ECG în stare de repaus (6 derivaţii)

150 leiDF01

Inima produce mici impulsuri electrice care se răspândesc prin mușchiul ei pentru a produce contracţiile inimii. Aceste impulsuri pot fi detectate de aparatul EKG. Această procedură medicală este utilă în monitorizarea sănătății inimii și diagnosticarea bolilor cardiovasculare. O electrocardiogramă (EKG) este unul dintre cele mai simple şi mai rapide teste utilizate pentru evaluarea inimii.  

Este indicat să faceţi o electrocardiogramă în repaus atunci când aveţi măcar unul dintre următoarele simptome:
1. Durere toracică;
2. Palpitaţii;
3. Dificultate în respiraţie (dispnee);
4. Oboseală excesivă, mai ales la efort.

Un electrod EKG este un dispozitiv atașat pe piele în anumite părţi ale corpului pacientului – în general, antebraţpicioare şi piept – în timpul unei proceduri EKG; aceştia detectează impulsurile electrice produse de fiecare dată când inima bate.

Cei 6 electrozi cu poziţii diverse înregistrează impulsurile electrice care circulă în direcţii diferite prin muşchiul inimii. Există aspecte normale pentru înregistrarea ce provine de la fiecare electrod, aceasta numindu-se pe EKG o derivaţie (există 6 derivaţii corespunzătoare celor 6 electrozi, numindu-se diferit în funcţie de direcţia curenţilor pe care îi înregistrează).

O electrocardiogramă poate să arate:

  • dovezi ale măririi de volum a inimii;
  • semne ale unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii;
  • semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii (infarcte);
  • probleme ale ritmului cardiac (aritmii);
  • modificări ale activităţii electrice, determinate de un dezechilibru electrolitic;
  • semne de inflamaţie a sacului ce înconjoară inima (pericardite).

     Electrocardiograma de repaus nu necesită o pregătire specială şi poate fi efectuată în orice moment al zilei. Chair şi copiii, nou-născuţii sau femeile gravide o pot efectua fără restricţii.

Electrocardiograma nu are contraindicaţii.

Citește mai mult
Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.