Următorii pași

Welcome to Invitro! Primești 20% la prima vizită!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Mamografia digitală a ambelor glande mamare

660 MDL

Mamografia Digitală A Ambelor Glande Mamare

Vă reamintim că interpretarea independentă a rezultatelor nu este admisibilă, informațiile furnizate mai jos sunt exclusiv cu scop de referință.

Mamografia digitală a ambelor glande mamare este o procedură de imagistică medicală utilizată pentru a examina țesutul glandular mamar și a detecta eventuale anomalii sau modificări. Această tehnică implică utilizarea razelor X cu doze mici pentru a obține imagini detaliate ale sânilor, permițând medicilor să evalueze structura și densitatea țesutului mamar.

Scopul și beneficiile mamografiei digitale

Mamografia digitală este o metodă esențială pentru depistarea precoce a cancerului de sân și a altor afecțiuni mamare. Ea oferă următoarele beneficii:

 • Detectarea tumorilor mici, chiar înainte de a fi palpabile
 • Evaluarea modificărilor în structura țesutului mamar
 • Monitorizarea evoluției leziunilor sau a formațiunilor suspecte
 • Ghidarea procedurilor de biopsie, dacă este necesar

Mamografia digitală reduce expunerea la radiații în comparație cu mamografia convențională și oferă o calitate superioară a imaginilor, permițând medicilor să observe detalii fine și eventuale anomalii.

Prepararea pentru mamografie digitală

Pentru a obține rezultate precise și imagini de calitate, se recomandă următoarele pregătiri:

 • Evitarea utilizării deodorante, pudre sau creme pe zona sânilor în ziua examinării
 • Informarea medicului despre orice simptome, antecedente medicale sau sarcină în curs
 • Aducerea mamogramelor anterioare pentru comparație, dacă este cazul
Componenta Descriere
Țesut glandular Țesutul care produce lapte în sân
Țesut adipos Țesutul gras din sâni
Ducte mamare Canalele care transportă laptele

Mamografia digitală este o procedură sigură și non-invazivă, care joacă un rol crucial în detectarea precoce a cancerului de sân și a altor afecțiuni mamare. Medicii pot interpreta rezultatele și recomanda pașii următori, dacă este necesar.

Rolul mamografiei digitale a ambelor glande mamare

Mamografia digitală a ambelor glande mamare este o procedură importantă în depistarea și diagnosticarea cancerului de sân. Aceasta permite examinarea atentă a țesutului mamar, detectând orice anomalii sau formațiuni suspecte. Mamografia digitală oferă imagini de înaltă rezoluție, care pot fi analizate cu precizie pentru a identifica leziuni incipiente sau modificări subtile în structura sânului.

Indicații pentru efectuarea mamografiei digitale a ambelor glande mamare

Mamografia digitală a ambelor glande mamare este recomandată în următoarele cazuri:

 • Screening de rutină pentru depistarea cancerului de sân la femeile care întrunesc criteriile de vârstă și factorii de risc conform ghidurilor naționale.
 • Evaluarea simptomelor suspecte, cum ar fi formațiuni palpabile, secreții mamare anormale sau modificări vizibile ale sânului.
 • Urmărirea și monitorizarea leziunilor sau anomaliilor depistate anterior.
 • Evaluarea sânilor după tratamentul pentru cancerul de sân, în scopul detectării eventualelor recidive sau a noilor formațiuni.
 • Investigarea leziunilor detectate prin alte metode de imagistică, cum ar fi ecografia sau rezonanța magnetică.

Pregătirea pentru procedura de analiză

Pentru mamografia digitală a ambelor glande mamare, nu este necesară o pregătire specială. Cu toate acestea, există câteva recomandări care ar trebui luate în considerare:

 • Evitați consumul de alimente sau băuturi cu câteva ore înainte de examinare, deoarece acestea pot interfera cu calitatea imaginilor.
 • Nu aplicați pudră, deodorante sau creme pe zona sânilor înainte de examinare, deoarece acestea pot afecta calitatea imaginilor.
 • Informați medicul despre orice intervenții chirurgicale sau tratamente anterioare la nivelul sânilor, precum și despre eventuale sarcini sau alăptare recentă.
 • Îmbrăcați-vă comod, cu haine ușor de îndepărtat la nivelul pieptului.

Procedura de analiză

În timpul mamografiei digitale a ambelor glande mamare, sânii sunt compresați ușor între două plăci speciale în timp ce se fac expuneri radiografice din mai multe unghiuri. Procedura durează aproximativ 20-30 de minute și este puțin incomodă, dar nu dureroasă.

Termenul de realizare

Rezultatele mamografiei digitale sunt de obicei disponibile în termen de 1-2 zile lucrătoare. Factori precum volumul de lucru al departamentului de radiologie și necesitatea unor investigații suplimentare pot influența timpul de așteptare.

Mamografia digitală a ambelor glande mamare este o investigație imagistică neinvazivă utilizată pentru depistarea și diagnosticarea cancerului de sân și a altor afecțiuni mamare. Aceasta implică utilizarea razelor X în doze mici pentru a obține imagini detaliate ale țesutului mamar.

Mamografia digitală este de obicei recomandată femeilor începând cu vârsta de 40 de ani, sau mai devreme, în cazul existenței unor factori de risc sau a unei istorii familiale de cancer mamar. Examinarea ambelor glande mamare facilitează detectarea precoce a leziunilor, permițând un tratament prompt și eficient.

Surse:

https://www.cancer.gov/types/breast/screening-fact-sheet
https://www.cdc.gov/cancer/breast/pdf/breast-cancer-screening-guidelines-508.pdf
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/mammogram/about/pac-20384633

Important!

Este extrem de important să reţineţi că informaţiile din această secţiune nu sunt destinate autodiagnosticării şi tratamentului. În cazul apariţiei durerii sau agravării unei boli, este necesar să consultaţi un medic pentru a efectua investigaţii diagnostice. Numai un specialist calificat poate stabili un diagnostic corect şi poate determina un tratament adecvat. Pentru a obţine o evaluare cât mai precisă şi consecventă a rezultatelor analizelor, se recomandă efectuarea acestora în acelaşi laborator. Acest lucru se datorează faptului că diferite laboratoare pot utiliza metode şi unităţi de măsură diferite pentru efectuarea unor investigaţii similare.

 • Echipament : Mamografia digitală 3D cu tomosinteză

Pregătirea :

Examenul de mamografie a glandelor mamare nu necesită o pregătire specială.

call close
Sănătatea Bărbatului după 40 ani Pachet medical de monitorizare recomandat bărbaților după vârsta de 40 de ani, cu scop de prevenție a patologilor cronice și oncologice!