team
Alergologie

Alergologia este disciplina medicală clinică care identifică factorii externi și interni care declanșează stări alergice în organismul uman și tratează afecțiunile acute și cronice.

Testele moderne de laborator în domeniul alergologiei (panouri alergeni) permit stabilirea sensibilității fiecarui om la un anumit tip de alergeni. Testele generale de laborator oferă informații despre gradul de afectare a sistemelor și organelor, aceste informații fiind extrem de importante pentru stabilirea diagnosticului și tratamentului. 

Alergologul este medicul care se ocupă cu depistarea şi diagnosticarea, profilaxia şi tratamentul (medicamentos şi/sau imunoterapie, după caz), monitorizarea şi educaţia complexă a pacienţilor cu boli alergice, afecţiuni de hipersensibilitate iniţiate prin mecanisme imunologice.

  • Metodele specifice de diagnostic utilizate în alergologie sunt : testele complexe - panou alergeni inhalatori și alimentari, dar și investigațiile alergologice de intoleranță alimentară și determinare IgE total sau specific.
  • Bolile alergice tipice sunt : rinita alergică, conjunctivită alergică, eczema, dermatită de contact, astmul bronșic, alergia alimentară, alergia medicamentoasă, alergia produsă de înțepături de insecte și anafilaxia.

Specialiștii în Alergologie Invitro Diagnostics

meds-team-medic-profile-image

Daniela Cornea

    Vezi profilul
    meds-team-medic-profile-image

    Stela Eftodiev

    Medic alergolog
    • Consultații oferite la: str. B. Voievod, 7
    • Programare vizită: 022 903 999
    Vezi profilul

    Consultații disponibile în filialele:

    Consultații și proceduri oferite:

    IM03120 lei

    Induicații pentru prescrierea testului

    • Infecții respiratorii bacteriene recidivante (sinusite, pneumonii), deasemenea otite și meningite, astm bronșic.
    • Diaree cronică, sindromul de malabsorbție.
    • Reacții anafilactice postransfuzionale.
    • Sindromul Louis-Bar (ataxie-teleaniectazie).
    • Boli neoplazice ale sistemului limfoid (mielom, leucemii, limfoame, reticulosarcoame).
    • Boli difuze ale țesutului conjunctiv (artrită reumatoidă, lupus eritemaos sistemic, dermatomiozită).

    AL12920 lei

    Panel cu un amestec de alergeni alimentari și respiratori, care sunt cel mai actuali în practica pediatrică, este destinat pentru investigarea screening a copiilor pentru depistarea alergenilor insemnați la suspecția la alergie:

    Combinația de alergeni

    • Combinația de ierburi cu înflorire timpurie (anthoxanthum odoratum, secara perena, stuf obișnuit, secara cultivată, holcus lanatus)
    Monoalergeni
    • Mesteacăn
    • Pelin obisnuit
    • Capușa prafului casnic (D.pteronyssinus)
    • Capușa prafului casnic (D.farinae)
    • Epiteliu de pisică
    • Blană de cîine
    • Epiteliu de cal
    • Mucegaiul (C.herbarum)
    • Mucegaiul (A.fumigatus)
    • Mucegaiul (A.tenuis)
    • Albuș de ou
    • Gălbenuș de ou
    • Lapte de vacă
    • Codfish
    • Alfa(α) - lactalbumina
    • Beta(β) - lactalbumina
    • Albumina din serul de bovine
    • Cazeina
    • Făina de grîu
    • Orez
    • Soia
    • Arahide
    • Alune
    • Morcov
    • Cartof
    • Măr

    AL781 200 lei

    Panelul dat se utilizează pentru investigarea screening la suspecția alergiei provocate de alergeni inhalatori. Panelul poate scoate în evidență sensibilizarea la următorii alergeni:
     

    -Timoftica

    -Secara cultivata

    -Anin / Arin

    -Mesteacan

    -Alune

    -Pelin

    -Patlagina cu frunza ingustata

    -Dermatophagoides pter.

    -Dermatophagoides farinae

    -Epiteliu pisica

    -Epiteliu caine

    -Cal

    -Porc de guineea par

    -Iepure

    -Hamster

    -Pasari de colivie mix

    -Penicillium notatum

    -Cladosporium herbarum

    -Aspergillus fumigatus

    -Alternaria alternata

    AL771 200 lei

    Panelul dat se utilizează pentru investigarea screening la suspecția alergiei provocate de alergeni alimentari și inhalatori. Panelul poate scoate în evidență sensibilizarea la următorii alergeni:

    Combinația de alergeni

    • Combinația penelor animalelor domestice (găină, rață, gâscă)
    • Combinația produselor marine (cod, creveți, midii, ton, somon)

    Monoalergeni

    • Capușa prafului casnic (D.pteronyssinus)
    • Capușa prafului casnic (D.farinae)
    • Mucegaiul (C.herbarum)
    • Mucegaiul (A.fumigatus)
    • Mucegaiul (A.tenuis)
    • Epiteliu de pisică
    • Blană de câine
    • Cynodon dactylon
    • Păiuș de luncă
    • Secara perenă
    • Sicomor
    • Plop
    • Frasin alb
    • Salcâm
    • Pătlagină
    • Macriș roșu
    • Albuș de ou
    • Gălbenuș de ou
    • Cazeina
    • Lapte de vacă
    • Ton
    • Somon
    • Făina de grâu
    • Orez
    • Arahide
    • Soia
    • Roșii
    • Portocală
    • Măr
    • Banană
    • Carne de găină
    • Avocado
    • Ciocolată
    • Guava

    AL791 200 lei

    Panelul dat se utilizează pentru investigarea screening la suspecția alergiei provocate de alergeni alimentari. Panelul poate scoate în evidență sensibilizarea la următorii alergeni:

    Combinația de alergeni

    • Combinația produselor marine (cod, creveți, midii, ton, somon)
    • Combinația de  brânzeturi (elvețian, cheddar, mould, edam)
    • Combinația citricelor (grapefruit, lămîe, portocală, mandarin)
    • Combinația de alune
    Monoalergeni
    • Albuș de ou
    • Gălbenuș de ou
    • Lapte de vacă
    • Cazeina
    • Piersic
    • Avocado
    • Căpșună
    • Făina de grîu
    • Făina de ovăz
    • Orez
    • Drojdie de bere
    • Arahide
    • Soia
    • Migdale
    • Mazăre verde
    • Fasole albă
    • Măr
    • Guava
    • Roșii
    • Morcov
    • Cartofi
    • Banan
    • Varză
    • Bostan obișnuit
    • Ardei gras
    • Ciocolată
    • Carne de curcan
    • Carne de găină
    • Carne de porc
    • Carne de vită
    • Crevete
    • Ton

    AL90640 lei

    Include următorii alergeni:

    1. orz
    2. gluten
    3. ovăz 
    4. secară
    5. alac (triticum spelta)
    6. grâu
    7. hrişcă
    8. seminţe de in
    9. porumb
    10. mei
    11. orez
    12. carne de vită
    13. carne de pui
    14. carne de miel
    15. carne de porc
    16. carne de curcan
    17. lapte de vacă
    18. gălbenuş de ou
    19. albuş de ou
    20. brânză de capră
    21. lapte de capră
    22. lapte de oaie
    23. brânză de oaie
    24. iaurt
    25. vinete
    26. sfeclă roşie
    27. ardei gras
    28. broccoli
    29. morcov
    30. ţelină
    31. ardei iute/ Chili
    32. castraveţi
    33. hrean
    34. praz
    35. măsline
    36. ceapă
    37. cartofi
    38. varză roşie
    39. roşii
    40. ridiche
    41. dovlecei
    42. anghinare
    43. sparanghel
    44. spanac
    45. fasole verde
    46. mazăre boabe
    47. soia boabe
    48. linte
    49. boabe de fasole
    50. salată verde
    51. salată de câmp
    52. mere
    53. caise
    54. banane

    AL91800 lei

    Intoleranța alimentară, asemenea alergiei alimentare, se poate manifesta printr-o reacție adversă la un aliment. Dar, spre deosebire de alergia alimentară, declanșată direct de sistemul imunitar, intoleranța alimentară este o reacție a sistemului digestiv, deci nu sunt implicați anticorpi. În esență, o persoană poate avea dificultăți  în digerarea unui aliment, probabil din cauza unui deficit de enzime sau din cauza unor substanțe chimice din aliment care sunt greu de procesat. Întrucât nu are legătură cu producerea anticorpilor, intoleranța alimentară se poate manifesta de la prima ingerare a alimentului respectiv. Cantitatea poate fi un factor determinant: o cantitate mică din aliment ar putea fi tolerată, însă ingerarea unor cantități mai mari ar putea cauza probleme. De obicei, simptomele unei intoleranțe alimentare sunt mai puțin alarmante decât cele ale reacțiilor alergice severe. Intoleranța poate cauza dureri de stomac, balonare, flatulență (gaze intestinale), crampe, dureri de cap, erupții cutanate, oboseală sau o stare generală de rău.

    Include următorii alergeni:

    1. cireşe
    2. struguri (albi/ roşii)
    3. kiwi
    4. lămâie
    5. nectarine
    6. portocale
    7. ananas
    8. căpșuni
    9. pepene verde
    10. pere
    11. prune
    12. grapefruit
    13. piersici
    14. curmale
    15. busuioc
    16. piper (negru/ alb)
    17. scorţişoară
    18. usturoi
    19. seminţe de muștar
    20. nucşoară
    21. oregano
    22. pătrunjel
    23. mentă
    24. semințe de mac
    25. rozmarin
    26. cimbru
    27. vanilie
    28. migdale
    29. alune de caju
    30. boabe de cacao
    31. alune de pădure
    32. arahide
    33. fistic
    34. susan
    35. seminţe de floarea soarelui
    36. nuci
    37. nucă de cocos
    38. amestec de ciuperci 1 (păstrăv de fag, ciuperci albe, shiitake, chanterelle)
    39. amestec de ciuperci 2 (Bay Boletus, Boletus)
    40. rac de râu
    41. somon
    42. ton
    43. scoică de râu
    44. creveţi
    45. ansoa
    46. pește-spadă
    47. peşte păstrăv
    48. limbă-de-mare
    49. cod (peşte)
    50. drojdie de bere
    51. drojdie de copt
    52. miere
    53. cafea
    54. ceai negru

    AL92800 lei

    Acest panou conține următorii alergeni:

    1. roşcove
    2. semințe de rapiță
    3. rață
    4. capră
    5. gâscă
    6. struț
    7. prepeliţă
    8. iepure
    9. căprioară
    10. bibilică
    11. cal
    12. chefir
    13. beta-lactoblobulin
    14. unt
    15. brânză Camembert
    16. cazeină
    17. brânză Emmental
    18. brânză de vaci
    19. mozzarella
    20. brânză procesată
    21. brânză brută
    22. muguri de bambus
    23. varza de Bruxelles
    24. conopidă
    25. Mangold
    26. varză chinezească
    27. chimen dulce/ fenicul
    28. dovleav
    29. topinambur
    30. varză Kele
    31. ridiche
    32. varză creaţă
    33. cartofi dulci
    34. frunză de viță de vie
    35. varză albă
    36. haşmă (ceapă franţuzească)
    37. rădăcină de lemn dulce
    38. mazăre dulce
    39. fasole bob
    40. năut
    41. fasole mung
    42. fasole roşii
    43. cicoare
    44. salată iceberg
    45. salată rucola
    46. avocado
    47. mure
    48. afine
    49. merișoare
    50. coacăză roșie
    51. coacăză neagră
    52. smochine
    53. agriș
    54. pepene galben

    AL2002 500 lei

    Testul ALEX, este primul test alergologic multiplex in vitro. Un test de nouă generație, extrem de util pentru depistarea alergiilor. Acesta permite măsurarea simultană a IgE total (tlgE) și a IgE specific (slgE) față de o serie de extracte alergene și alergeni moleculari. Conține un panel vast de peste 295 de alergeni, acoperind marea majoritate a alergenilor inhalatori, alimentari, latex și veninuri de Hymenoptere. Testul alergologic ALEX utilizează tehnologia nanoparticule macroarray, cu extracte de alergeni și alergeni moleculari înalt purificați, cuplați la nanoparticule având o sensibilitate și o selectivitate mai mare comparativ cu testele tradiționale.

    Testul ALEX cuprinde majoritatea alergenilor, în proporție de 99% și acoperă aproape toate situațiile clinice din practica medicului alergolog. Astfel, un singur test este suficient pentru a evalua complex profilul de sensibilizare al pacientului și pentru a stabili corect diagnosticul alergiei de tip I.

    Combinarea extractelor de alergeni cu componente moleculare în cadrul aceluiași test oferă în plus informații cu privire la riscul de reacții alergice severe sau la posibilele reactivități încrucișate (crosreactivitate). Protocolul de testare ALEX cuprinde un inhibitor puternic al determinanților carbohidrați reactivi (CCD) în timpul incubării serice, ceea ce va clarifica rezultatele IgE specifice. Acest lucru reduce dificultățile în interpretare corectă a rezultatelor pentru pacienții cu CCD pozitiv și mărește specificitatea rezultatelor testării.

    Lista de alergeni incluși în testul ALEX:

    • Polenuri de graminee, arbori, ierburi
    • Fungi și alte microrganisme (mucegaiuri)
    • Acarieni și insecte
    • Alergeni de origine animală provenite de la animale (câine, pisică, hamster, cal etc)
    • Venin de Hymenoptera (viespe, albină)
    • Cereale (hrișcă, mei, ovăz, susan, grâu etc)
    • Lapte, Ouă, Carne
    • Fructe (mere, kiwi, cireșe)
    • Oleaginoase (caju, migdale, alune etc)
    • Pește și fructe de mare
    • Condimente (chimen, muștar etc)
    • Legume
    • Altele (latex, ficus, hamei)

    Avantajele

    Testul ALEX poate înlocui testele cutanate specifice pentru alergii, având o sensibilitate mult mai mare decât testele tradiționale de alergologie. Oferă totodată mai multe informații referitoare la posibilele reacții alergice încrucișate.

    Informațiile obținute prin efectuarea acestui test complex sunt foarte utile în înțelegerea unor reacții alergice de tip 1, cele care se manifestă imediat după contactul cu alergenul și trebuie sa fie interpretate cu mare atenție, în corelație cu istoricul medical al pacientului. Se obține astfel imaginea completă a stării de sensibilizarea a pacientului, medicul alergolog având posibilitatea recomandării unui tratament de desensibilizare a pacientului.

    Dacă sunt depistate corect și la timp, alergiile pot fi controlate sau chiar vindecate, pot beneficia de tratamente medicamentoase sau tratamente alergen specifice (de desensibilizare). Un diagnostic alergologic corect este important deoarece îi va permite medicului alergolog să aleagă cea mai bună intervenţie terapeutică cum ar fi: evitarea alergenului respectiv, modificarea dietei, un anumit tratament medicamentos sau imunoterapia.

    Datorită rezultatelor obținute în urma efectuării testului ALEX, nu este necesar efectuarea unor alte teste alergologice.

    Testul ALEX se efectuează dintr-o singură probă de sânge şi permite determinarea cu precizie a anticorpilor IgE specifici unui anumit alergen.

      CMS02230 lei
       

        CMS04460 lei