Examen coproparazitologic

230 leiCL15
Examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale) permite evidențierea prezenței ouălor de paraziți, a proglotelor sau a paraziților înșiși, facilitând diagnosticul pozitiv. Examenul coproparazitologic este recomandat pentru evidențierea unor infecții cu: Protozoare: amibiază, giardioza, coccidioze intestinale. Helminți : ascaridioză, tricocefaloză, strongiloidoză, teniaze, anchilostomiază. Distomatoze hepatice și intestinale, schistosomioze.

Microscopică

Materii fecale

DTlite Real-Time DNA-Technology

Pregatirea

Pregătirea

Perioada și starea

 • Materiile fecale se recolteaza inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice.
 • Recoltați dimineața din porțiunile cu aspect modificat (mucus, sânge, puroi) sau când acestea lipsesc, se recoltează din locuri diferite, cantități mici de materii fecale, din scaunul proaspăt emis spontan.

Recoltarea

 • Utilizați coprorecoltoare cu o linguriță(furnizate de laborator), sau procurați din farmacii și recoltați 3 probe, din scaunul de dimineață.
 • Atenție! Recipientul pentru masele fecale nu se umple, este suficient o cantitate mică (2-3 lingurițe) pentru o analiză detaliată.

Transportarea

 • Transportați recipientul cu produs cât mai rapid la laborator în maximum 3 ore de la recoltare. Pe durata transportării se menține la temperatura camerei.
 • Până la livrare, a se păstra la frigider la o temperatură de 4 - 6 С.
 • Etichetați recipientul cu numele, data și ora recoltării.

Alte indicații

La copii mici și sugari, materiile fecale se vor recolta din oală de noapte care în prealabil a fost bine spalată, sau imediat de scos materialul biologic din scutec, după defecare. 

Pe lângă performanțele echi-pamentelor și a personalului laboratorului, pregătirea paci-entului înaintea recoltării este foarte importantă.


Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

DTlite Real-Time DNA-Technology
Amplificator automat. Oferă amplificare optimă și controlabilă în timp real

EquipmentMetoda - PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real.
EquipmentAmplificator într-o versiune compactă cu detecție în timp real DT-Lite produs de compania "DNK-Technology" este un sistem universal, modern, de înaltă tehnologie.
EquipmentPentru toate rezultatele, este disponibilă și o stare de procesare, care poate fi validată, tipărită sau transferată în LIS (sistemul de informații de laborator).

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

BM263 zile350 lei

   Diagnosticarea prin metoda de biologie moleculară PCR Helicobacter pylori la momentul actual este una din metodele de frute pentru diagnosticarea acestui agent patogen, cu succes concurînd cu metoda bacteriologică. În special, din așa mostre de material biologic ca bioptat din mucoasa gastrică/duodenală, materii fecale, salivă, dendrit dentar și suc gastric, ultimele 4 tipuri de material biologic nu poate fi investigat prin metoda bacteriologică.
Testul PCR permite în scurt timp de a stabili infectarea pacientului și de a determina genotipul tulpinilor H.pylori – CagA+ sau CagA- pentru a lua decizii la tactica de tratamentului și de a prognostica boala. Procesul de cancerogeneză  este mai intens în cazul infectării cu H.pylori cu genotipul sl/mlVacA.
 
Indicații pentru prescrierea testului:
 • Gastrită cronică, ulcer gastric și/sau duodenal.
 • Diagnosticarea H.pylori.
 • Aprecierea terapiei de eradicare a H.pylori.           
 • Trombocitopenie idiopatică și anemie ferodeficitară de etiologie necunoscută. 
   

MB135 zile630 lei

Indicații pentru prescrierea testului

 • Infecții intestinale acute și cronice de orice etiologie .
 • Dereglarea biocenozei intestinale.

Se analizează următoarele grupe de microorganisme

 • Bacterii: Salmonella, Shigella, Escherichia, Klebsiella, Morganella, Providentia, Proteus, Enterobacter, Serratia, Pseudomonas, Acinetobacter, Streptococcus, Enterococcus, Staphylococcus, Lactobacillus, Bifidobacterium.
 • Fungi: Candida, Geotrichum.

Materialul colectat poate fi adus la laborator de luni până vineri conform graficului de prelevare. 

CL224 zile140 lei

Oxiurile (Enterobius vermicularis) sunt paraziți care trăiesc în aparatul digestiv inferior al oamenilor și consumă conținut intestinal, alimentele ingerate de om. 
Examenul la enterobioză se realizează după metoda ”Amprenta anală”. Amprenta anală este cea mai eficienta metoda de depistare a oualor de Enterobius vermicularis. Avantajul metodei constă în faptul că recoltarea materialului biologic pot fi efectuată în condiții casnice și păstrarea unui număr considerabil de ouă de oxiuri timp îndelungat fără a suporta schimbări distructive esențiale.