Intoleranţa ereditară la lactoză (test genetic)

500 leiTG12

  Majoritatea oamenilor se nasc cu abilitatea de a digera lactoza, care este carbohidrat important ce se conține în lapte și care este sursa de bază de nutriție până la întreruperea alăptării de către mamă. Aproximativ 75% din populația lumii pierde această capacitate la un moment dat, în timp ce alții pot digera lactoza la vârsta adultă.  Lactoza este un dizaharid, care se găsește din abundență în laptele mamiferelor și este esențială pentru hrana nou-născuților. Acesta este hidrolizat de către o enzimă intestinală, numită lactază, în glucoză și galactoză.
  La majoritatea sugarilor, activitatea lactazei intestinale este la capacitate maximă în timpul perioadei perinatale, totuși, după vârsta de 2-12 ani apar două grupuri distincte, adică un grup cu activitate scăzută a lactazei (hipolactazie) și un grup care își păstrează nivelul neonatal de activitate a lactazei la vârsta adultă. Reducerea activității lactazei determină maldigestia primară a lactozei, o afecțiune care este deseori asimptomatică. Atunci când simptomele sunt prezente, diagnosticul este de intoleranța la lactoză.
   Descoperirea alelelor ce codifică lactaza a determinat utilizarea testelor genetice pentru diagnosticul de prezența sau absență a lactazei prin reacția în lanț a polimerazei în timp real (RT-PCR).  În comparație cu alte teste pentru stabilirea intoleranței la lactoză, testul genetic este o examinare simplă, neinvazivă și mult mai confortabilă, care constă doar în prelevarea unei probe de sânge venos în comparație cu alte teste, care cer chiar și biopsie.
 

Citește mai mult

PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real.

Reacţia PCR (Polymerase Chain Reaction = Reacţie de Polimerizare în Lanţ) este o metodă de amplificare enzimatică in vitro a unei anumite secvenţe de ADN.

Sânge

DTlite Real-Time DNA-Technology

Pregatirea

Pregătirea

Nu necesită pregătire specială.


Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

DTlite Real-Time DNA-Technology
Amplificator automat. Oferă amplificare optimă și controlabilă în timp real

EquipmentMetoda - PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real.
EquipmentAmplificator într-o versiune compactă cu detecție în timp real DT-Lite produs de compania "DNK-Technology" este un sistem universal, modern, de înaltă tehnologie.
EquipmentPentru toate rezultatele, este disponibilă și o stare de procesare, care poate fi validată, tipărită sau transferată în LIS (sistemul de informații de laborator).

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

AL161 zi150 lei

   Alergia la laptele de vacă cel mai adesea se dezvolta la copii mici, de obicei, după transferul copilului la hrănirea artificială cu formula de lapte. Alergie la lapte este de obicei însoțită de o tulburare a funcțiilor sistemului digestiv (cheilită, gastrite, colite, gastroenterite, sindromul de colon iritabil), simptome ale pielii (dermatită atopică, urticarie, edem angioneurotic) și funcția respiratorie mai puțin alterată (rinită alergică, astm bronșic) .

AL901 zi800 lei

Include urmatorii alergeni:

  1. orz
  2. gluten
  3. ovaz 
  4. secara
  5. alac
  6. grau
  7. hrisca
  8. seminte de in
  9. porumb
  10. mei
  11. orez
  12. vita
  13. pui
  14. miel
  15. porc
  16. curcan
  17. lapte de vaca
  18. galbenus de ou
  19. albus de ou
  20. branza de capra
  21. lapte de capra
  22. lapte de oaie
  23. branza de oaie
  24. iaurt
  25. vinete
  26. sfecla
  27. ardei gras
  28. brocoli
  29. morov
  30. telina
  31. ardei iute
  32. castravete
  33. hrean
  34. praj
  35. masline
  36. ceapa
  37. cartof
  38. varza rosie
  39. rosii
  40. ridiche
  41. zucchini
  42. anghinare
  43. sparanghel
  44. spanac
  45. fasole
  46. mazăre
  47. soia
  48. linte
  49. boabe de fasole
  50. salată verde
  51. salată de porumb
  52. măr
  53. caisă
  54. banană