Screening-ul primului trimestru este o combinație de 2 teste de sânge, ambele folosite pentru a evalua riscul unei femei gravide de a purta un copil cu sindrom Down (trisomia 21) sau sindrom Edwards (trisomia 18). Efectuarea și evaluarea acestora împreună, în plus față de vârsta femeii, crește atât sensibilitatea, cât și specificitatea rezultatelor de screening.
Testele de screening pozitive nu confirmă diagnosticul anomaliilor fetale. Acestea doar indică un risc fetal crescut. Doar un număr foarte mic de femei cu rezultate pozitive la aceste teste în primul trimestru de sarcină vor da naștere la copii care au într-adevăr o tulburare cromozomială
În timp ce testul de screening din primul trimestru de sarcină poate depista corect aproximativ 85% dintre femeile care au un făt cu sindrom Down și până la 75% dintre femeile al caror copil are sindrom Edwards, aproximativ 5% până la 10% dintre sarcini vor avea un rezultat fals pozitiv
Dacă un test de screening este pozitiv, sunt necesare teste suplimentare pentru a determina și confirma diagnosticul. Acestea pot include în primul trimestru amniocenteza sau eșantionarea villusului corionic. Desi aceste două proceduri sunt mai precise decât testele de screening, ele sunt invazive și prezintă un risc mic de avort spontan și un risc rar de rănire a fătului
Indicaţii:
Femei gravide în primul trimestru de sarcină, între săptămânile 11 și 13.
La efectuarea testului este obligatoriu să vă prezentaţi cu Ecografia recent efectuată.
Chemiluminiscență amplificată enzimatic, CLIA
Sânge
Siemens Immulite 2000 XPI
Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).
Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.
Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.
Testul de screening in sarcina (denumit, uneori, triplu test) este o analiza de sange din care se poate determina daca bebelusul prezinta riscul de a avea unele probleme majore. Astfel, se poate depista anomalii cromozomiale - sindromul Down (Trisomie 21) si sindromul Edwards (Trisomia 18) -dereglari la nivelul tubului neural, cum ar fi spina bifida (DTN).
Indicaţii:
Femei gravide în primul trimestru de sarcină, între săptămânile 15 și 20.
La efectuarea testului este obligatoriu să vă prezentaţi cu Ecografia recent efectuată.
Chemiluminiscență amplificată enzimatic, CLIA
Sângele se recoltează de obicei, pentru examinări hematologice, biochimice, serologice, bacteriologice.Această metodă asigură confortul bolnavului, calitatea probei de sânge și securitatea personalului medical.
Pentru diagnosticarea cu o precizie înaltă ale anomaliilor cromozomiale a fătului după analiza sângelui femeiei gravide (detaliat)
În cazul sarcinii, ecografia este singura metodă imagistică prin care poate fi vizualizat copilul fără efecte adverse și fără limitarea numărului de examinări. Evoluția intrauterină cunoaște două etape, prima este cea embrionară, până la 10 săptămâni, urmată de cea fetală, de la 10 săptămâni în sus. Examenul ecografic are ca scop confirmarea sarcinii, a poziției acesteia – intra sau extrauterină, demonstrate prin prezența tonusului și a bătăilor cardiace.