Următorii pași

Welcome to Invitro! Primești 20% la prima vizită!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

ECG în stare de repaus (12 derivații)

230 MDL

ECG în Stare de Repaus (12 Derivații)

Vă reamintim că interpretarea independentă a rezultatelor nu este admisibilă, informațiile furnizate mai jos sunt exclusiv cu scop de referință.

Electrocardiograma (ECG) în stare de repaus, sau ECG la 12 derivații, este o procedură non-invazivă utilizată pentru a înregistra activitatea electrică a inimii. Aceasta implică plasarea a 10 electrozi pe suprafața corpului, care detectează impulsurile electrice generate de inimă în timpul fiecărui ciclu cardiac.

Semnificația ECG în Stare de Repaus

ECG în stare de repaus oferă informații valoroase despre ritmul cardiac, frecvența cardiacă, prezența aritmiilor și orice semne de leziuni sau anomalii ale inimii. Această procedură este esențială pentru diagnosticarea și monitorizarea diverselor afecțiuni cardiace, cum ar fi infarctul miocardic, tulburările de conducere și anomaliile structurale ale inimii.

Prin înregistrarea și analiza formei undelor ECG, medicii pot evalua următoarele aspecte:

Componentă ECG Descriere
Unda P Reprezintă depolarizarea atriilor inimii.
Complexul QRS Corespunde depolarizării ventriculilor inimii.
Unda T Reflectă repolarizarea ventriculilor.
Interval PR Măsoară timpul de conducere între atrii și ventriculi.

Prin analizarea acestor componente, medicii pot detecta anomalii precum aritmii, blocuri de conducere, hipertrofie ventriculară sau ischemie miocardică. ECG în stare de repaus este o modalitate neinvazivă și rapidă de a evalua starea inimii și de a ghida deciziile de tratament.

Rolul ECG în stare de repaus (12 derivații)

Electrocardiograma (ECG) în stare de repaus cu 12 derivații este o procedură neinvazivă esențială pentru evaluarea funcției cardiace și detectarea anomaliilor ritmului cardiac. Acest test oferă informații valoroase despre activitatea electrică a inimii și poate dezvălui prezența unor afecțiuni precum aritmii, modificări ale undelor ECG, semne de ischemie sau infarct miocardic.

Indicații pentru efectuarea ECG în stare de repaus (12 derivații)

Electrocardiograma în stare de repaus cu 12 derivații este indicată în următoarele situații:

  • Evaluarea simptomelor cardiace precum dureri în piept, palpitații, respirație dificilă sau leșin
  • Screening pentru detectarea precoce a bolilor cardiovasculare la persoanele cu factori de risc
  • Monitorizarea răspunsului la tratamentul medicamentos pentru afecțiuni cardiace
  • Evaluarea pre- și post-operatorie pentru a identifica riscurile potențiale
  • Evaluarea periodică a pacienților cu antecedente de boli cardiovasculare sau cu afecțiuni cronice care pot afecta inima

Pregătirea pentru procedura de recoltare a analizelor

Pentru efectuarea electrocardiogramei în repaus (ECG cu 12 derivații), nu sunt necesare pregătiri speciale. Cu toate acestea, este recomandabil să respectați următoarele indicații:

  • Evitați consumul de băuturi sau alimente cu conținut ridicat de cofeină, precum cafea sau băuturi energizante, cu cel puțin 2-3 ore înainte de efectuarea testului.
  • Purtați haine lejere și confortabile pentru a facilita accesul la piept și membrele superioare.
  • Informați medicul despre orice medicamente sau suplimente pe care le luați, deoarece unele substanțe pot influența rezultatele ECG.
  • Mențineți o stare de calm și relaxare înainte și în timpul procedurii, deoarece stresul sau agitația pot afecta ritmul cardiac.

Procedura de recoltare a analizelor

Procedura de efectuare a electrocardiogramei este simplă și nedureroasă. Veți fi rugat să vă întindeți pe un pat sau o masă, iar electrozi speciali vor fi atașați pe diferite părți ale corpului dvs. pentru a înregistra activitatea electrică a inimii. Testul durează aproximativ 5-10 minute și nu implică injecții sau alte proceduri invazive.

Termenul de realizare

Rezultatele electrocardiogramei sunt de obicei disponibile în aceeași zi sau în ziua următoare. Cu toate acestea, timpul de procesare poate varia în funcție de volumul de lucru al laboratorului și de eventualele priorități de urgență. Medicul dvs. vă va informa despre termenul exact de primire a rezultatelor.

Descrierea analizei

Electrocardiograma în repaus (ECG de repaus) este o investigație neinvazivă care înregistrează activitatea electrică a inimii. Această analiză implică aplicarea unor electrozi pe suprafața corpului, conectați la un dispozitiv care măsoară și înregistrează semnalele electrice generate de contracțiile și relaxările musculaturii cardiace.

ECG-ul în repaus este deseori realizat ca parte a unui control de rutină sau pentru a evalua simptome precum durere în piept, palpitații sau dificultăți respiratorii. Această analiză poate ajuta la detectarea unei game largi de afecțiuni cardiace, cum ar fi tulburările de ritm cardiac, ischemie miocardică sau hipertrofie ventriculară.

Surse:

https://bmccardiovascdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12872-021-01864-3
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7874456/
https://www.nature.com/articles/s41591-020-0870-z
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK367910/

Important!

Este extrem de important să reţineţi că informaţiile din această secţiune nu sunt destinate autodiagnosticării şi tratamentului. În cazul apariţiei durerii sau agravării unei boli, este necesar să consultaţi un medic pentru a efectua investigaţii diagnostice. Numai un specialist calificat poate stabili un diagnostic corect şi poate determina un tratament adecvat. Pentru a obţine o evaluare cât mai precisă şi consecventă a rezultatelor analizelor, se recomandă efectuarea acestora în acelaşi laborator. Acest lucru se datorează faptului că diferite laboratoare pot utiliza metode şi unităţi de măsură diferite pentru efectuarea unor investigaţii similare.


call close
Full Medical Check-Up Consultații medicale, USG, analize și investigații specializate de laborator!