team
Alergologie

Alergologia este disciplina medicală clinică care identifică factorii externi și interni care declanșează stări alergice în organismul uman și tratează afecțiunile acute și cronice.

Testele moderne de laborator în domeniul alergologiei (panouri alergeni) permit stabilirea sensibilității fiecarui om la un anumit tip de alergeni. Testele generale de laborator oferă informații despre gradul de afectare a sistemelor și organelor, aceste informații fiind extrem de importante pentru stabilirea diagnosticului și tratamentului. 

Alergologul este medicul care se ocupă cu depistarea şi diagnosticarea, profilaxia şi tratamentul (medicamentos şi/sau imunoterapie, după caz), monitorizarea şi educaţia complexă a pacienţilor cu boli alergice, afecţiuni de hipersensibilitate iniţiate prin mecanisme imunologice.

  • Metodele specifice de diagnostic utilizate în alergologie sunt : testele complexe - panou alergeni inhalatori și alimentari, dar și investigațiile alergologice de intoleranță alimentară și determinare IgE total sau specific.
  • Bolile alergice tipice sunt : rinita alergică, conjunctivită alergică, eczema, dermatită de contact, astmul bronșic, alergia alimentară, alergia medicamentoasă, alergia produsă de înțepături de insecte și anafilaxia.

Specialiștii în Alergologie Invitro Diagnostics

meds-team-medic-profile-image

Cornea Daniela

Alergolog-Pneumolog
    Vezi profilul
    meds-team-medic-profile-image

    Racovita Natalia

    Allergolog
      Vezi profilul
      meds-team-medic-profile-image

      Stela Eftodiev

      Medic alergolog
      • Consultații oferite la: str. B. Voievod, 7
      • Programare vizită: 022 903 999
      Vezi profilul

      Consultații disponibile în filialele:

      Consultații și proceduri oferite:

      IM03120 lei

      Induicații pentru prescrierea testului

      • Infecții respiratorii bacteriene recidivante (sinusite, pneumonii), deasemenea otite și meningite, astm bronșic.
      • Diaree cronică, sindromul de malabsorbție.
      • Reacții anafilactice postransfuzionale.
      • Sindromul Louis-Bar (ataxie-teleaniectazie).
      • Boli neoplazice ale sistemului limfoid (mielom, leucemii, limfoame, reticulosarcoame).
      • Boli difuze ale țesutului conjunctiv (artrită reumatoidă, lupus eritemaos sistemic, dermatomiozită).

      AL12920 lei

      Panel cu un amestec de alergeni alimentari și respiratori, care sunt cel mai actuali în practica pediatrică, este destinat pentru investigarea screening a copiilor pentru depistarea alergenilor insemnați la suspecția la alergie:

      Combinația de alergeni

      • Combinația de ierburi cu înflorire timpurie (anthoxanthum odoratum, secara perena, stuf obișnuit, secara cultivată, holcus lanatus)
      Monoalergeni
      • Mesteacăn
      • Pelin obisnuit
      • Capușa prafului casnic (D.pteronyssinus)
      • Capușa prafului casnic (D.farinae)
      • Epiteliu de pisică
      • Blană de cîine
      • Epiteliu de cal
      • Mucegaiul (C.herbarum)
      • Mucegaiul (A.fumigatus)
      • Mucegaiul (A.tenuis)
      • Albuș de ou
      • Gălbenuș de ou
      • Lapte de vacă
      • Codfish
      • Alfa(α) - lactalbumina
      • Beta(β) - lactalbumina
      • Albumina din serul de bovine
      • Cazeina
      • Făina de grîu
      • Orez
      • Soia
      • Arahide
      • Alune
      • Morcov
      • Cartof
      • Măr

      AL781 200 lei

      Panelul dat se utilizează pentru investigarea screening la suspecția alergiei provocate de alergeni inhalatori. Panelul poate scoate în evidență sensibilizarea la următorii alergeni:
       

      -Timoftica

      -Secara cultivata

      -Anin / Arin

      -Mesteacan

      -Alune

      -Pelin

      -Patlagina cu frunza ingustata

      -Dermatophagoides pter.

      -Dermatophagoides farinae

      -Epiteliu pisica

      -Epiteliu caine

      -Cal

      -Porc de guineea par

      -Iepure

      -Hamster

      -Pasari de colivie mix

      -Penicillium notatum

      -Cladosporium herbarum

      -Aspergillus fumigatus

      -Alternaria alternata

      AL771 200 lei

      Panelul dat se utilizează pentru investigarea screening la suspecția alergiei provocate de alergeni alimentari și inhalatori. Panelul poate scoate în evidență sensibilizarea la următorii alergeni:

      Combinația de alergeni

      • Combinația penelor animalelor domestice (găină, rață, gâscă)
      • Combinația produselor marine (cod, creveți, midii, ton, somon)

      Monoalergeni

      • Capușa prafului casnic (D.pteronyssinus)
      • Capușa prafului casnic (D.farinae)
      • Mucegaiul (C.herbarum)
      • Mucegaiul (A.fumigatus)
      • Mucegaiul (A.tenuis)
      • Epiteliu de pisică
      • Blană de câine
      • Cynodon dactylon
      • Păiuș de luncă
      • Secara perenă
      • Sicomor
      • Plop
      • Frasin alb
      • Salcâm
      • Pătlagină
      • Macriș roșu
      • Albuș de ou
      • Gălbenuș de ou
      • Cazeina
      • Lapte de vacă
      • Ton
      • Somon
      • Făina de grâu
      • Orez
      • Arahide
      • Soia
      • Roșii
      • Portocală
      • Măr
      • Banană
      • Carne de găină
      • Avocado
      • Ciocolată
      • Guava

      AL791 200 lei

      Panelul dat se utilizează pentru investigarea screening la suspecția alergiei provocate de alergeni alimentari. Panelul poate scoate în evidență sensibilizarea la următorii alergeni:

      Combinația de alergeni

      • Combinația produselor marine (cod, creveți, midii, ton, somon)
      • Combinația de  brânzeturi (elvețian, cheddar, mould, edam)
      • Combinația citricelor (grapefruit, lămîe, portocală, mandarin)
      • Combinația de alune
      Monoalergeni
      • Albuș de ou
      • Gălbenuș de ou
      • Lapte de vacă
      • Cazeina
      • Piersic
      • Avocado
      • Căpșună
      • Făina de grîu
      • Făina de ovăz
      • Orez
      • Drojdie de bere
      • Arahide
      • Soia
      • Migdale
      • Mazăre verde
      • Fasole albă
      • Măr
      • Guava
      • Roșii
      • Morcov
      • Cartofi
      • Banan
      • Varză
      • Bostan obișnuit
      • Ardei gras
      • Ciocolată
      • Carne de curcan
      • Carne de găină
      • Carne de porc
      • Carne de vită
      • Crevete
      • Ton

      AL90640 lei

      Include următorii alergeni:

      1. orz
      2. gluten
      3. ovăz 
      4. secară
      5. alac (triticum spelta)
      6. grâu
      7. hrişcă
      8. seminţe de in
      9. porumb
      10. mei
      11. orez
      12. carne de vită
      13. carne de pui
      14. carne de miel
      15. carne de porc
      16. carne de curcan
      17. lapte de vacă
      18. gălbenuş de ou
      19. albuş de ou
      20. brânză de capră
      21. lapte de capră
      22. lapte de oaie
      23. brânză de oaie
      24. iaurt
      25. vinete
      26. sfeclă roşie
      27. ardei gras
      28. broccoli
      29. morcov
      30. ţelină
      31. ardei iute/ Chili
      32. castraveţi
      33. hrean
      34. praz
      35. măsline
      36. ceapă
      37. cartofi
      38. varză roşie
      39. roşii
      40. ridiche
      41. dovlecei
      42. anghinare
      43. sparanghel
      44. spanac
      45. fasole verde
      46. mazăre boabe
      47. soia boabe
      48. linte
      49. boabe de fasole
      50. salată verde
      51. salată de câmp
      52. mere
      53. caise
      54. banane

      AL91800 lei

      Intoleranța alimentară, asemenea alergiei alimentare, se poate manifesta printr-o reacție adversă la un aliment. Dar, spre deosebire de alergia alimentară, declanșată direct de sistemul imunitar, intoleranța alimentară este o reacție a sistemului digestiv, deci nu sunt implicați anticorpi. În esență, o persoană poate avea dificultăți  în digerarea unui aliment, probabil din cauza unui deficit de enzime sau din cauza unor substanțe chimice din aliment care sunt greu de procesat. Întrucât nu are legătură cu producerea anticorpilor, intoleranța alimentară se poate manifesta de la prima ingerare a alimentului respectiv. Cantitatea poate fi un factor determinant: o cantitate mică din aliment ar putea fi tolerată, însă ingerarea unor cantități mai mari ar putea cauza probleme. De obicei, simptomele unei intoleranțe alimentare sunt mai puțin alarmante decât cele ale reacțiilor alergice severe. Intoleranța poate cauza dureri de stomac, balonare, flatulență (gaze intestinale), crampe, dureri de cap, erupții cutanate, oboseală sau o stare generală de rău.

      Include următorii alergeni:

      1. cireşe
      2. struguri (albi/ roşii)
      3. kiwi
      4. lămâie
      5. nectarine
      6. portocale
      7. ananas
      8. căpșuni
      9. pepene verde
      10. pere
      11. prune
      12. grapefruit
      13. piersici
      14. curmale
      15. busuioc
      16. piper (negru/ alb)
      17. scorţişoară
      18. usturoi
      19. seminţe de muștar
      20. nucşoară
      21. oregano
      22. pătrunjel
      23. mentă
      24. semințe de mac
      25. rozmarin
      26. cimbru
      27. vanilie
      28. migdale
      29. alune de caju
      30. boabe de cacao
      31. alune de pădure
      32. arahide
      33. fistic
      34. susan
      35. seminţe de floarea soarelui
      36. nuci
      37. nucă de cocos
      38. amestec de ciuperci 1 (păstrăv de fag, ciuperci albe, shiitake, chanterelle)
      39. amestec de ciuperci 2 (Bay Boletus, Boletus)
      40. rac de râu
      41. somon
      42. ton
      43. scoică de râu
      44. creveţi
      45. ansoa
      46. pește-spadă
      47. peşte păstrăv
      48. limbă-de-mare
      49. cod (peşte)
      50. drojdie de bere
      51. drojdie de copt
      52. miere
      53. cafea
      54. ceai negru

      AL92800 lei

      Acest panou conține următorii alergeni:

      1. roşcove
      2. semințe de rapiță
      3. rață
      4. capră
      5. gâscă
      6. struț
      7. prepeliţă
      8. iepure
      9. căprioară
      10. bibilică
      11. cal
      12. chefir
      13. beta-lactoblobulin
      14. unt
      15. brânză Camembert
      16. cazeină
      17. brânză Emmental
      18. brânză de vaci
      19. mozzarella
      20. brânză procesată
      21. brânză brută
      22. muguri de bambus
      23. varza de Bruxelles
      24. conopidă
      25. Mangold
      26. varză chinezească
      27. chimen dulce/ fenicul
      28. dovleav
      29. topinambur
      30. varză Kele
      31. ridiche
      32. varză creaţă
      33. cartofi dulci
      34. frunză de viță de vie
      35. varză albă
      36. haşmă (ceapă franţuzească)
      37. rădăcină de lemn dulce
      38. mazăre dulce
      39. fasole bob
      40. năut
      41. fasole mung
      42. fasole roşii
      43. cicoare
      44. salată iceberg
      45. salată rucola
      46. avocado
      47. mure
      48. afine
      49. merișoare
      50. coacăză roșie
      51. coacăză neagră
      52. smochine
      53. agriș
      54. pepene galben

      AL2002 500 lei

      Testul ALEX2, este primul test alergologic multiplex in vitro. Un test de nouă generație, extrem de util pentru depistarea alergiilor. Acesta permite măsurarea simultană a IgE total (tlgE) și a IgE specific (slgE) față de o serie de extracte alergene și alergeni moleculari. Conține un panel vast de peste 295 de alergeni, acoperind marea majoritate a alergenilor inhalatori, alimentari, latex și veninuri de Hymenoptere. Testul alergologic ALEX2 utilizează tehnologia nanoparticule macroarray, cu extracte de alergeni și alergeni moleculari înalt purificați, cuplați la nanoparticule având o sensibilitate și o selectivitate mai mare comparativ cu testele tradiționale.

      Testul ALEX2 cuprinde majoritatea alergenilor, în proporție de 99% și acoperă aproape toate situațiile clinice din practica medicului alergolog. Astfel, un singur test este suficient pentru a evalua complex profilul de sensibilizare al pacientului și pentru a stabili corect diagnosticul alergiei de tip I.

      Combinarea extractelor de alergeni cu componente moleculare în cadrul aceluiași test oferă în plus informații cu privire la riscul de reacții alergice severe sau la posibilele reactivități încrucișate (crosreactivitate). Protocolul de testare ALEX2 cuprinde un inhibitor puternic al determinanților carbohidrați reactivi (CCD) în timpul incubării serice, ceea ce va clarifica rezultatele IgE specifice. Acest lucru reduce dificultățile în interpretare corectă a rezultatelor pentru pacienții cu CCD pozitiv și mărește specificitatea rezultatelor testării.

      Lista de alergeni incluși în testul ALEX2:

      • Polenuri de graminee, arbori, ierburi
      • Fungi și alte microrganisme (mucegaiuri)
      • Acarieni și insecte
      • Alergeni de origine animală provenite de la animale (câine, pisică, hamster, cal etc)
      • Venin de Hymenoptera (viespe, albină)
      • Cereale (hrișcă, mei, ovăz, susan, grâu etc)
      • Lapte, Ouă, Carne
      • Fructe (mere, kiwi, cireșe)
      • Oleaginoase (caju, migdale, alune etc)
      • Pește și fructe de mare
      • Condimente (chimen, muștar etc)
      • Legume
      • Altele (latex, ficus, hamei)

      Avantajele

      Testul ALEX2 poate înlocui testele cutanate specifice pentru alergii, având o sensibilitate mult mai mare decât testele tradiționale de alergologie. Oferă totodată mai multe informații referitoare la posibilele reacții alergice încrucișate.

      Informațiile obținute prin efectuarea acestui test complex sunt foarte utile în înțelegerea unor reacții alergice de tip 1, cele care se manifestă imediat după contactul cu alergenul și trebuie sa fie interpretate cu mare atenție, în corelație cu istoricul medical al pacientului. Se obține astfel imaginea completă a stării de sensibilizarea a pacientului, medicul alergolog având posibilitatea recomandării unui tratament de desensibilizare a pacientului.

      Dacă sunt depistate corect și la timp, alergiile pot fi controlate sau chiar vindecate, pot beneficia de tratamente medicamentoase sau tratamente alergen specifice (de desensibilizare). Un diagnostic alergologic corect este important deoarece îi va permite medicului alergolog să aleagă cea mai bună intervenţie terapeutică cum ar fi: evitarea alergenului respectiv, modificarea dietei, un anumit tratament medicamentos sau imunoterapia.

      Datorită rezultatelor obținute în urma efectuării testului ALEX2, nu este necesar efectuarea unor alte teste alergologice.

      Testul ALEX2 se efectuează dintr-o singură probă de sânge şi permite determinarea cu precizie a anticorpilor IgE specifici unui anumit alergen.

        CMS02230 lei
         

          CMS04460 lei