Creatinkinaza МВ, CK-MB

90 leiCH51
CK-MB este fracţiunea miocardică a creatinkinazei asociată cu infarctul miocardic. Este utilă pentru a estima mărimea zonei de necroză. CK-MB începe să crească la 4-6 ore de la debutul infarctului, atingând un maximum la 15-20 ore după cum urmează: în IMA non-Q, cu ocluzie incompletă, valoarea maximă a CK-MB se înregistrează la 15 ore de la debut. Diagnosticul de infarct miocardic nu trebuie să se bazeze numai pe determinarea CK-MB; trebuie să fie susţinut de date clinice şi de alte investigaţii de laborator.

Spectrofotometrică, cinetică

Ser sanguin

Abbott Architect c8000

Troponina I , Mioglobina , Creatinkinaza totală, CK

Pregatirea

Pregătirea

Perioada optimă pentru recoltare

 • Pentru obținerea rezultatelor cu un grad înalt de exactitate recomandăm să vizitați centrul de recoltare Invitro Diagnostics între orele de dimineață 7:30 și 11.00.
 • Sângele se prelevează din venă. Sângele venos va fi colectat de către personalul cu experiență chiar și bebelușilor.

 Alimentația

 • Proba se prelevează pe nemâncate. Ultimul consum alimentar trebuie să fie cu cel puțin de 8 ore înainte de a vă prezenta la recoltarea analizei.
 • Evitați să fumați timp de o oră până la colectarea analizei.

Recomandări

 • Recomandăm să evitați efortul fizic până la investigație. Luați un repaus de 10-20 de minute până la colectarea analizei.
 • Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.

Alte indicații

 • Prelevarea sângelui se achită suplimentar.

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

Abbott Architect c8000
Analizator de ultimă generație cu performanță analitică și productivitate sporită

EquipmentUtilizare reagenți dedicați de la producător – sistem închis/ Abbott Germany. Viteză de procesare investigații – 1200 teste pe oră. Un meniu extins de investigații (peste 60 teste).
EquipmentDetectie de cheag / fibra. Parametri de performanță avansați (sensibilitate, specificitate, precizie și acuratețe foarte înalte). Monitorizarea automata a reactivilor, consumabilelor si reziduurilor.
EquipmentProgram de autodiagnosticare. Interfata cu LIS – programare și scanare automată. Transmitere date bi-direcțional.

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

CH361 zi210 lei

Termenul efectuării analizei: 1 zi

Material biologic pentru cercetare: Sânge venos (ser sangvin)

Scopul analizei: confirmarea sau excluderea infarctului miocardic acut la pacienții cu dureri cardiace acute; determinarea gradului de lezare a mușchiului cardiac în cazul infarctului, precum și determinarea etiologiei durerilor în cutia toracică provocată de alte cauze.

Troponina I – o proteină ce se conține în miocard (mușchiul inimii) și se eliberează în fluxul sangvin în cazul infarctului miocardic. În mod normal, concentrația troponinei I în sânge este extrem de scăzută. În cazul infarctului miocardic nivelul troponiei I crește în primele 4-6 ore după apariția durerilor cardiace, și continuă să se mențină la nivel ridicat 6-7 zile, atingând valorile de referință maxime în primele două zile. Această analiză de laborator ajută la diagnosticarea infarctului miocardic nu doar în primele ore, dar și după o perioadă mai târzie.

Troponina I reprezintă ”standardul de aur” în diagnosticarea infarctului miocardic pentru că acesta este un marker cardiac extrem de specific.

Când medicii Invitro Diagnostics indică analiza de laborator la troponina I?

 • Când pacientul este suspectat cu infarct miocardic acut.
 • Când pacientul este suspectat cu inflamația miocardului – miocardită – și alte maladii ce provoacă leziuni ale miocardului.
 • Până și după intervenții chirurgicale cardiovasculare pentru a determina leziunea miocardului.

Interpretarea rezultatelor
Valorile de referință:

Cauzele nivelului crescut ale troponinei I în sânge:

 • Necroza cardiacă (miocardului) din cauza infarctului miocardului.

Rar nivelul de troponină I crește în cazurile:

 • Miocarditei – inflamație infecțioasă a mușchiului inimii;
 • Pericarditei – inflamația pericardului;
 • Emboliei pulmonare – blocare bruscă a unei artere pulmonare cu un cheag de sânge ce limitează fluxul sangvin în zona plămânului;
 • Traumei cardiace, inclusiv cauzate de intervenții chirurgicale.

* Troponina I uneori crește după activitățile fizice intense chiar și la persoanele sănătoase.

IMPORTANT!

Infarctul miocardic este diagnosticat în baza unor examene complexe (electrocardiogramei și altor analize medicale), și nu doar în baza valorilor de referință ale troponinei I.

 

CH521 zi80 lei

Creatinkinaza este o enzimă ce se găsește în concentrații crescute în miocard și mușchii scheletici și, în concentrații mult mai mici, la nivelul creierului. La indivizii sănătoși, nivelul creatinkinazei totale este dat, aproape în totalitate, de izoenzima MM.  Testul de determinare a acestei enzime totale și a izoenzimelor sale este folosit pentru:
– diagnosticarea infarctului miocardic
– evaluarea unei cauze de durere în piept
– determinarea dacă și în ce măsură e afectat mușchiul
– determinarea precoce a dermatomiozitei di polimiozitei
– pune diagnosticul diferențial între infecția postoperatorie și stare hipercatabolică postanestezie.