team
Alergologie

Alergologia este disciplina medicală clinică care identifică factorii externi și interni care declanșează stări alergice în organismul uman și tratează afecțiunile acute și cronice.

Testele moderne de laborator în domeniul alergologiei (panouri alergeni) permit stabilirea sensibilității fiecarui om la un anumit tip de alergeni. Testele generale de laborator oferă informații despre gradul de afectare a sistemelor și organelor, aceste informații fiind extrem de importante pentru stabilirea diagnosticului și tratamentului. 

Alergologul este medicul care se ocupă cu depistarea şi diagnosticarea, profilaxia şi tratamentul (medicamentos şi/sau imunoterapie, după caz), monitorizarea şi educaţia complexă a pacienţilor cu boli alergice, afecţiuni de hipersensibilitate iniţiate prin mecanisme imunologice.

  • Metodele specifice de diagnostic utilizate în alergologie sunt : testele complexe - panou alergeni inhalatori și alimentari, dar și investigațiile alergologice de intoleranță alimentară și determinare IgE total sau specific.
  • Bolile alergice tipice sunt : rinita alergică, conjunctivită alergică, eczema, dermatită de contact, astmul bronșic, alergia alimentară, alergia medicamentoasă, alergia produsă de înțepături de insecte și anafilaxia.

Specialiștii în Alergologie Invitro Diagnostics

meds-team-medic-profile-image

Stela Eftodiev

Medic alergolog
  • Consultații oferite la: str. B. Voievod, 7
  • Programare vizită: 022 903 999
Vezi profilul

Consultații disponibile în filialele:

center-image
str. B. Voievod, 7 Chișinău,
Medic: Stela EftodievProgramare vizită 022 903 999
Consultații și proceduri oferite:

IM03100 lei

Induicații pentru prescrierea testului

  • Infecții respiratorii bacteriene recidivante (sinusite, pneumonii), deasemenea otite și meningite, astm bronșic.
  • Diaree cronică, sindromul de malabsorbție.
  • Reacții anafilactice postransfuzionale.
  • Sindromul Louis-Bar (ataxie-teleaniectazie).
  • Boli neoplazice ale sistemului limfoid (mielom, leucemii, limfoame, reticulosarcoame).
  • Boli difuze ale țesutului conjunctiv (artrită reumatoidă, lupus eritemaos sistemic, dermatomiozită).

AL12800 lei

Panel cu un amestec de alergeni alimentari și respiratori, care sunt cel mai actuali în practica pediatrică, este destinat pentru investigarea screening a copiilor pentru depistarea alergenilor insemnați la suspecția la alergie:

Combinația de alergeni

  • Combinația de ierburi cu înflorire timpurie (anthoxanthum odoratum, secara perena, stuf obișnuit, secara cultivată, holcus lanatus)
Monoalergeni
  • Mesteacăn
  • Pelin obisnuit
  • Capușa prafului casnic (D.pteronyssinus)
  • Capușa prafului casnic (D.farinae)
  • Epiteliu de pisică
  • Blană de cîine
  • Epiteliu de cal
  • Mucegaiul (C.herbarum)
  • Mucegaiul (A.fumigatus)
  • Mucegaiul (A.tenuis)
  • Albuș de ou
  • Gălbenuș de ou
  • Lapte de vacă
  • Codfish
  • Alfa(α) - lactalbumina
  • Beta(β) - lactalbumina
  • Albumina din serul de bovine
  • Cazeina
  • Făina de grîu
  • Orez
  • Soia
  • Arahide
  • Alune
  • Morcov
  • Cartof
  • Măr

AL781 000 lei

Panelul dat se utilizează pentru investigarea screening la suspecția alergiei provocate de alergeni alimentari. Panelul poate scoate în evidență sensibilizarea la următorii alergeni:

Combinația de alergeni

  • Combinația de ierburi cu înflorire timpurie (iarbă de primăvară dulce, dáctylis glomeráta, phleum pratense)
  • Combinația de ierburi cu înflorire tirzie (iarba insulelor bermude, stuf obișnuit, iarba de catifea)
  • Combinația de cereale (secară, ovăz, orz)
  • Combinația copacilor cu înflorire timpurie (artar, mesteacăn, alun, frasin, chiparos)
  • Combinația copacilor cu înflorire tirzie (stejar, copac de măsline, nuc, paltin, pin)
  • Combinația florilor (crizantema, trandafir, lalea, zambilă)
  • Combinația de buruieni (ambrozie, ciulin rus, scaietele popii, măcriș roșu, urzici)
  • Combinația de buruieni (pelin, pătlagina, talpa-gastei, peretele posteniței)
  • Combinația mucegaiului exotic, 1
  • Combinația mucegaiului exotic, 2
  • Combinația penelor animalelor domestice (găină, rață, gîscă)
  • Combinația penelor păsărilor ce locuiesc in colivii 
Monoalergeni
  • Măslin
  • Nuc
  • Mucegaiul (P.notatum)
  • Mucegaiul (C.herbarum)
  • Mucegaiul (A.fumigatus)
  • Mucegaiul (A.tenuis)
  • Epiteliu de pisică
  • Blană de cîine
  • Epiteliu de cal
  • Epiteliu de vacă
  • Epiteliu de capră
  • Epiteliu de oaie
  • Epiteliu de hamster
  • Secara cultivată
  • Capușa prafului casnic (D.pteronyssinus)
  • Capușa prafului casnic (D.farinae)
  • Gândac de bucătărie (B.germanica)

AL771 000 lei

Panelul dat se utilizează pentru investigarea screening la suspecția alergiei provocate de alergeni alimentari și inhalatori. Panelul poate scoate în evidență sensibilizarea la următorii alergeni:

Combinația de alergeni

  • Combinația penelor animalelor domestice (găină, rață, gîscă)
  • Combinația produselor marine (cod, creveți, midii, ton, somon)
Monoalergeni
  • Capușa prafului casnic (D.pteronyssinus)
  • Capușa prafului casnic (D.farinae)
  • Mucegaiul (C.herbarum)
  • Mucegaiul (A.fumigatus)
  • Mucegaiul (A.tenuis)
  • Epiteliu de pisică
  • Blană de cîine
  • Cynodon dactylon
  • Păiuș de luncă
  • Secara perenă
  • Sicomor
  • Plop
  • Frasin alb
  • Salcîm
  • Pătlagină
  • Macriș roșu
  • Albuș de ou
  • Gălbenuș de ou
  • Cazeina
  • Lapte de vacă
  • Ton
  • Somon
  • Făina de grîu
  • Orez
  • Arahide
  • Soia
  • Roșii
  • Portocală
  • Măr
  • Banan
  • Carne de găină
  • Avocado
  • Ciocolată
  • Guava

AL791 000 lei

Panelul dat se utilizează pentru investigarea screening la suspecția alergiei provocate de alergeni alimentari. Panelul poate scoate în evidență sensibilizarea la următorii alergeni:

Combinația de alergeni

  • Combinația produselor marine (cod, creveți, midii, ton, somon)
  • Combinația de  brânzeturi (elvețian, cheddar, mould, edam)
  • Combinația citricelor (grapefruit, lămîe, portocală, mandarin)
  • Combinația de alune
Monoalergeni
  • Albuș de ou
  • Gălbenuș de ou
  • Lapte de vacă
  • Cazeina
  • Piersic
  • Avocado
  • Căpșună
  • Făina de grîu
  • Făina de ovăz
  • Orez
  • Drojdie de bere
  • Arahide
  • Soia
  • Migdale
  • Mazăre verde
  • Fasole albă
  • Măr
  • Guava
  • Roșii
  • Morcov
  • Cartofi
  • Banan
  • Varză
  • Bostan obișnuit
  • Ardei gras
  • Ciocolată
  • Carne de curcan
  • Carne de găină
  • Carne de porc
  • Carne de vită
  • Crevete
  • Ton

AL90800 lei

Include urmatorii alergeni:

  1. orz
  2. gluten
  3. ovaz 
  4. secara
  5. alac
  6. grau
  7. hrisca
  8. seminte de in
  9. porumb
  10. mei
  11. orez
  12. vita
  13. pui
  14. miel
  15. porc
  16. curcan
  17. lapte de vaca
  18. galbenus de ou
  19. albus de ou
  20. branza de capra
  21. lapte de capra
  22. lapte de oaie
  23. branza de oaie
  24. iaurt
  25. vinete
  26. sfecla
  27. ardei gras
  28. brocoli
  29. morov
  30. telina
  31. ardei iute
  32. castravete
  33. hrean
  34. praj
  35. masline
  36. ceapa
  37. cartof
  38. varza rosie
  39. rosii
  40. ridiche
  41. zucchini
  42. anghinare
  43. sparanghel
  44. spanac
  45. fasole
  46. mazăre
  47. soia
  48. linte
  49. boabe de fasole
  50. salată verde
  51. salată de porumb
  52. măr
  53. caisă
  54. banană

AL91800 lei

Intoleranța alimentară, asemenea alergiei alimentare, se poate manifesta printr-o reacție adversă la un aliment. Dar, spre deosebire de alergia alimentară, declanșată direct de sistemul imunitar, intoleranța alimentară este o reacție a sistemului digestiv, deci nu sunt implicați anticorpi. În esență, o persoană poate avea dificultăți  în digerarea unui aliment, probabil din cauza unui deficit de enzime sau din cauza unor substanțe chimice din aliment care sunt greu de procesat. Întrucât nu are legătură cu producerea anticorpilor, intoleranța alimentară se poate manifesta de la prima ingerare a alimentului respectiv. Cantitatea poate fi un factor determinant: o cantitate mică din aliment ar putea fi tolerată, însă ingerarea unor cantități mai mari ar putea cauza probleme. De obicei, simptomele unei intoleranțe alimentare sunt mai puțin alarmante decât cele ale reacțiilor alergice severe. Intoleranța poate cauza dureri de stomac, balonare, flatulență (gaze intestinale), crampe, dureri de cap, erupții cutanate, oboseală sau o stare generală de rău.

Include următorii alergeni:

  1. cireașă
  2. struguri (albi/ rosii)
  3. kiwi
  4. lămâie
  5. nectarine
  6. portocale
  7. ananas
  8. căpșună
  9. pepene
  10. pară
  11. prună
  12. grapefruit
  13. piersică
  14. curmale
  15. busuioc
  16. piper (negru / alb)
  17. scorţişoară
  18. usturoi
  19. sămânță de muștar
  20. nucşoară
  21. oregano
  22. pătrunjel
  23. mentă
  24. semințe de mac
  25. rozmarin
  26. cimbru
  27. vanilie
  28. migdală
  29. alune de caju
  30. boabe de cacao
  31. alună
  32. arahidă
  33. fistic
  34. susan
  35. floarea soarelui
  36. nuc
  37. nucă de cocos
  38. amestec de ciuperci 1 (păstrăv, ciuperci albe, shiitake, chanterelle)
  39. amestec de ciuperci 2 (Bay Boletus, Boletus)
  40. rac de râu
  41. somon
  42. ton
  43. scoică
  44. crevetă
  45. hamsie
  46. pește-spadă
  47. păstrăv
  48. unic
  49. cod (peste)
  50. drojdie de bere
  51. drojdie de copt
  52. miere
  53. cafea
  54. ceai negru

AL92800 lei

Acest panou conține următorii alergeni:

  1. roşcovă
  2. semințe de rapiță
  3. rață
  4. capră
  5. gâscă
  6. struț
  7. prepeliţă
  8. iepure
  9. icre de cerb
  10. bibilici
  11. cal
  12. chefir
  13. beta-lactoblobulin
  14. unt
  15. brânză Camembert
  16. cazeină
  17. brânză Emmental
  18. brânză de vacă
  19. mozzarella
  20. brânză procesată
  21. brânză brută
  22. bambus
  23. varza de Bruxelles
  24. conopidă
  25. chard (planta)
  26. varza chinezeasca
  27. chimen dulce
  28. tărtăcuţă
  29. anghinare de la Ierusalim
  30. nap
  31. ridiche
  32. varza creata
  33. cartof dulce
  34. frunza de viță de vie
  35. varza alba
  36. șalotă (ceapa frantuzeasca)
  37. rădăcină de lemn dulce
  38. mazăre dulce
  39. fasole largă
  40. năut
  41. fasole mung
  42. fasole
  43. cicoare
  44. salata iceberg
  45. voinicica
  46. avocado
  47. mure
  48. coacăze
  49. merișoare
  50. coacăza roșie
  51. coacăza neagra
  52. smochine
  53. agrișă
  54. pepene galben