Streptococul și determinarea Antigenului Streptococcus gr.A(test rapid)

hero-image

Natalia Copăceanu – medic internist în laboratorul medical Invitro Diagnostics, a răspuns la cele mai importante întrebări despre infecțiile bacteriene streptococice și testul rapid STREP A.

Ce este Streptococul betahemolitic grup A?

Bacteria Streptococcus pyogenes, cunoscută și sub numele de streptococi beta-hemolitici de grup A sau de streptococi din grupa A, provoacă „gâtul streptococic”, care se manifestă prin infecții ale gâtului (sau faringite), cel mai frecvent la copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani. Faringita streptococică este o boală acută care debutează cu dureri de gât, febră (temperatură >38.5°C), stare de rău general, frison, mialgii (dureri musculare), cefalee (dureri de cap) şi greaţă. Copiii pot prezenta dureri abdominale şi vărsături.

Cum se transmite?

Microorganismul se transmite prin contact direct între persoane, prin intermediul picăturilor sau al secrețiilor nazale, de aceea riscul de îmbolnăvire este mai mare în colectivități și familie. Perioada de incubație a bolii variază între două până la cinci zile.

Pacienţii cu faringită streptococică sunt consideraţi contagioşi în primele 24h după administrarea antibioticului. În cazul copiilor este recomandat să nu se întoarcă în colectivitate/şcoală până în momentul în care temperatura nu scade la normal şi nu au trecut cel puţin 24h de la începerea tratamentului antibiotic.

Cînd trebuie să ne prezentăm la medic?

  • Când o persoană prezintă durere în gât și alte simptome, care sugerează o eventuală infecție streptococică;
  • Există suspiciune mai mare de infecție streptococică atunci când persoana afectată este un copil și/sau dacă persoana a fost în contact strâns cu o persoană infectată.

Simptomele infecției streptococice: dureri de mai mult de o săptămână sau dureri în gât recurente, febră ridicată, gâtul și/sau amigdalele inflamate (prezentând pete albe sau galbene), pete mici roșii în partea posterioară a cavității palatine, dificultate sau durere severă la înghițire, cefalee, dureri ale întregului corp, greață sau vărsături, umflarea gâtului sau a ganglionilor limfatici, eczema, sânge în saliva sau mucus, letargie la copiii mici, simptome ale deshidratării, cum ar fi setea excesivă, gura uscată, diureză scăzută. Este important ca aceste infecții bacteriene streptococice să fie identificate prompt și tratate cu antibiotice.

Cum depistăm rapid antigenului Streptococului și ce este testul Rapid Strep A?

Testul Rapid Strep A este un test pentru detecția calitativă a prezenței antigenelor Streptococus  A în problele recoltate din gât,  oferind rezultate în decurs de 5 minute. Testul utilizează anticorpi specifici pentru celule întregi Lancefield Grupa A Streptococcus pentru a detecta selectiv antigeni Strep A într-o probă de tampon recoltată din gât.

Testul de depistare rapidă a antigenului Streptococului betahemolitic grup A este utilizat frecvent în practica clinică, în special în pediatrie, pentru identificarea germenului în faringite acute și începerea promptă a tratamentului antibiotic, înainte de a aștepta rezultatele culturii care devin disponibile în 24-48 ore. Sensibilitatea testului variază între 80-95%, iar specificitatea acestuia este de 98%. Obținerea unui rezultat pozitiv permite inițierea promptă a terapiei; un rezultat negativ impune însă, în prezența simptomelor clinice, efectuarea culturii.

Testul mai poate fi folosit si la pacientii asimptomatici pentru depistarea stării de purtător; în aceste situații s-a demonstrat că această investigație are o valoare predictivă foarte bună în comparație cu cea a rezultatelor furnizate de cultură. Acest lucru se datoreaza faptului că în cazul unei colonizări bacteriene a faringelui încărcătura bacteriană este mică, iar culturile pot fi negative datorită inhibării germenilor de către flora bacteriană normală.

Care sunt metodele de prevenție a infecțiilor bacteriene streptococice?

Cea mai bună modalitate de a evita apariția gâtului streptococic este spălarea temeinică și frecventă a mâinilor și evitarea transmiterii obiectelor de uz igienic personal. Unii copii școlari pot fi „purtători”, ei au bacteriile, dar nu prezintă simptome. Aceștia pot răspândi bacteria în colectivitate.

Infecția nediagnosticată și netratată, poate dezvolta complicații secundare, în special la copii. Aceste complicații pot include febra reumatică, care poate afecta inima și glomerulonefrita, care afectează rinichii. Deoarece infecțiile streptococice sunt diagnosticate și tratate în mod obișnuit, complicațiile sunt rare, dar ele încă apar.

Pentru consultația medicului, investigații de laborator și efectuarea testului rapid Strep A, faceți o programare la linia verde 022 903 999.

Tabelul de investigații

TR01160 lei

Testul Rapid Strep A, caseta (exudat) este un test rapid pentru a detecția calitativă a prezenței antigenelor Strep A în problele recoltate din gât. Testul utilizează anticorpi specifici pentru celule întregi Lancefield Grupa A Streptococcus pentru a detecta selectiv antigeni Strep A într-o probă de tampon recoltată din gât.
Streptococus care conține antigene Lancefield de grup A, poate provoca infecții grave, cum ar fi faringita, infecții ale tractului respirator, impetigo, endocardita, meningita, sepsis puerperal și arthiritis.

  1. Netratate aceste infecții pot duce la complicații grave, inclusiv febra reumatică și abscess.
  2. Procedurile de identificare tradițională pentru infecția cu streptococi de grupa A implică izolarea și identificarea organismelor viabile folosind tehnici care au nevoie de 24 până la 48 ore sau mai mult.

    Obține o consultație gratuită