PD39 Dureri de oase? Verifică-te la Osteoporoză!

Osteoporoza este o afecţiune care afectează sistemul osos. Oasele devin atât de fragile încât o simplă căzătură sau chiar acţiuni obişnuite, cum ar fi aplecarea sau tusea, pot provoca o fractură. Include: analize de laborator, interpretarea rezultatelor cu recomandărilor necesare.

Consultația medicilor specialiști presupune interpretarea rezultatelor investigațiilor efectuate și orientarea pacientului.

 • 3890 lei
 • -22%
 • 3000 lei
 • iconInterpretarea rezultatelor
 • iconAnalize de laborator

Servicii și analize incluse în pachet

TG171 000 lei

     Osteoporoza – este o maladie sistemică, progresivă a aparatului locomotor, caracterizată prin scăderea  densității osoase, deformarea arhitectonicii țesutului osos și care are ca consecință scăderea rigidității osoase și creșterea riscului de fracturi. Maladia dată este în topul disfuncțiilor invalidizării printre persoanele în vârstă. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 35% de procente de fracturi au la bază osteoporoza.

Depistarea grupului de risc, diagnosticul precoce a scăderii densității țesutului osos și profilaxia osteoporozei, oferă posibilitatea evitării riscului de fracturi și de invalidizare. Totuși, în cele mai multe cazuri, diagnosticul de osteoporoză este pus după apariția problemelor sau chiar în urma unor fracturi. Cel mai frecvent, în aproximativ 85% din cazuri, osteoporoza survine în perioada de postmenopauză. Deficitul de hormoni sexuali, îndeosebi estrogeni, deficitul de vitamina 25 (OH) D3 sunt factori de risc de bază. În afară de vârsta și sexul persoanei există o serie de alți factori de risc: apartenența la rasa europenoidă sau mongoloidă, masa corporală, înălțimea, aspectul fizic astenic.

Există mecanisme și factori genetici, care influențează osteogeneza și densitatea minerală a țesutului osos, care au un rol cheie în înțelegerea proceselor patofiziologice de remodelare osoasă. Tipizarea genelor implicate în apariția riscului de osteoporoză ne permite identificare persoanelor supuse riscului de apariție a acestei maladii în stadiile preclinice. În prezent, comunitatea științifică afirmă că osteoporoza este o tulburare complexă multifactorială cauzată de interacțiunea dintre factorii de mediu și genele care exercită de sinestătător efecte asupra metabolismului osos și a riscurilor de fracturi. Studiile efectuate au demonstrat că factorii genetici sunt responsabili pentru aproximativ 60-85% din variabilitatea interindividuală a densității minerale osoase. Cu excepția unor forme rare de osteoporoză mendeliană monogenică moștenită (osteoporoza asociată cu deficiența de estrogen datorată mutației de inactivare a genei aromatazei (CYP19) sau asociată cu rezistența la estrogen din cauza inactivării receptorului pentru estrogen alfa (ER) și pseudogliomul osteoporozei recesive autosomale cauzate de inactivarea proteinei 5 asociate receptorului de lipoproteine (LRP5), osteoporoza clasică asociată cu vârstă este o tulburare heterogenă multifactorială.

De fapt, metabolismul osos este reglementat de mai multe gene, unele exercitând un grad ridicat de influență, altele producând efecte minore. Datorită biologiei complexe a scheletului, genele asociate cu riscul de osteoporoză sunt foarte numeroase și numărul de gene identificate a fi implicate în metabolismul osos este în continuă creștere. Acestea includ genele implicate în reglarea metabolismului osos și a calciului, cum ar fi cele care codifică hormonii calciotrofici și sexuali și receptorii lor, pentru proteinele matricei osoase, pentru citokine, factori de creștere și mediatori locali și receptorii lor și pentru proteinele implicate în căile moleculare din celulele osoase.

Indicații pentru analiza genetică:

 1. osteoporoză, fracturi traumatice, patologice în familie și la rudele de gradul I;
 2. patologie endocrină care duce la tulburări menstruale, boli ale sistemului digestiv, sistemului cardiovascular (circulator), etc.;
 3. administrarea de medicamente (glucocorticoide);
 4. prezența unor factori de risc non-genetici pentru osteoporoza: postmenopauză, greutate scazută, lipsă de exerciții fizice, carență de 25 (OH) vitamina D3, inclusiv consumul nutrițional, ridicat de cafea, obiceiuri nesănătoase (consum de alcool, fumat);
 5. intoleranță individuală la lactoză (produse lactate).

 

Polimorfisme analizate:

Polimorfismele

Funcția genei

COL1A1: -1997 C>A;

Codifică lanțul proteic α al colagenului de tip 1. Colagenul reprezintă o substanță proteică prezenta în sistemul osos, sistemul muscular, sistemul digestiv, piele, vase sangvine și articulații. Acesta are un rol foarte important în regenerarea celulară și a țesuturilor conjunctive și se găsește în mai multe forme în organism, fiecare având propriul mod de acțiune.

COL1A1: 1546 (6252) G>T [Sp1 S>s];

CYP19A1: A>G;

Codifică enzima aromataza, care are funcție de a cataliza transformarea androgenilor în estrogeni.

CYP19A1: C>T;

ESR1: -397 T>C [PvuII];

Codifică receptorul pentru estrogen de tip α, este un factor de transcripție activat de ligand prin intermediul căruia se realizează funcțiile estrogenilor.

ESR1: -351 G>A [XbaI];

IL6: -174 G>C;

Interleukina – 6, citokină multifuncțională implicată în metabolismul osos.

LRP5: 1999 G>A (Val667Met);

Proteina 5 a receptorului lipoproteinelor cu densitate mica. Stimulează proliferarea și diferențierea osteoblaselor și osteoclastelor.

LRP5: 3989 C>T (Ala1330Val);

RANKL: C>T [rs9594738];

Ligandul receptorului activator a factorului nuclear κ-B. La legarea RANK cu RANKL are loc mobilizarea și activarea osteoclastelor.

RANKL: C>T [rs9594759];

TNFRSF11B (OPG):245 A>C;

Codifică osteoprotegerina. Împiedică legarea RANK cu RANKL, inhibând astfel mobilizarea, proliferarea și activarea osteoclastelor.

TNFRSF11B (OPG):4381 A>G;

TNFRSF11B (OPG):163(160) T>C;

VDR: 283 A>G [Bsml];

Receptorul pentru vitamina D3. Funcția anormală a receptorului dat este capabilă de a schimba expresia genelor implicate în homeostazia calciului și în răspunsul imun.

VDR: 2 A>G (Lys2Arg) [FokI];

 

 În scopul identificării riscului personal pentru fiecare pacient, a fost elaborat un panel de gene implicate direct în arhitectonica osteoporozei și anume: gene codificatoare a receptorului capabil să influiențeze homeostazia calciului și a răspunsului imun, gena codificatoare a receptorului de estrogen, gene responsabile de proliferarea și activarea osteoclastelor, gene codificatoare a factorilor de inhibare a activității osteoclastelor, receptorii pentru lipoproteine de densitate joasă, gena codificatoare a lanțului alfa a colagenului de tip I, gena codificatoare a interleukinei 6, care este implicată în metabolismul osos, gena codificatoare a enzimei – aromataza, implicată în transformarea androgenilor în estrogeni, etc.

 • Material:

  Sânge

CP05300 lei

  TF10200 lei

     Rezistenţa la insulină constă în scăderea efectului insulinei asupra țesuturilor ţintă, cu creşterea necesarului de insulină, fiind un mecanism patogenic important în dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2. În plus, rezistența la insulină este întâlnită în cazul femeilor cu tulburări de fertilitate şi în sindromul ovarelor polichistice, fiind frecvent o cauză indirectă de sterilitate şi tulburări menstruale la femeile tinere. O metodă alternativă pentru determinarea rezistenţei la insulină este indicele HOMA („Homeostasis Model Assesssment”), care se calculează pe baza valorilor glicemiei şi insulinei (à jeun). 

   IM30150 lei

   Anticorpii anti TPO sunt prezenţi în aproape toate cazurile de tiroidită Hashimoto şi în majoritatea cazurilor de boală Graves. Testul este util în diagnosticarea tiroiditei autoimune (cele mai comune forme fiind tiroidita Hashimoto şi boala Graves).

   • Metodă:Chemiluminiscenta, CLIA
   • Material:Ser sanguin

   HM14135 lei

      TSH (hormonul tireostimulator bazal sau tirotropină) este o glicoproteină sintetizată de adenohipofiză. TSH stimulează producţia şi secreţia hormonilor tiroidieni metabolic activi, tiroxina (T4) şi triiodotironină (T3), prin interacţiunea cu un receptor specific de pe suprafaţa celulelor tiroidiene. Sinteza şi secreţia TSH-lui este stimulată de TRH, un hormon hipotalamic, ca răspuns la nivelele scăzute de hormoni tiroidieni circulanţi. Nivelele crescute de T4 şi T3 inhibă producţia de TSH printr-un mecanism de feed-back negativ. Eşecul reglării la orice nivel al axului hipotalamo-hipofizo-tiroidian va avea ca rezultat fie subproducţia (hipotiroidism), fie hiperproducţia (hipertiroidism) T4 şi/sau T3. Acest test se efectuează pentru a detecta orice afecțiune apărută la nivelul glandei tiroide. TSH ajută glanda tiroidă să elibereze doi hormoni, triiodotironină (T3) și tiroxina (T4), care controlează metabolismul corpului.

   • Metodă:Chemiluminiscenta, CLIA
   • Material:Sânge

   CH1950 lei

   Calciul din organism (aproximativ 99%) este prezent la nivelul sistemului osos, restul fiind prezent în spaţiul intracelular extraosos sau în spațiul extracelular. Nivelul calciului sanguin este reglat de parathormon (PTH). Când concentraţia calciului scade, este stimulată eliberarea PTH, care reglează nivelul acestuia prin creşterea absorbţiei intestinale, scăderea excreţiei urinare şi creşterea resorbţiei osoase. Nivelul calciului total va fi influenţat de nivelul albuminei serice. Ionii de calciu influenţează contractilitatea inimii şi a musculaturii scheletice, fiind esenţiali pentru funcţionarea sistemului nervos. În plus, calciul joacă un rol important în coagularea sângelui şi mineralizarea osoasă.

   • Metodă:Colorimetrică
   • Material:Ser sanguin

   CH2050 lei

   Calciul sanguin este reprezentat de trei fracţiuni distincte: formă liberă (calciul ionizat), care reprezintă 50% din calciul total circulant şi este forma biologic activă a calciului; o formă legată de proteinele serice (albumine, globuline), care reprezintă 40% din valoarea calciului circulant;  o formă complexată cu anioni (bicarbonat, lactat, fosfat, citrat etc.). Dozarea calciului ionic este mult mai sensibilă decât dozarea calciului total, deoarece reflectă calciul activ metabolic. Principalele manifestări ale hipocalcemiei sunt cele neuromusculare: tetanie, părestezii, crampe musculare. O scădere rapidă a calciului poate fi asociată cu hipotensiune şi modificări electrocardiografice.

   • Metodă:Ion-selectivă
   • Material:Ser sanguin

   CH1540 lei

   Colesterolul este o substanță (un steroid) care este esențial pentru viață. Acesta formează membranele celulelor în toate organele și țesuturile din organism. Este folosit de organism pentru a sintetiza hormoni care sunt esențiali pentru dezvoltare, creștere și reproducere. De asemenea, formează acizi biliari care sunt necesari pentru a absorbi substanțele nutritive din alimente.

   Testul măsoară colesterolul total care este transportat în sânge de lipoproteine.

   O cantitate mică de colesterol circulă în sânge în particule complexe, numite lipoproteine. Fiecare particulă conține o combinație de molecule de proteine, colesterol, trigliceride și fosfolipide, iar particulele sunt clasificate prin densitatea lor în lipoproteine cu densitate mare (HDL), lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) și lipoproteine cu densitate foarte scăzută (VLDL). Particulele HDL-C, uneori numite colesterol „bun”, transportă excesul de colesterol pentru eliminare și particule LDL-C sau colesterolul „rău”, depun colesterolul în țesuturi și organe.

   Organismul produce colesterolul necesar pentru a funcționa corect, iar o parte din colesterol este luat din dietă. Dacă un individ are o predispoziție genetică la niveluri ridicate de colesterol sau mănâncă prea mult alimente bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans nesaturate, atunci nivelul colesterolului din sângele său poate crește și avea un impact negativ asupra sănătății. Colesterolul suplimentar din sânge este depozitat în plăci de aterom pe pereții vaselor de sânge, ducând la întărirea arterelor (ateroscleroză) și risc crescut de numeroase probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și accident vascular cerebral.

   Testul pentru colesterolul total este folosit singur sau ca parte a unui profil lipidic pentru a ajuta la evaluarea riscului unui individ de a dezvolta boli de inimă și pentru a ajuta la stabilirea tratamentului necesar în cazul unui risc limitat sau mare.

   Indicatii

   Adulți:

   • Test de screening pentru toți adulții care nu au factori de risc pentru boala cardiacă, cel puțin o dată până la 4 ani. Se face împreună cu un examen fizic de rutină.
   • La intervale mai mici de timp (adesea de mai multe ori pe an), atunci când o persoană are unul sau mai mulți factori de risc pentru boala cardiacă. Factorii de risc majori includ:
   1. Fumatul
   2. Indivizi supraponderali sau obezi
   3. Dietă nesănătoasă
   4. Exercițiu fizic deficitar
   5. Vârsta ( bărbați   45 ani sau femei    55 ani )
   6. Hipertensiune arteriala ( HTA ) sau administrare de medicamente pentru tensiune arterial ridicată
   7. Antecedente familiale de boli cardiace la vârste tinere
   8. Boli cardiace preexistente sau care au suferit deja un atac de cord
   9. Diabet zaharat

   Tineri

   Screening-ul pentru colesterol ridicat, ca parte a profilului lipidic, este recomandat copiilor și adulților tineri. Testarea ar trebui făcută odată între 9 și 11 ani, apoi între 17 și 21 de ani. Unii din factorii de risc sunt asemănători cu cei de la adulți și includ un istoric familial de boli de inimă sau de probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, HTA sau supraponderalitatea. Atunci când indicele de masă corporală IMC la tineri este peste percentila admisă normală, este recomandată testarea colesterolului.

   Interpretari

   În general, nivelurile normale ale lipidelor contribuie la menținerea inimii sănătoase și la scăderea riscului de atac de cord sau accident vascular cerebral. Medicul va lua în considerare toate datele pentru a determina riscul general al unei boli cardiace și dacă este necesar tratament.

   • Un colesterol sub limita superioară normală este considerat de dorit și reflectă un risc scăzut de boli cardiace.
   • Un colesterol ușor crescut este considerat ca reflectând un risc moderat.
   • Un colesterol mult crescut este considerat un risc ridicat.
   • Colesterolul este, de obicei ridicat în timpul sarcinii. Femeile ar trebui să aștepte cel puțin 6 săptămâni după naștere pentru a retesta colesterolul.
   • Unele medicamente despre care se știe că cresc nivelul colesterolului includ steroizii anabolizanți, beta-blocante, epinefrină, contraceptive orale și vitamina D.

   • Metodă:Colorimetrică
   • Material:Ser sanguin

   CH1760 lei

   Principalul rol al LDL colesterolului în metabolismul lipidic este de a prelua şi transporta colesterolul de la ficat la ţesuturile periferice. LDL colesterolul joacă un rol cheie în patogeneza aterosclerozei şi a bolii coronariene. O creştere a LDL colesterolului se asociază cu un risc crescut de boală coronariană, chiar și în cazul în care nivelul colesterolului total se situează în limite normale.

   • Metodă:Spectrofotometrică, cinetică
   • Material:Ser sanguin

   CH1660 lei

   Principalul rol al HDL colesterolului în metabolismul lipidic este de a prelua şi transporta colesterolul de la țesuturile periferice (inclusiv endoteliul vascular) la ficat, cu rol protector faţă de bolile cardiace. Un nivel scăzut de HDL colesterol este asociat cu un risc crescut de boală coronariană, determinarea HDL colesterolului fiind un instrument util în identificarea pacienţilor cu risc crescut de boală coronariană.

   • Metodă:Spectrofotometrică, cinetică
   • Material:Ser sanguin

   CH5550 lei

   Determinarea fosfatazei alcaline este de obicei folosită pentru diagnosticul diferențial al bolilor hepatice. Altă arie de utilizări clinice include afecțiunile osoase, fiind la ora actuală singură enzimă cu importanță practică pentru patologia țesutului osos, și în hiperparatiroidism. Deși se poate face o evaluare rezonabilă în privința originii hepatice sau non-hepatice a creșterii fosfatazei alcaline utilizând doar date clinice, există și metode biochimice ce pot face diferențierea între izoenzime. În tumorile de diverse etiologii fosfătază alcalină are valoare de marker tumoral (depistarea metastazelor hepatice sau osoase).

   • Metodă:Spectrofotometrică, cinetică
   • Material:Ser sanguin

   CH4740 lei

   Aspartat aminotransferaza (AST) - o enzimă care este prezentă în toate celulele corpului, dar mai ales în celulele inimii și a ficatului și într-o mai mică măsură, în rinichi și mușchi. În mod normal, activitatea AST în sânge este foarte scăzută. Dacă ficatul sau țesutul muscular sunt deteriorate, acesta este eliberat în sânge. Astfel, AST este un indicator al afectării hepatice. Cel mai adesea, AST este prescris pentru a verifica dacă ficatul este deteriorat din cauza hepatitei, a medicamentelor toxice, a cirozei. Cu toate acestea, AST nu reflectă întotdeauna numai leziuni ale ficatului, activitatea acestei enzime poate fi crescută și în boli ale altor organe, în special în infarctul miocardic. Test folosit pentru identificarea inflamatiei, leziunilor sau necroza tesutului hepatic. In boala hepatica, reprezinta un indicator al afectarii hepatocelulare de orice cauza. De asemenea, testul este utilizat pentru a monitoriza functia hepatica la pacientii care iau medicamente potential hepatotoxice.

   • Metodă:Spectrofotometrică, cinetică
   • Material:Ser sanguin

   CH4640 lei

   Glutamat piruvat transaminaza (TGP), cunoscută şi sub denumirea de alanin aminotransferază (ALAT), este o enzimă implicată în metabolismul aminoacizilor. .Alanin aminotransferaza (ALT) este o enzimă care se găseşte mai ales în celulele din ficat şi rinichi; în cantităţi mult mai mici se găseşte, de asemenea, în inima şi muşchi. Acest test se foloseste pentru a monitoriza apariţia leziunilor hepatice şi/sau pentru a ajuta la diagnosticarea bolii de ficat.

   • Metodă:Spectrofotometrică, cinetică
   • Material:Ser sanguin

   CM0115 lei

   Sângele se recoltează de obicei, pentru examinări hematologice, biochimice, serologice, bacteriologice.Această metodă asigură confortul bolnavului, calitatea probei de sânge și securitatea personalului medical.

   • Material:Sânge

   CH41250 lei

   Osteocalcina, cea mai importantă proteină non-colagenică a matricei osoase, este specifică osului şi are rol de captare a calciului. Este produsă de către osteoblaști în cursul sintezei osoase, producţia sa fiind dependentă de vitamina K. Vitamina D3 stimulează sinteza de osteocalcină. Unul sau mai multe dintre testele pentru markeri osoşi pot fi efectuate pentru a ajuta medicul să determine dacă s-au accentuat ratele de resorbţie şi/sau formare osoasă. Markerii osoşi sunt uneori folosiţi ca adjuvant la testarea densităţii osoase, atunci când medicii evaluează dacă vi se subţiază oasele sa nu, sau dacă aveţi o boală a oaselor.

   • Metodă:Chemiluminiscenta, CLIA
   • Material:Ser sanguin

   HM03140 lei

      Prolactina este un hormon produs de adenohipofiză, format dintr-un singur lanţ polipeptidic de 199 aminoacizi şi greutate moleculară de aproximativ 23 kDa. Principalul rol fiziologic pe care-l are prolactina este iniţierea şi întreţinerea lactaţiei la femei. Hiperprolactinemia este o cauză comună a infertilităţii şi a disfuncţiilor gonadale atât la bărbați, cât şi la femei. Prolactina inhibă secreţia hormonilor ovarieni, interferă cu procesul de maturare a foliculului şi cu secreţia de LH şi FSH la femei. Este indicata pentru stabilirea diagnosticului în cazurile de infertilitate la bărbaţi şi femei şi a disfuncțiilor hipofizare, monitorizarea disfuncţiilor gonadale la bărbaţi şi femei, managementul amenoreei şi galactoreei.

   • Metodă:Chemiluminiscenta, CLIA
   • Material:Ser sanguin

   HM24150 lei

       Estradiolul este cel mai puternic estrogen natural al omului. Reglează funcția de reproducere la femei și menține sarcina, împreuna cu progesteronul. Estradiolul este secretat mai ales de ovare (la femeile neînsărcinate) și, în mai mica măsură, de testicule (la bărbați) și glandele suprarenale. În perioada sarcinii, placenta secretă majoritatea estradiolului circulant. În principiu, estradiolul circulă legat de proteine (SHBG, albumină).  Valorile normale ale estradiolului sunt scăzute în timpul menstruației și la începutul fazei foliculare, cresc spre sfârșitul fazei foliculare și ating un nivel maxim chiar înainte de vârful de concentrație al LH-ului, care este în mod normal urmat de ovulație. Nivelul estradiolului scade apoi, fiind urmat de o nouă creștere în timpul fazei luteale.

   • Metodă:Chemiluminiscenta, CLIA
   • Material:Sânge

   HM33250 lei

      Peptidul C este constituit dintr-un lanţ de 31 de aminoacizi și este produs, împreună cu insulin, la nivelul celulelor beta ale pancreasului, prin clivarea enzimatică a proinsulinei. Insulina şi peptidul C sunt secretate în cantităţi egale şi sunt eliberate în circulaţie prin vena portă. Peptidul C are un rol important în asamblarea celor două lanţuri ale insulinei (A şi B). Ficatul extrage aproximativ jumătate din cantitatea de insulină şi doar un procent foarte mic din peptidul C, de aceea peptidul C persistă în circulaţia periferică în concentraţii de 5-10 ori mai mari şi cu fluctuaţii mai mici decât insulina. Spre deosebire de insulină, peptidul C nu este degradat in ficat, el fiind îndepărtat din circulaţie de către rinichi, o fracţiune excretându-se ca atare în urină. Concentraţiile peptidului C sunt crescute în afecţiunile renale.

   • Metodă:Imunoenzimatică, test cantiativ
   • Material:Sânge

   CH44430 lei

   Vitamina D este o vitamină importantă pentru că ajută corpul să absoarbă calciu.  De asemenea, vitamina D este implicată în reglarea nivelurilor de calciu şi fosfor din sânge. Studii recente sugerează că vitamina D poate fi importantă şi în menţinerea unui sistem imunitar sănătos, ajutând la prevenirea cancerului şi a bolii cardiovasculare.

   • Metodă:Imunoenzimatică, test cantiativ
   • Material:Ser sanguin

   CH1840 lei

   Trigliceridele  reprezinta cel mai important depozit de rezerve energetice ale organismului. Un test de sange masoara trigliceridele impreuna cu colesterolul. Majoritatea trigliceridelor sunt transportate in sange ca lipoproteine ​​cu densitate foarte scazuta.

   • Metodă:Colorimetrică
   • Material:Ser sanguin

   HM23150 lei

      Progesteronul este produs, în primul rând, de corpul galben ovarian (la femeile cu ciclul menstrual normal), respectiv de placentă (din săptămâna 6 de sarcină) şi, în mai mică măsură, de către glandele suprarenale. Funcţiile principale ale progesteronului sunt pregătirea uterului pentru implantare şi menţinerea sarcinii. Progesteronul seric este un indicator de încredere al ovulaţiei (normale sau induse), datorită creşterii sale rapide în urma ovulaţiei. Un nivel scăzut de progesteron (5-25 ng/mL) în prezenţa unor cantităţi detectabile de hCG este înalt sugestiv pentru riscul de avort sau sarcină ectopică, indiferent de vârsta gestațională.

   • Metodă:Chemiluminiscenta, CLIA
   • Material:Ser sanguin

   HE0240 lei

   Testele VSH măsoară viteza de sedimentare (așezare) a hematiilor (globulele roșii ale sângelui) în tubul de test în timp de o oră. Cu cât mai multe hematii se așează pe baza tubului în acest interval, cu atât mai mare este nivelul de sedimentare, adică VSH-ul. Testele VSH se fac pentru determinarea afecțiunilor cronice și acute, monitorizarea evoluției patologiei și determinarea efectului tratamentului.

   • Metodă:Metoda Westergren
   • Material:Sânge

   HE01100 lei

   Hemoleucograma (analiza generală a sângelui) este una dintre cele mai importante și solicitate teste de laborator, care oferă o informație generală despre starea de sănătate, iar schimbările în valorile de referință vorbesc despre prezența/absență și evoluția anumitor afecțiuni. Analiza generală a sângelui – are rol important atît în cazul diagnosticului patologiilor hematologice, infecțioase, inflamatorii, dereglărilor unor sisteme de organe, cît și în cazul aprecierii și monitorizării corecte ale tratamentului indicat. Un raport de rezultate conține date privind următorii indici:

    

   •     Hemoglobină
   •     Hematocritul
   •     Cantitatea eritrocitelor
   •     Volumul corpuscular mediu eritrocitului
   •     Hemoglobină corpusculară medie
   •     Concentrația medie a hemoglobinei corpuscular
   •     Lățimea de distribuție a eritrocitelor după volum, devierea standart
   •     Lățimea de distribuție a eritrocitelor după volum, coeficient de variație
   •     Cantitatea leucocitelor
   •     Cantitatea neutrofilelor
   •     Conținutul procentual a neutrofilelor
   •     Cantitatea limfocitelor
   •     Conținutul procentual a limfocitelor
   •     Cantitatea monocitelor
   •     Conținutul procentual a monocitelor
   •     Cantitatea bazofilelor
   •     Conținutul procentual a bazofilelor
   •     Cantitatea eozinofilelor
   •     Conținutul procentual a eozinofilelor
   •     Cantitatea trombocitelor
   •     Volumul mediu a trombocitelor

   • Metodă:Flow-citometrie fluorescentă/ focusare hidrodinamică/ Colorimetrie (SLS-Hb).
   • Material:Sânge

   HM10150 lei

     Testosteronul este principalul hormon androgen. Producţia de testosteron la nivelul testiculelor şi ovarelor este reglată printr-un mecanism de feed-back negativ de către hipotalamus şi hipofiză: secreţia de GRH (gonadotrophin-releasing hormone) la nivelul hipotalamusului stimulează sinteza şi eliberarea de LH la nivelul hipofizei, care, la rândul său, stimulează secreţia de testosteron şi exercită efecte anabolice la ambele sexe. Majoritatea testosteronului circulant este legat de SHBG (sex hormone-bindingglobulin), o fracţiune mică este legată de albumină, iar o cantitate mică circulă liber.

   • Metodă:Chemiluminiscenta, CLIA
   • Material:Sânge

   Total preț standard:

   3890 lei

   Pregatirea

   Pregătirea

   Prelevarea sângelui:

   • Proba se prelevează pe nemâncate. Ultimul consum alimentar trebuie să fie cu cel puțin de 8 ore înainte de a vă prezenta la recoltarea analizei.

    

   • Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul), în ajun, evitați consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate și alcool.

    

   • Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.