic al determinanților carbohidrați reactivi (CCD) în timpul incubării serice, ceea ce va clarifica rezultatele IgE specifice. Acest lucru reduce dificultățile în interpretare corectă a rezultatelor pentru pacienții cu CCD pozitiv și mărește specificitatea rezultatelor testării.
Lista de alergeni incluși în testul ALEX2:
Avantajele
Testul ALEX2 poate înlocui testele cutanate specifice pentru alergii, având o sensibilitate mult mai mare decât testele tradiționale de alergologie. Oferă totodată mai multe informații referitoare la posibilele reacții alergice încrucișate.
Informațiile obținute prin efectuarea acestui test complex sunt foarte utile în înțelegerea unor reacții alergice de tip 1, cele care se manifestă imediat după contactul cu alergenul și trebuie sa fie interpretate cu mare atenție, în corelație cu istoricul medical al pacientului. Se obține astfel imaginea completă a stării de sensibilizarea a pacientului, medicul alergolog având posibilitatea recomandării unui tratament de desensibilizare a pacientului.
Dacă sunt depistate corect și la timp, alergiile pot fi controlate sau chiar vindecate, pot beneficia de tratamente medicamentoase sau tratamente alergen specifice (de desensibilizare). Un diagnostic alergologic corect este important deoarece îi va permite medicului alergolog să aleagă cea mai bună intervenţie terapeutică cum ar fi: evitarea alergenului respectiv, modificarea dietei, un anumit tratament medicamentos sau imunoterapia.
Datorită rezultatelor obținute în urma efectuării testului ALEX2, nu este necesar efectuarea unor alte teste alergologice.
Testul ALEX2 se efectuează dintr-o singură probă de sânge şi permite determinarea cu precizie a anticorpilor IgE specifici unui anumit alergen.