SARS-CoV-2, IgG/ RBD-S1 anticorpi neutralizanti/ (test Abbott, cantitativ)

450 leiMI101

În cadrul laboratorului Invitro Diagnostics este disponibilă una dintre cele mai performante metode de testare imunologică prin care este posibilă nu doar detectarea, ci și măsurarea cantității anticorpilor SARS-CoV-2.

Testul de anticorpi către virusul SARS-CoV-2 IgG cantitativ este un test automat de imunologie prin metoda CMIA, utilizat pentru măsurarea cantitativă a anticorpilor de tip IgG anti-SARS-CoV-2, anume a anticorpilor neutralizanți IgG anti – Spike 1-RBD, S și N obținuți prin imunizarea naturală, după trecerea prin infecție.

 • Testul poate fi folosit și pentru monitorizarea nivelului de anticorpi la persoanele donatoare de plasmă.
 • Detecția și monitorizarea nivelului de anticorpi neutralizanți IgG este importantă pentru evaluarea protecției anti-SARS-CoV-2 dupa infecție și după vaccinare.

Principalele avantaje ale testării cantitative folosind chemiluminiscența pot fi sistetizate astfel:

 • Recunoaștere fidelă a anticorpilor specifici anti SARS-CoV-2 IgG, nu interfera cu alte tipuri de coronavirusuri
 • Capacitate foarte bună de detectare a anticorpilor specifici anti SARS-CoV-2 IgG (sensibilitate ridicată), ceea ce duce la stabilirea cu precizie a prezenței răspunsului imun la infecție, dacă acest răspuns imun s-a dezvoltat
 • Capacitate foarte bună de excludere a prezenței anticorpilor specifici anti SARS-CoV-2 IgG (specificitate ridicată) dacă raspunsul imun nu există, ceea ce duce la stabilirea cu precizie a persoanelor care nu au fost infectate
 • Măsurătoare exactă, cantitativă a nivelului anticorpilor specifici anti SARS-CoV-2 IgG
 • Măsurătoare exactă a nivelului anticorpilor neutralizanți, anticorpii care au capacitatea de a bloca atașarea virusului SARS-CoV-2 de celulele umane
 • Stabilește cine poate deveni donator de plasmă imunizată, dintre persoanele care au fost infectate și s-au vindecat

Valori de referință și interpretarea rezultatelor:

<50.0 AU/mL – Negativ

≥ 50.0 AU/mL – Pozitiv

Un rezultat pozitiv indică o infecție recentă sau expunere anterioară la SARS-COV-2 sau vaccinare.

Obținerea unui rezultat negativ indică absența anticorpilor sau a expunerii anterioare la SARS-COV-2 și deci susceptibilitatea față de infecție. De asemenea, un rezultat negativ nu exclude o infecție cu SARS-CoV-2, în cazul în care probele sunt recoltate înainte de seroconversie sau imediat după vaccinare, precum și la pacienții imunodeprimați.

Testele la anticorpi IgG cantitativ poate fi efectuat în următoarele filiale:

 • mun. Chișinău, bd. Dacia, 47/2
 • mun. Chișinău, str. N. Testemițanu, 19/1
 • mun. Chișinău, str. 31 august 1989,59
 • mun. Chișinău, bd. Mircea cel Bătrîn, 34/6
 • mun. Chișinău, str. I. Creangă, 5/2
 • mun. Chișinău, bd. Moscovei, 15/4
 • mun. Bălți, str. Decebal, 126
 • or. Hînceşti, str. M. Hîncu, 149
 • or. Soroca, str. N. Testemiţanu (vizavi de spitalul raional)
 • or. Soroca, str. M. Kogălniceanu, 15
 • or. Edineţ, Independenţei, 81/1
 • or. Sîngerei, str. N. Testemiţanu, 5
 • or. Floreşti, str. Ştefan cel Mare, 30
 • or. Fălești, str. Ștefan cel Mare, 61
Citește mai mult

CMIA - chemiluminiscenta cu particule magnetice

Sânge

Abbott Architect c8000

Pregatirea

Pregătirea

 • Proba se prelevează pe nemâncate. Ultimul consum alimentar trebuie să fie cu cel puțin de 8 ore înainte de a vă prezenta la recoltarea analizei. 
 • Sângele se prelevează din venă.
 • Evitați să fumați timp de o oră până la colectarea analizei. 

Alte indicații

 • Prelevarea sângelui se achită suplimentar.

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

Abbott Architect c8000
Analizator de ultimă generație cu performanță analitică și productivitate sporită

EquipmentUtilizare reagenți dedicați de la producător – sistem închis/ Abbott Germany. Viteză de procesare investigații – 1200 teste pe oră. Un meniu extins de investigații (peste 60 teste).
EquipmentDetectie de cheag / fibra. Parametri de performanță avansați (sensibilitate, specificitate, precizie și acuratețe foarte înalte). Monitorizarea automata a reactivilor, consumabilelor si reziduurilor.
EquipmentProgram de autodiagnosticare. Interfata cu LIS – programare și scanare automată. Transmitere date bi-direcțional.

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

BM871 zi800 lei

Coronavirus (Coronaviridae) este o familie de virusuri ARN asociate cu leziuni ale tractului respirator superior. Simptomele unei infecții virale variază de la o tuse ușoară până la o pneumonie acută. Un tablou clinic sever, cu dezvoltarea insuficienței cardiace, renale, hepatice, vasculare, este posibil la pacienții cu boli cronice. Majoritatea tipurilor de coronavirus provoacă SARS (sindrom respirator acut sever) pe tot parcursul anului, de obicei fără un curs sever și complicații. O excepție sunt doi reprezentanți ai genului Betacoronavirus: SARSCoV și MERS-CoV), care sunt agenții cauzali ai SARS sever și sunt repartizați în grupul de patogenitate II. Un nou tip de coronavirus, SARS-CoV-2 (COVID-19), este de asemenea atribuit acestui grup.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, diagnosticul de laborator al infecției cu coronavirus se bazează pe detectarea ARN-ului SARS-CoV-2 prin reacția în lanț a polimerazei (PCR).

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă de asemenea utilizarea PCR în timp real cu reverstranscripția ARN-ului viral pentru a confirma cazurile de COVID-19. Se recomandă utilizarea mai multor gene ca genă țintă: nucleocapsid (N), envelope small membrane protein (E), receptorii proteici (S) și ARN-polimerază specifică ARN-dependentă (RdRP). (Laboratory testing for coronavirus disease (COVID-19) in suspected human cases. Interim guidance. 19 March 2020. WHO)

Întrucât apariția de noi mutații în genomul coronavirusului SARS-CoV-2 nu poate fi exclusă, se propune utilizarea a 2-3 regiuni ale genomului virusului ca ținte pentru creșterea fiabilității diagnosticului. Majoritatea organizațiilor internaționale recomandă utilizarea genei nucleocapsidului (N) și a uneia dintre genele suplimentare ca țintă.

Pentru diagnosticul de laborator al infecției cu coronavirus COVID-19, se recomandă utilizarea biomaterialului obținut din tractul respirator: tampoane din nasofaringe și/sau orofaringe, spută, material pulmonar obținut prin proceduri instrumentale (aspirat, lavaj).

Cu scopul de minimizare a riscului obținerii de rezultate false negative din cauza apariției de noi mutații în genomul SARS-CoV-2 de coronavirus și pentru a crește fiabilitatea diagnosticului, Invitro Diagnostics a optat pentru un kit de diagnostic care sa corespundă normelor trasate de OMS.

Reagenții utilizați de noi au următoarele caracteristici:

 1. Kitul este certificat pentru diagnostic In Vitro, deține marca IVD.
 2. Drept țintă sunt selectate trei fragmente ale genomului coronavirusului SARS-CoV-2:
  • 2 regiuni specifice genei N și genei E;
  • o regiune conservativă a genei E, comună pentru un grup de coronavirusuri precum SARS-CoV (inclusiv SARSCoV și SARS-CoV-2). Această soluție permite identificarea agentului cauzal al SARS-2002 SARS-CoV.
 3. Acest set de reagenți conține control intern, care ne permite să apreciem calitatea extracției ARN din fiecare probă.
 4. Sensibilitate analitică ridicată - 500 de copii de acid nucleic / ml din proba inițială (sau 10 copii de acid nucleic pe tub de amplificare). Sensibilitate diagnostică - 100%, specificitate diagnostică - 100%.

Luând în considerare faptul că perioada de incubație a virusului COVID-19 este estimată la 2-14 zile, iar conform raportului China Medical Treatment Expert Group for Covid-19, publicat la data de 28 februarie 2020 în N Engl J Med. 2020 Feb 28, diagnosticul prin metoda RealTime PCR este recomandat de a fi făcut începând cu ziua a 4-a de la infectare. În acest sens, toți cei ce solicită această analiză, sunt obligați să se asigure de prezența simptomelor și recomandarea medicului pentru a fi investigați sau a termenului de cel puțin 3-4 zile de la contactul cu o persoană suspectată de COVID-19 sau la întoarcerea din țările cu zone de risc crescut.


Prelevarea materialului biologic pentru testul COVID-19 din nazo-faringe este posibil Doar cu programare prealabilă în următoarele filiale:

Luni-sâmbată:

 • mun. Chișinău, bd. Dacia, 47/2
 • mun. Chișinău, bd. Mircea cel Bătrîn, 34/6
 • mun. Chișinău, str. I. Creangă, 5/2 
 • mun. Chișinău, bd. Moscovei, 15/4
 • mun. Bălți, str. Decebal, 126
 • or. Soroca, str. N. Testemiţanu (vizavi de spitalul raional)
 • or. Edineţ, str. Independenţei, 81/1
 • or. Sîngerei, N. Testemiţanu, 5
 • or. Floreşti, str. Ştefan cel Mare, 30

Duminica doar în filiala:

 • mun. Chișinău, str. N. Testemițanu, 19/1 

Pentru programări, apelaţi 022903999 sau ne lăsaţi un mesaj pe messenger, viber sau whatsapp la numărul 078903999.

Rezultatele se eliberează în forma: pozitiv/negativ, unde: pozitiv-constată existența fragmentului de genom al SARS-CoV-2 (COVID-19) în materialul biologic prelevat de la pacient, iar negativ-lipsa infecției cu SARS-CoV-2 (COVID-19) la momentul prelevării probei biologice.

Menționăm, că Invitro Diagnostics respectă drepturile pacientului și principiul de asigurare accesului la servicii de diagnostic de laborator și garantează confidențialitatea datelor obținute.

Recomandăm consultarea medicului înainte de efectuarea analizelor medicale.

Pentru programări, apelaţi 022903999 sau ne lăsaţi un mesaj pe messenger, viber sau whatsapp la numărul 078903999.

BM961 zi1 200 lei

Testul Real Time PCR pentru diagnosticarea Covid-19 se bazează pe detectarea ARN-ului SARS-CoV-2. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă de asemenea utilizarea PCR în timp real cu reverstranscripția ARN-ului viral pentru a confirma cazurile de COVID-19. (Detalii aici: https://bit.ly/2Zal2AF).

Prelevarea materialului biologic pentru testul COVID-19 din nazo-faringe cu eliberarea rezultatului în regim de urgență este posibil doar cu programare prealabilă în următoarele filiale:

Luni-sâmbată:

 • mun. Chișinău, bd. Dacia, 47/2
 • mun. Chișinău, str. I. Creangă, 5/2 

Pentru programări, apelaţi 022903999 sau ne lăsaţi un mesaj pe messenger, viber sau whatsapp la numărul 078903999.

Pregătirea pentru efectuarea testului COVID-19 din nazo-faringe:

 • Colectarea analizei se face cel mai bine dimineața, imediat după un somn de noapte.
 • 4-5 ore înainte de colectare nu mâncați, nu beți, nu vă spălați dinții, nu clătiţi gura, nu mestecați guma, nu fumați.
 • Cu o zi înainte de a lua frotiu din nas, nu insuflați picături / spray-uri și nu vă clătiți nasul.

La efectuarea testului SARS-CoV-2 este necesar să vă apropiaţi cu un act de identitate.

MI1002 zile350 lei

Detecția anticorpilor specifici anti SARS CoV2 de tip IgM (suportul răspunsului imun primar) va permite evidențierea infecțiilor acute, însă cu un interval de timp de latență (minim 7 zile postinfecție), față de detecția ARN viral. Înlocuirea testelor moleculare de diagnostic cu teste de detecție a anticorpilor nu este recomandată, deoarece un test negativ poate induce o falsă senzație de siguranță la pacienți infectați datorită apariției tardive a seroconversiei. De asemenea, testele pozitive care indică prezența IgM ar trebui confirmate cu testele de RT-PCR; un test IgM pozitiv poate apare și la persoane vindecate, ceea ce limitează foarte mult utilitatea acestei metode pentru diagnosticul infecției și limitarea transmiterii. 

Valori de referință și interpretarea rezultatelor – rezultatele sunt exprimate sub forma unui index.

<1 – Negativ   

>1 – Pozitiv  

Un rezultat IgM pozitiv indică cel mai probabil o infecție acută, însă cu un interval timp de latență (minim 7 zile post-infecție), față de detecția virusului prin teste RT-PCR. Pe de altă parte, testele IgM pozitive ar trebui confirmate cu testele RT-PCR. Deoarece anticorpii IgM s-ar putea să nu se dezvolte precoce sau deloc la pacienții infectați, acest tip de test de anticorpi nu este utilizat pentru a exclude SARS-CoV-2.

Obținerea unui rezultat negativ indică absența expunerii anterioare la SARS-COV-2 și deci susceptibilitatea față de infecție. Pacienții suspectați de COVID-19 cu rezultat negativ, trebuie testați și prin metoda RT-PCR17