Colecistografia

900 leiUSG71

Colecistografia orală reprezintă o procedură imagistică utilizată cu scopul evidențierii vezicii biliare sau a ductelor biliare pentru diagnosticarea pietrelor formate în vezica biliară. Pentru efectuarea acestei investigații se folosesc substantele de constrast, de obicei fiind folosite substanțe pe bază de iod, care sunt preluate de către ficat și apoi transportate împreună cu secreția biliară în interiorul vezicii biliare.

În urma colecistografiei, medicul specialist culege informații cu privire la topografia vezicii biliare, mobilitatea, forma și dimensiunea acesteia, aspectul endovezicular, conținutul vezicii biliare și modul în care se produce evacuarea acestuia.

Colecistografia orală este considerată superioară celei intravenoase datorită valorii informaționale obținute cu privire la forma colecistitei, însă colecistografia intravenoasă furnizează informații suplimentare cu privire la starea căilor biliare. În cadrul colecistografiei orale se pot identifica cu usurință calculii biliari prezenți, definitivându-se în acest mod indicațiile operatorii.

Medicii specialiști recomandă efectuarea colecistografiilor orale cu scopul diagnosticării calculilor formați la nivelul vezicii biliare. Colecistografia orală reprezintă investigația de elecție în cazul calculozei biliare, având valoare de diagnostic în 95 % dintre cazurile inregistrate.

 

Citește mai mult

LOGIQ P9

Pregatirea

Pregătirea

Testul se efectuaeză dimineața pe stomacul gol. Ultima masă se ia la 18:00.  

Se interzice fumatul cu câteva ore înainte de examinare.

Cu 3 zile înaninte de examinare, pacientul va ține o dietă: se exculde  consumul de fructe și legume, mincarea va fi fiartă. Înainte de procedura de elastografie a ficatului este strict interzisă utilizarea băuturilor alcoolice.


Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

LOGIQ P9