Examen microscopic la fungi patogeni
Regnul FUNGI sau MYCOTA (“mykes” din greacă - ciuperca) cuprinde peste 100 000 mii de specii răspândite în natură (apă, aer, pe sol, pe organisme vii sau moarte etc.). Au întrebuinţări în medicină, industria vinului, panificaţie, vopsele, etc.
Micologia medicală se preocupă doar de fungii microscopici care pot îmbolnăvi omul şi animalele, determinând – micoze.
În regiunile temperate, inclusiv Republica Moldova, predomină micozele superficiale, care pot fi sistematizate în următoarele categorii:
- Dermatofiți
- Keratomicoze
- Candidomicoze
Microsporia, tricofiția și favusul sînt pilomicoze care se atribuie dermatofiților.
Microsporia este o afecțiune fungică caracterizată prin afectarea părții piloase a scalpului și a pielii glabre. Agenții microsporiei se împart în două grupe de keratofili: fungi antropofili și fungi zooantropofili. La fungii antropofili, care parazitează numai pielea omului și anexele ei, se referă Microsporum ferrugineum și Microsporum audouini. Ultimul este răspîndit în țările Europei, iar în țara noastră se întilnește numai la persoanele venite de peste hotare. Dintre microsporumurile zooantropofile, în țara noastră se întilnește Microsporum lanosum (microsporumu pufos sau „al pisicii”- sinonim Microsporum Canis).
Microsporia cu dermatofiți antropofili este cea mai raspindită. Contaminarea se face direct sau indirect prin diferite obiecte, adesea contaminarea directă de la copil la copil se realizează în timpul jocului. Infectarea indirectă se efectuează prin obiecte contaminate de bolnav cu peri parazitați (sporii sînt viabili pe o perioadă de 160 zile): pălării, căciuli, bonete, pieptene, perii, jucării, instrumente de frizerie, etc. M. Canis provoacă în mod obisnuit cazuri izolate sau mici epidemii. Majoritatea bolnavilor se infectează prin contactul direct cu animalul bolnav (ciine sau pisică). Perioada de incubație durează de la 5-7 zile pînă la 2-3 săptămîni.
Tricofiția este o infecție provocată de o ciupercă la nivelul corpului, părului și unghiilor. Este una dintre cele mai obisnuite infecții ale pielii. Există, în principal, patru tipuri de tricofiție a scalpului, a trunchiului, a unghiilor și a picioarelor. Tricofiția picioarelor mai este cunoscută și sub denumirea ”piciorul atletului”. Tricofiția trunchiului include mîncărimea jocheului" și începe adesea cu răni mici, plate, roșii, usor ridicate, de forma circulară sau ovală, care pot fi ca o crustă, uscate, solzoase sau umede. Centrele rănilor se vindecă pe masură ce acestea se măresc și se răspîndesc în cerc. Pot fi prezente mîncărimi, arsuri sau dureri. Acest tip de tricofiție se răspîndește prin contactul cu persoanele care au boala sau cu articole (inclusiv îmbrăcăminte) contaminate. Animale ca: pisicile sau câinii pot de asemenea, răspandi boala. Ciupercile care cresc sub unghii formează unghii îngroșate, diforme, sfîrîmicioase, decolorate, ca de cretă, crestate sau scobite. Unghia este adesea desprinsă din locul ei. Tricofiția unghiilor este una dintre cele mai dificile tricofiții în privința tratamentului. Poate fi prevenită ținînd mîinile uscate.
Pregătirea :
- Se recomandă ca pacientul să nu utilizeze creme, unguente, spray-uri, cel puţin 3 zile înainte de prelevarea materialului.