Afecțiunile de la nivelul tiroidei pot fi cauzate de diferite dereglări la nivelul producției de hormoni care, dacă nu sunt tratate la timp, se pot agrava și cauza alte probleme de sănătate.
Consultația medicilor specialiști presupune interpretarea rezultatelor investigațiilor efectuate și orientarea pacientului.
Examinarea permite depistarea formațiunilor de volum, chisturilor tireoiditelor autoimune.
Anticorpii anti TPO sunt prezenţi în aproape toate cazurile de tiroidită Hashimoto şi în majoritatea cazurilor de boală Graves. Testul este util în diagnosticarea tiroiditei autoimune (cele mai comune forme fiind tiroidita Hashimoto şi boala Graves).
Testarea anticorpilor tiroidieni este ordonată, în primul rând, pentru a ajuta la diagnosticarea unei boli tiroidiene autoimune și pentru a o distinge de alte forme de disfuncție tiroidiană. Acesta poate fi comandat pentru a ajuta la investigarea cauzei apariției gușei sau a altor semne și simptome asociate cu un nivel scăzut sau ridicat de hormoni tiroidieni.
Fierul este unul dintre cele mai importante micronutriente din organism. Acesta face parte din hemoglobină eritrocitelor și participă astfel la transferul de oxigen. Fierul este un microelement care este absorbit din alimente și apoi transferat prin organism prin transferin, o proteină specială care se formează în ficat. Fierul este necesar pentru formarea de globule roșii. Este cea mai importantă componentă a hemoglobinei, o proteină care umple eritrocitele, ceea ce le permite să transfere oxigenul de la plămâni la organe și țesuturi. De asemenea, fierul este o parte din proteina musculară a mioglobinei și unele enzime. Folosirea unor analize diferite care reflectă schimbul de fier în organism oferă informații mai complete și mai sigure despre deficitul de fier sau suprasaturarea fierului decât o măsurare izolată a fierului seric.
Principalul rol al LDL colesterolului în metabolismul lipidic este de a prelua şi transporta colesterolul de la ficat la ţesuturile periferice. LDL colesterolul joacă un rol cheie în patogeneza aterosclerozei şi a bolii coronariene. O creştere a LDL colesterolului se asociază cu un risc crescut de boală coronariană, chiar și în cazul în care nivelul colesterolului total se situează în limite normale.
Principalul rol al HDL colesterolului în metabolismul lipidic este de a prelua şi transporta colesterolul de la țesuturile periferice (inclusiv endoteliul vascular) la ficat, cu rol protector faţă de bolile cardiace. Un nivel scăzut de HDL colesterol este asociat cu un risc crescut de boală coronariană, determinarea HDL colesterolului fiind un instrument util în identificarea pacienţilor cu risc crescut de boală coronariană.
Hemoglobină “glicată” sau glicozilată HbA1c - este utilă în evaluarea echilibrului glucidic. Acest test se folosește pentru a monitoriza diabetul unei persoane şi pentru a ajuta la stabilirea tratamentului și la screeningul şi/sau diagnosticarea diabetului zaharat şi pre-diabetului.
Glucoza este principala formă sub care sunt absorbiţi, utilizaţi, dar şi depozitați carbohidrații în organismele vii. Celulele organismului utilizează glucoza în scop energetic, cu formarea de ATP (adenozin trifosfat). Diabetul zaharat cuprinde un grup de tulburări metabolice caracterizate printr-un nivel crescut al glucozei sanguine, secundar unui deficit calitativ/cantitativ de insulină. Principalele simptome sunt letargia (datorită hiperglicemiei marcate), poliuria, polidipsia, scăderea în greutate, miopia şi susceptibilitatea crescută față de anumite infecţii. Testul pentru glucoză poate fi utilizat pentru: Screeningul hiperglicemiei (valori ridicate ale glucozei în sânge) cât şi al hipoglicemie (valori scăzute); Pentru a ajuta la diagnosticarea diabetului; Pentru a urmări nivelurile glucozei la persoanele cu diabet zaharat.
Sângele se recoltează de obicei, pentru examinări hematologice, biochimice, serologice, bacteriologice.Această metodă asigură confortul bolnavului, calitatea probei de sânge și securitatea personalului medical.
Vitamina D este o vitamină importantă pentru că ajută corpul să absoarbă calciu. De asemenea, vitamina D este implicată în reglarea nivelurilor de calciu şi fosfor din sânge. Studii recente sugerează că vitamina D poate fi importantă şi în menţinerea unui sistem imunitar sănătos, ajutând la prevenirea cancerului şi a bolii cardiovasculare.
Trigliceridele reprezinta cel mai important depozit de rezerve energetice ale organismului. Un test de sange masoara trigliceridele impreuna cu colesterolul. Majoritatea trigliceridelor sunt transportate in sange ca lipoproteine cu densitate foarte scazuta.
Hemoleucograma (analiza generală a sângelui) este una dintre cele mai importante și solicitate teste de laborator, care oferă o informație generală despre starea de sănătate, iar schimbările în valorile de referință vorbesc despre prezența/absență și evoluția anumitor afecțiuni. Analiza generală a sângelui – are rol important atît în cazul diagnosticului patologiilor hematologice, infecțioase, inflamatorii, dereglărilor unor sisteme de organe, cît și în cazul aprecierii și monitorizării corecte ale tratamentului indicat. Un raport de rezultate conține date privind următorii indici:
Prelevarea sângelui: