Următorii pași

Welcome to Invitro! Primești 20% la prima vizită!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Examen ecografic general femei (abdomenul + rinichi + bazinul mic transvaginal)

880 MDL

Examen Ecografic General Femei (Abdomenul + Rinichi + Bazinul Mic Transvaginal)

Vă reamintim că interpretarea independentă a rezultatelor nu este admisibilă, informațiile furnizate mai jos sunt exclusiv cu scop de referință.

Ecografia generală pentru femei este o examinare imagistică neinvazivă care permite evaluarea organelor abdominale și pelvine. Această procedură furnizează informații valoroase despre structura și funcționalitatea organelor interne, contribuind la diagnosticarea și monitorizarea diverselor afecțiuni.

Componentele Examinării Ecografice Generale pentru Femei

Examinarea ecografică generală pentru femei cuprinde trei componente principale:

 1. Ecografia Abdominală: Această parte a examinării vizualizează organele abdominale, cum ar fi ficatul, vezica biliară, pancreasul, splina și vasele sanguine majore.
 2. Ecografia Rinichilor: În această etapă, se evaluează structura și funcția rinichilor, sistemul calicial și ureterele.
 3. Ecografia Transvaginală a Bazinului Mic: Această componentă implică introducerea unei sonde speciale în vagin pentru a obține imagini detaliate ale organelor pelvine, precum uter, ovare, țevi uterine (trompe) și vezica urinară.

Importanța Examinării Ecografice Generale pentru Femei

Ecografia generală pentru femei este crucială în evaluarea și diagnosticarea diverselor afecțiuni ale organelor pelvine și abdominale, printre care:

 • Anomalii ale sistemului reproducător: fibroame uterine, chisturi ovariene, endometrioză etc.
 • Afecțiuni ale vezicii urinare: litiază, infecții, anomalii anatomice.
 • Patologii hepatice: steatoză hepatică, chisturi, tumori.
 • Anomalii renale: litiază renală, chisturi, tumori.
 • Evaluarea sarcinii și dezvoltării fătului.

Această examinare furnizează informații valoroase pentru stabilirea unui diagnostic precis și planificarea tratamentului adecvat.

Componentă Descriere
Abdomen Evaluarea organelor abdominale precum ficatul, vezica biliară, pancreasul și splina.
Rinichi Vizualizarea structurii și funcției rinichilor, sistemului calicial și ureterelor.
Bazinul Mic Transvaginal Examinarea detaliată a organelor pelvine precum uter, ovare, țevi uterine și vezica urinară.

Ecografia generală pentru femei este o investigație neinvazivă, sigură și eficientă în evaluarea sănătății organelor abdominale și pelvine. Această examinare joacă un rol esențial în diagnosticarea și monitorizarea diverselor afecțiuni, contribuind la îmbunătățirea calității îngrijirii medicale pentru femeile de toate vârstele.

Rolul examenului ecografic general pentru femei

Examenul ecografic general pentru femei (abdomen + rinichi + bazin mic transvaginal) este o procedură imagistică importantă pentru evaluarea sănătății organelor abdominale și pelvine. Acest examen oferă informații detaliate despre structura și funcționarea organelor, permiţând depistarea precoce a diverse afecțiuni.

Indicații pentru recomandarea examenului

Examenul ecografic general pentru femei este recomandat în următoarele situații:

 • Monitorizarea sarcinii: Ecografia transvaginală este esențială pentru monitorizarea dezvoltării fătului și a placentei în timpul sarcinii.
 • Evaluarea sistemului reproductiv: Ecografia poate detecta anomalii ale uterului, ovarelor și altor organe reproductive, precum chisturi, fibroame sau tumori.
 • Investigarea durerii abdominale: Ecografia abdominală ajută la identificarea cauzelor durerii, cum ar fi litiaza biliară, pancreatita sau obstrucția intestinală.
 • Screeningul pentru cancer: Ecografia transvaginală poate fi utilizată pentru screeningul cancerului ovarian sau al endometrului.
 • Monitorizarea afecțiunilor renale: Ecografia renală poate evalua dimensiunea, forma și funcția rinichilor, depistând anomalii precum chisturi sau pietre la rinichi.
Interpretarea rezultatelor ecografiei trebuie făcută de un medic calificat. Rezultatele anormale pot indica diferite afecțiuni, necesitând investigații suplimentare sau tratament adecvat.

Pregătirea pentru procedura de analiză

Pentru analiza ecografică generală pentru femei (abdomen + rinichi + bazin mic transvaginal), nu este necesară o pregătire specială. Cu toate acestea, sunt câteva recomandări de luat în considerare:

 • Nu este nevoie de restricții alimentare. Puteți mânca normal înainte de examinare.
 • Se recomandă să evitați efortul fizic intens cu o zi înainte de examinare.
 • Nu este necesară o hidratare specială, dar asigurați-vă că nu sunteți deshidratată.
 • Informați medicul dacă luați medicamente, deoarece unele pot influența imaginile ecografice.

Procedura de analiză

Examinarea ecografică se efectuează de către un medic specialist. Veți fi întins(ă) pe o masă de examinare, iar medicul va aplica un gel special pe abdomen sau în zona transvaginală pentru a obține imagini clare ale organelor interne prin utilizarea undelor sonore. Procedura durează aproximativ 20-30 de minute și este nedureroasă.

Timpul de executare

Rezultatele ecografiei sunt de obicei disponibile în aceeași zi sau în ziua următoare. Unele factori care pot influența timpul de executare sunt:

 • Aglomerația din departamentul de imagistică
 • Necesitatea unor clarificări sau examinări suplimentare
 • Complexitatea cazului și numărul de organe examinate

Examen Ecografic General Femei (Abdomenul + Rinichi + Bazinul Mic Transvaginal)

Examenul ecografic general pentru femei este o investigație imagistică neinvazivă care utilizează undele sonore pentru a evalua organele abdominale, rinichii și organele pelvine. Această examinare permite medicilor să vizualizeze structurile interne și să detecteze eventuale anomalii sau afecțiuni.

Examenul ecografic general pentru femei poate fi împărțit în următoarele componente:

 • Ecografia abdominală: Această parte evaluează organele abdominale, cum ar fi ficatul, vezica biliară, pancreasul și aorta abdominală.
 • Ecografia renală: Se concentrează pe evaluarea rinichilor și a căilor urinare, permiţând depistarea eventualelor anomalii sau afecțiuni ale acestor organe.
 • Ecografia transvaginală a bazinului mic: Această examinare implică introducerea unei sonde mici în vagin pentru a obține imagini detaliate ale uterului, ovarelor și structurilor adiacente.

Examenul ecografic general pentru femei este important deoarece poate furniza informații valoroase despre starea de sănătate a organelor interne și poate ajuta la diagnosticarea unei game largi de afecțiuni, inclusiv cele legate de sistemul reproducător feminin.

Surse:

https://radiopaedia.org/articles/female-pelvic-ultrasound?lang=us
https://www.radiologyinfo.org/en/info/pelvus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK585034/
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/pelvic-ultrasound

Important!

Este extrem de important să reţineţi că informaţiile din această secţiune nu sunt destinate autodiagnosticării şi tratamentului. În cazul apariţiei durerii sau agravării unei boli, este necesar să consultaţi un medic pentru a efectua investigaţii diagnostice. Numai un specialist calificat poate stabili un diagnostic corect şi poate determina un tratament adecvat. Pentru a obţine o evaluare cât mai precisă şi consecventă a rezultatelor analizelor, se recomandă efectuarea acestora în acelaşi laborator. Acest lucru se datorează faptului că diferite laboratoare pot utiliza metode şi unităţi de măsură diferite pentru efectuarea unor investigaţii similare.


Pregătirea :

 • Investigația se efectuează pe stomac gol. 
call close
Sănătatea Bărbatului după 40 ani Pachet medical de monitorizare recomandat bărbaților după vârsta de 40 de ani, cu scop de prevenție a patologilor cronice și oncologice!