Următorii pași

-50% reducere la pachetul de analize medicale pentru copii “BACK TO SCHOOL"

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Helmintiaza

1645.00 Lei
-16%
1380.00 Lei

Helmintiaza

Reamintim că interpretarea independentă a rezultatelor nu este admisibilă, informațiile furnizate mai jos sunt exclusiv cu scop de referință.

Helmintiaza este o infecție cauzată de prezența și creșterea diverselor specii de viermi paraziți în organismul uman. Aceștia pot afecta diferite părți ale corpului, cum ar fi intestinele, ficatul, plămânii sau țesuturile musculare, în funcție de specia de helmint implicată.

Tipuri de helminți și ciclul lor de viață

Există mai multe tipuri principale de helminți care pot infecta oamenii, inclusiv:

  • Nematozi (viermii cilindrici, cum ar fi viermii intestinali)
  • Cestozi (viermii lați, cum ar fi tenia)
  • Trematozi (viermii plați, cum ar fi distoma hepatică)

Acești paraziți au cicluri de viață complexe, care pot implica gazde intermediare precum animale sau insecte. Infectarea oamenilor se poate produce prin ingerarea ouălor sau larvelor helmintice prezente în alimente, apă sau sol contaminate.

Tip de helmint Exemple Locație în organism
Nematozi Viermele intestinal, Ancilostoma Intestine
Cestozi Tenia, Echinococul Intestine, ficat, plămâni
Trematozi Distoma hepatică, Schistosoma Intestine, ficat, vase sanguine

Odată ajunși în organism, helminții se pot reproduce și crește, cauzând diverse simptome și afecțiuni în funcție de specia implicată și locația lor.

Rolul helmintelor în diagnostic

Prezența helmintelor în organism este un indicator important în diagnosticarea diverselor afecțiuni, inclusiv infecții parazitare, tulburări intestinale și alte probleme de sănătate. Nivelul de infestare cu helminți poate varia în funcție de vârstă, sex și alți factori.

Indicațiile pentru analiza helmintelor

Analiza pentru detectarea helmintelor este recomandată pentru a evalua prezența acestora în organism și a identifica posibile infecții parazitare. Indicațiile pentru această analiză includ simptome precum dureri abdominale, diaree, greață, scădere în greutate și alte tulburări digestive. De asemenea, analiza este recomandată pentru persoanele care au călătorit în regiuni cu risc ridicat de infecții parazitare, pentru copii și pentru monitorizarea eficacității tratamentului împotriva helmintelor.

Indicațiile pentru analiza helmintelor Analiza pentru detectarea helmintelor este indicată în următoarele cazuri:

  • Diagnostic al infecțiilor parazitare: Infecțiile cu helminți pot provoca o varietate de simptome, cum ar fi dureri abdominale, diaree, greață și scădere în greutate. Analiza ajută la identificarea prezentei acestor paraziți în organism.
  • Monitorizarea afecțiunilor cronice: Unele afecțiuni cronice, precum bolile inflamatorii intestinale, pot fi agravate de prezența helmintelor. Analiza regulată ajută la monitorizarea stării pacientului.
  • Evaluarea stării generale de sănătate: Analiza pentru helminti poate fi inclusă în examinările medicale de rutină pentru a evalua starea generală de sănătate.
  • Expunere la risc: Persoanele care au călătorit în regiuni cu risc ridicat de infecții parazitare sau care au fost expuse la surse de infecție pot beneficia de această analiză.
  • Copii: Copiii sunt mai vulnerabili la infecțiile cu helminți, astfel încât analiza regulată este recomandată pentru a depista și trata infecțiile la timp.

Pregătirea pentru procedura de recoltare a analizelor

Pentru recoltarea analizelor pentru helminți, este necesară o pregătire specială. Se recomandă respectarea următoarelor măsuri:

Respectarea dietei: Cu 3-5 zile înainte de recoltarea analizei, se recomandă excluderea din dietă a alimentelor bogate în fibre (legume, fructe, produse din cereale integrale), deoarece acestea pot influența acuratețea rezultatelor.

Administrarea medicamentelor antihelmintice: Înainte de recoltarea analizei, nu se recomandă administrarea medicamentelor antihelmintice, deoarece acestea pot influența rezultatele investigației.

Abținerea de la efort fizic: În ajunul investigației, ar trebui evitate eforturile fizice intense, deoarece acestea pot influența starea intestinului și acuratețea rezultatelor.

Informarea medicului despre medicamentele administrate: Unele medicamente pot influența rezultatele analizei, de aceea este important să informați medicul despre toate medicamentele administrate.

Procedura de recoltare a analizelor

Pentru analiza helminților, de obicei, este necesar să se recolteze un eșantion de scaun. Procedura de recoltare a probelor se efectuează acasă, folosind un recipient special furnizat de laborator. După recoltarea eșantionului, acesta trebuie dus la laborator în termenul stabilit.

Termenul de executare

Termenul de obținere a rezultatelor analizei pentru helminți poate varia în funcție de metodele utilizate și de volumul de muncă al laboratorului, de obicei, acesta fiind cuprins între 1 și 5 zile lucrătoare.

Calitatea eșantionului recoltat:

Dacă eșantionul a fost recoltat incorect sau au intrat impurități străine în acesta, aceasta poate influența acuratețea rezultatelor și poate necesita o recoltare repetată a eșantionului. Volumul de muncă al laboratorului: În perioadele de încărcare ridicată a laboratorului, termenele de execuție a analizelor pot crește. Complexitatea identificării unui anumit tip de helminți: Unele tipuri de helminți pot fi mai greu de detectat, ceea ce va necesita timp suplimentar.Mai mulți factori pot influența rezultatele analizei de sânge pentru hemoglobină, distorsionându-le sau ducând la o interpretare incorectă.

Examinarea pentru helmintiază (infecție cu viermi patogeni) este de obicei o parte a unui studiu coproparazitologic (examenul materiilor fecale pentru a detecta prezența ouălor, larvelor sau de fragmente de viermi intestinali). Această analiză ajută la identificarea infecțiilor cu diverse tipuri de viermi patogeni, inclusiv nematode (viermii cilindrici), plathelminți (viermii plate) și altele.

Pentru această investigație, se colectează o probă de materiale fecale proaspete. Proba poate fi analizată microscopic pentru a detecta prezența ouălor, larvelor sau fragmentelor de viermi, sau prin metode de concentrare și colorare pentru a facilita detectarea. De asemenea, se pot utiliza metode imunologice sau moleculare pentru detectarea antigenilor sau ADN-ului specific al viermilor.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6503341/
https://www.nature.com/articles/s41598-021-01145-1
https://www.cell.com/trends/parasitology/fulltext/S1471-4922(01)02080-3
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18410077/

Important!

Este extrem de important să reţineţi că informaţiile din această secţiune nu sunt destinate autodiagnosticării şi tratamentului. În cazul apariţiei durerii sau agravării unei boli, este necesar să consultaţi un medic pentru a efectua investigaţii diagnostice. Numai un specialist calificat poate stabili un diagnostic corect şi poate determina un tratament adecvat. Pentru a obţine o evaluare cât mai precisă şi consecventă a rezultatelor analizelor, se recomandă efectuarea acestora în acelaşi laborator. Acest lucru se datorează faptului că diferite laboratoare pot utiliza metode şi unităţi de măsură diferite pentru efectuarea unor investigaţii similare.

180.00 Lei
200.00 Lei
215.00 Lei
185.00 Lei
400.00 Lei
235.00 Lei
Preț fără reducere : 1645.00 Lei

Pregătirea

Perioada și starea

  • Materiile fecale se recolteaza inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice.
  • Recoltați dimineața din porțiunile cu aspect modificat (mucus, sânge, puroi) sau când acestea lipsesc, se recoltează din locuri diferite, cantități mici de materii fecale, din scaunul proaspăt emis spontan.
call close
Promoția "ProSPORT" Reducere de -25% la 16 analize esențiale, pentru sportivi și cei pasionați de sport și modul sănătos de viață