Gena Apo E, determinarea genotipului

800 leiTG31

Apolipoproteina E este o proteină plasmatică, care este parte componentă a chilomicronilor și lipoproteinelor ​​cu densitate foarte mică. Este una dintre cele mai importante proteine ​​implicate în metabolismul lipidelor din sânge și al colesterolului din creier.

Acizii grași și colesterolul sunt componente ale membranelor celulare, precursori ai hormonilor steroizi, vitamina D și acizii biliari. De asemenea, joacă un rol important în funcționarea sistemului nervos central. Lipoproteinele diferă prin mărime, structură, funcție, sunt împărțite în principal în patru grupe: chilomicroni, VLDL (LP cu densitate foarte mică), LDL (LP cu densitate mică) și HDL (LP cu densitate mare).

O componentă importantă a lipoproteinelor este ApoE (apolipoproteina E), care este sintetizată în principal în ficat și creier și reglează metabolismul lipoproteinelor. Funcția principală a ApoE este de a participa la transportul colesterolului către țesuturi de la locurile sintezei sau absorbției sale în compoziția lipoproteinelor. Deasemenea, ApoE reglează activitatea lipazei, o enzimă care catalizează clivajul fosfolipidelor și trigliceridelor, chilomicronilor și VLDL. ApoE transportă colesterolul din celulele gliale ale creierului către neuroni.

Două mutații punctiforme în gena ApoE (cys130arg, arg176cys) formează trei variante principale - E2, E3 și E4, diferind în aminoacizi la pozițiile 130 și 176.

Substituțiile de aminoacizi afectează structura ApoE, stabilitatea și afinitatea acestuia cu receptorii. Ca urmare, metabolismul lipoproteinelor se modifică, ceea ce poate predispune la tulburări lipidice și consecințele acestora. Variantele genei apolipoproteinei E sunt bine studiate și înțelese. Toate genele sunt prezentate în perechi, câte una de la fiecare părinte. Astfel, există șase combinații posibile ale genei APOE: E2 / 2, E2 / 3, E3 / 3, E4 / 2, E4 / 3, E4 / 4.

APOE3 se caracterizează prin prezența aminoacidului cisteină la poziția 130 și a argininei la poziția 176: ApoE3 (cys130, arg176).

Genotipul ApoE3/E3 este cel mai frecvent (~ 60% din populație) și este considerat normal, adică nu crește riscul de ateroscleroză. Restul de 40% dintre oameni sunt purtători a cel puțin unei variante E2 sau E4, asociate cu diferite grade de afectare a metabolismului colesterolului. Acest lucru duce la dezvoltarea condițiilor patologice și poate fi un factor care afectează eficacitatea dietei utilizate ca profilaxie.

E3 / E3

 1. Scăderea consumului de colesterol de către ficat;
 2. Colesterol total și LDL cu valori încadrate în limitele de referință;
 3. Tratament și recomandări dietetice normale, determinate de profilul lipidic.
 4. Dacă este necesară scăderea nivelului LDL-C sau non-HDL-C, pe lângă schimbarea stilului de viață, se recomandă terapia cu statine;

APOE2 are cisteină atât la poziția 130, cât și la 176: ApoE2 (cys130, cys176).

Prezența alelei ApoE2 crește semnificativ riscul de a dezvolta o boală rară, cum ar fi hiperlipoproteinemia de tip 3. Majoritatea persoanelor cu această tulburare au două copii ale E2. Boala se caracterizează prin niveluri crescute de colesterol și trigliceride din sânge.

E2/E2, E2/E3, E2/E4

 1. Niveluri LDL-C mai mici decât genotipul E3 / E3;
 2. Purtătorii E2 cu nivelul de colesterol și trigliceride ridicat, tind să răspundă bine la terapia cu statine;
 3. Este posibil să nu răspundă la fel de bine doar la dieta cu conținut scăzut de grăsimi;
 4. Aportul moderat de alcool poate avea efecte pozitive asupra profilurilor de colesterol la purtătorii E2;
 5. E2 este adesea asociat cu niveluri mai scăzute de colesterol LDL, dar trigliceride mai mari;
 6. E2 (în special E2 / E2) pot avea mai multe șanse de a dezvolta hiperlipoproteinemie de tip III, este necesară monitorizarea permanentă a simptomelor; 
 7. Hiperlipoproteinemia de tip III este asociată cu creșterea colesterolului și a trigliceridelor, leziuni ale pielii numite xantome,  dezvoltarea precoce a bolilor cardiovasculare;
 8.  Hiperlipoproteinemia de tip III este declanșată de factori suplimentari, inclusiv diabetul, hipotiroidismul, obezitatea și, eventual, alți factori genetici necunoscuți;
 9. Dacă este necesară scăderea LDL-C sau non-HDL-C, pe lângă schimbarea stilului de viață, se recomandă terapia cu statine;

APOE4 are arginină atât la poziția 130, cât și la 176: ApoE4 (arg130, arg176).

Prezența alelei ApoE4 crește riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare. Prezența a cel puțin unei alele ApoE4 crește probabilitatea de a dezvolta ateroscleroză. Această boală, caracterizată prin îngustarea progresivă a vaselor de sânge datorită plăcilor de colesterol, crește riscul de boli coronariene, infarct miocardic și accident vascular cerebral. ApoE4 a fost asociat cu dezvoltarea bolii Alzheimer. Riscul este mai mare la prezența a două copii ale E4. Posedarea genotipului ApoE4 este, de asemenea, asociat cu o recuperare slabă după leziuni cerebrale traumatice și accident vascular cerebral.

E4/E4, E3/E4

Asociat cu niveluri mai ridicate de LDL-C decât genotipul comun E3 / E3. De asemenea, asociat cu creșterea:

 1. E4 este asociat cu niveluri crescute de colesterol LDL și trigliceride;
 2. Risc mai mare de dezvoltare precoce a bolilor coronariene și  ateroscleroză;
 3. Purtătorii E4 pot răspundă mai slab la terapia cu statine;
 4. Purtătorii E4 tind să răspundă cel mai bine la dieta foarte scăzută în grăsimi datorită sensibilității mai mari la aportul de grăsimi;
 5. Riscul asociat fumatului și alcoolului este mai mare pentru purtătorii E4;
 6. Dacă este necesară scăderea LDL-C sau non-HDL-C, pe lângă schimbarea stilului de viață, se recomandă terapia combinată cu statine și ezetimibe;

Cunoașterea genotipului ApoE va permite nu numai evaluarea riscului de a dezvolta condiții patologice, ci și determinarea corectă a tacticii de prevenire a acestora.

Aplicații clinice:

 • Genotiparea ApoE este utilizată împreună cu monitorizarea suplimentară a profilului lipidic;
 • Genotiparea ApoE este un instrument util pentru a ajuta la determinarea celei mai bune abordări dietetice și farmaceutice pentru menținerea nivelurilor lipidice sănătoase;
 • Prezența nivelurilor de colesterol și trigliceride crescute, care nu răspund la modificările stilului de viață și a dietei;
 • Prezența xantoamelor și suspecția hiperlipoproteinemiei de tip III;
 • Boli cardiovasculare (infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, ischemie, ateroscleroză vasculară);
 • Disbetalipoproteinemie, hiperlipoproteinemie tip III și V;
 • Boala Alzheimer;
 • Diabet zaharat în istoria pacientului sau a familiei apropiate;
 • În funcție de genotip, medicul va putea prezice riscul apariției hiperlipoproteinemiei de tip 3, creșterea nivelului de colesterol și trigliceride, dezvoltarea aterosclerozei și a complicațiilor acesteia și a bolii Alzheimer;
Citește mai mult

Reacția de polimerizare în lanț cu detecție în timp real

Sânge

Rotor Gene 6000

Pregatirea

Pregătirea

 • Proba se prelevează pe nemâncate. Ultimul consum alimentar trebuie să fie cu cel puțin de 2-3 ore înainte de a vă prezenta la recoltarea analizei.

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

Rotor Gene 6000
Sistem de amplificare cantitativă tip PCR în timp real

EquipmentMetoda - PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real.
EquipmentAmplificator cu sistem optic, proiectat pentru detectarea în timp real și în timp real a PCR. Primul instrument din lume cu 6 canale pentru amplificarea în timp real cu cel mai larg spectru de excitație și detectare a fluorescenței.
EquipmentDatorită prezenței multiplicatorului fotoelectric (MFT), se obține o sensibilitate ridicată a detecției semnalului fluorescent, asigurând sensibilitatea analitică necesară a analizei PCR.