Intoleranţa ereditară la lactoză (test genetic)

500 leiTG12

  Majoritatea oamenilor se nasc cu abilitatea de a digera lactoza, care este carbohidrat important ce se conține în lapte și care este sursa de bază de nutriție până la întreruperea alăptării de către mamă. Aproximativ 75% din populația lumii pierde această capacitate la un moment dat, în timp ce alții pot digera lactoza la vârsta adultă.  Lactoza este un dizaharid, care se găsește din abundență în laptele mamiferelor și este esențială pentru hrana nou-născuților. Acesta este hidrolizat de către o enzimă intestinală, numită lactază, în glucoză și galactoză.
  La majoritatea sugarilor, activitatea lactazei intestinale este la capacitate maximă în timpul perioadei perinatale, totuși, după vârsta de 2-12 ani apar două grupuri distincte, adică un grup cu activitate scăzută a lactazei (hipolactazie) și un grup care își păstrează nivelul neonatal de activitate a lactazei la vârsta adultă. Reducerea activității lactazei determină maldigestia primară a lactozei, o afecțiune care este deseori asimptomatică. Atunci când simptomele sunt prezente, diagnosticul este de intoleranța la lactoză.
   Descoperirea alelelor ce codifică lactaza a determinat utilizarea testelor genetice pentru diagnosticul de prezența sau absență a lactazei prin reacția în lanț a polimerazei în timp real (RT-PCR).  În comparație cu alte teste pentru stabilirea intoleranței la lactoză, testul genetic este o examinare simplă, neinvazivă și mult mai confortabilă, care constă doar în prelevarea unei probe de sânge venos în comparație cu alte teste, care cer chiar și biopsie.
 

Citește mai mult

PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real.

Reacţia PCR (Polymerase Chain Reaction = Reacţie de Polimerizare în Lanţ) este o metodă de amplificare enzimatică in vitro a unei anumite secvenţe de ADN.

Sânge

DTlite Real-Time DNA-Technology

Pregatirea

Pregătirea

Nu necesită pregătire specială.


Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

DTlite Real-Time DNA-Technology
Amplificator automat. Oferă amplificare optimă și controlabilă în timp real

EquipmentMetoda - PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real.
EquipmentAmplificator într-o versiune compactă cu detecție în timp real DT-Lite produs de compania "DNK-Technology" este un sistem universal, modern, de înaltă tehnologie.
EquipmentPentru toate rezultatele, este disponibilă și o stare de procesare, care poate fi validată, tipărită sau transferată în LIS (sistemul de informații de laborator).

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

AL161 zi150 lei

   Alergia la laptele de vacă cel mai adesea se dezvolta la copii mici, de obicei, după transferul copilului la hrănirea artificială cu formula de lapte. Alergie la lapte este de obicei însoțită de o tulburare a funcțiilor sistemului digestiv (cheilită, gastrite, colite, gastroenterite, sindromul de colon iritabil), simptome ale pielii (dermatită atopică, urticarie, edem angioneurotic) și funcția respiratorie mai puțin alterată (rinită alergică, astm bronșic) .

AL901 zi800 lei

Include urmatorii alergeni:

 1. orz
 2. gluten
 3. ovaz 
 4. secara
 5. alac
 6. grau
 7. hrisca
 8. seminte de in
 9. porumb
 10. mei
 11. orez
 12. vita
 13. pui
 14. miel
 15. porc
 16. curcan
 17. lapte de vaca
 18. galbenus de ou
 19. albus de ou
 20. branza de capra
 21. lapte de capra
 22. lapte de oaie
 23. branza de oaie
 24. iaurt
 25. vinete
 26. sfecla
 27. ardei gras
 28. brocoli
 29. morov
 30. telina
 31. ardei iute
 32. castravete
 33. hrean
 34. praj
 35. masline
 36. ceapa
 37. cartof
 38. varza rosie
 39. rosii
 40. ridiche
 41. zucchini
 42. anghinare
 43. sparanghel
 44. spanac
 45. fasole
 46. mazăre
 47. soia
 48. linte
 49. boabe de fasole
 50. salată verde
 51. salată de porumb
 52. măr
 53. caisă
 54. banană