Următorii pași

⏰ HAPPY HOURS LA ANALIZE MEDICALE! Între 11:00 și 13:00 te bucurăm cu 25% REDUCERE la analizele medicale!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Bilirubina totală

60.00 MDL

Bilirubina Generală

Vă reamintim că interpretarea independentă a rezultatelor este inacceptabilă, informațiile de mai jos sunt doar de referință

Bilirubina este un pigment biliar format în urma descompunerii hemoglobinei din eritrocitele vechi. Joacă un rol important în metabolismul și eliminarea produselor de descompunere a hemoglobinei din organism. Bilirubina este sintetizată în celulele ficatului și eliminată împreună cu bila în intestin.

Tipuri de bilirubină și metabolismul său

Există două tipuri principale de bilirubină: indirectă (neconjugată) și directă (conjugată). Bilirubina indirectă se formează în urma descompunerii hemoglobinei și este transportată la ficat, unde este transformată în bilirubină directă hidro-solubilă. Apoi, bilirubina directă este eliminată din organism prin bilă.

Dereglările metabolismului bilirubinei pot duce la acumularea excesivă a acesteia în organism, manifestându-se prin icter (îngălbenirea pielii și a mucoaselor).

Componentă Descriere
Lanțul alfa Unul dintre lanțurile polipeptidice ale hemoglobinei
Lanțul beta Alt lanț polipeptidic al hemoglobinei
Hem Un complex care conține un ion de fier și poate lega oxigenul
Protoporfirina O substanță organică care face parte din hem

Bilirubina este un indicator important al stării ficatului și al altor organe implicate în metabolismul său. Nivelurile crescute de bilirubină pot indica diverse afecțiuni, cum ar fi anemiile hemolitice, bolile ficatului și ale căilor biliare.

Rolul bilirubinei totale în diagnostic

Bilirubina totală este un indicator importante pentru diagnosticul diferitelor afecțiuni asociate cu disfuncția ficatului, a căilor biliare și a unor boli ereditare, cum ar fi anemia hemolitică. Nivelurile crescute de bilirubină totală pot indica icter, colestază, hemoliză și alte patologii.

Indicații pentru determinarea bilirubinei totale

Determinarea nivelului de bilirubină totală este prescrisă în următoarele cazuri:

  • Evaluarea funcției ficatului și diagnosticul bolilor hepatice, cum ar fi hepatita, ciroza, bolile colestatice.
  • Diagnosticul bolilor căilor biliare, inclusiv litiaza biliară, colecistita și obstrucția căilor biliare.
  • Monitorizarea condițiilor asociate cu descompunerea crescută a eritrocitelor (hemoliză), cum ar fi anemia hemolitică, talasemia și alte hemoglobinopatii.
  • Examinarea nou-născuților pentru identificarea patologiilor asociate cu niveluri crescute de bilirubină, cum ar fi icterul nuclear.
```

Pregătirea pentru procedura de prelevare a analizelor

Înainte de a efectua analiza pentru bilirubina totală, este important să respectați următoarele recomandări:

  • Respectarea regimului alimentar: Analiza pentru bilirubina totală poate fi efectuată atât pe stomacul gol, cât și după masă. Însă, în unele cazuri (de exemplu, la o analiză biochimică complexă a sângelui) poate fi necesar un repaus alimentar de 8-12 ore înainte de prelevarea sângelui.
  • Evitarea efortului fizic: În ajunul investigației trebuie evitate exercițiile fizice intense, deoarece acestea pot influența rezultatele analizei.
  • Evitarea alcoolului și a fumatului: Cu o zi înainte de efectuarea analizei se recomandă să vă abțineți de la consumul de alcool și fumat, deoarece acestea pot influența indicatorii sângelui.
  • Respectarea regimului de hidratare: Este important să mențineți un nivel normal de hidratare pentru a facilita procedura de prelevare a sângelui. Consumul insuficient de lichide poate îngreuna venipunctura.
  • Informarea medicului despre medicamentele luate: Unele medicamente pot influența indicatorii sângelui. Este important să informați medicul despre toate medicamentele pe care le luați.

Procedura de prelevare a analizelor

Sângele pentru analiza bilirubinei totale este de obicei prelevat din venă la plica cotului. Procedura durează câteva minute și este efectuată de un lucrător medical. După venipunctură poate apărea o mică sângerare sau o echimoză, care de obicei dispare de la sine în câteva zile.

Surse:

https://medlineplus.gov/lab-tests/bilirubin-blood-test/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/315086
https://www.healthline.com/health/high-bilirubin
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/bilirubin-test
https://en.wikipedia.org/wiki/Bilirubin
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=total_bilirubin_blood
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/bilirubin/about/pac-20393041
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17845-bilirubin

IMPORTANT!

Este foarte important să rețineți că informațiile din această secțiune nu sunt destinate autodiagnosticării și tratamentului. În caz de durere sau agravare a unei boli, este necesar să consultați un medic pentru a efectua investigațiile diagnostice necesare. Numai un specialist calificat poate pune un diagnostic corect și poate stabili tratamentul adecvat. Pentru a obține cea mai precisă și coerentă evaluare a rezultatelor testelor, se recomandă efectuarea acestora în același laborator. Acest lucru se datorează faptului că diferitele laboratoare pot utiliza metode și unități de măsură diferite pentru efectuarea unor investigații similare.

  • Materialul colectat : Ser sanguin

Pregătirea :

Perioada optimă pentru recoltare

  • Pentru obținerea rezultatelor cu un grad înalt de exactitate recomandăm să vizitați centrul de recoltare Invitro Diagnostics între orele de dimineață 7:30 și 11.00.
  • Sângele se prelevează din venă. Sângele venos va fi colectat de către personalul cu experiență chiar și bebelușilor.
Achită online cu 15% reducere la analize!
call close
⏰ HAPPY HOURS LA ANALIZE MEDICALE! Între 11:00 și 13:00 te bucurăm cu 25% REDUCERE la analizele medicale!