Determinarea polimorfismelor genetice, asociate cu dereglări ale metabolismului lactozei

180 leiTG12

  Majoritatea oamenilor se nasc cu abilitatea de a digera lactoza, care este carbohidrat important ce se conține în lapte și care este sursa de bază de nutriție până la întreruperea alăptării de către mamă. Aproximativ 75% din populația lumii pierde această capacitate la un moment dat, în timp ce alții pot digera lactoza la vârsta adultă.  Lactoza este un dizaharid, care se găsește din abundență în laptele mamiferelor și este esențială pentru hrana nou-născuților. Acesta este hidrolizat de către o enzimă intestinală, numită lactază, în glucoză și galactoză.
  La majoritatea sugarilor, activitatea lactazei intestinale este la capacitate maximă în timpul perioadei perinatale, totuși, după vârsta de 2-12 ani apar două grupuri distincte, adică un grup cu activitate scăzută a lactazei (hipolactazie) și un grup care își păstrează nivelul neonatal de activitate a lactazei la vârsta adultă. Reducerea activității lactazei determină maldigestia primară a lactozei, o afecțiune care este deseori asimptomatică. Atunci când simptomele sunt prezente, diagnosticul este de intoleranța la lactoză.
   Descoperirea alelelor ce codifică lactaza a determinat utilizarea testelor genetice pentru diagnosticul de prezența sau absență a lactazei prin reacția în lanț a polimerazei în timp real (RT-PCR).  În comparație cu alte teste pentru stabilirea intoleranței la lactoză, testul genetic este o examinare simplă, neinvazivă și mult mai confortabilă, care constă doar în prelevarea unei probe de sânge venos în comparație cu alte teste, care cer chiar și biopsie.
 

Citește mai mult

PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real.

Reacţia PCR (Polymerase Chain Reaction = Reacţie de Polimerizare în Lanţ) este o metodă de amplificare enzimatică in vitro a unei anumite secvenţe de ADN.

Sânge

DTlite Real-Time DNA-Technology

Pregatirea

Pregătirea

Nu necesită pregătire specială.


Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

DTlite Real-Time DNA-Technology
Amplificator automat. Oferă amplificare optimă și controlabilă în timp real

EquipmentMetoda - PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real.
EquipmentAmplificator într-o versiune compactă cu detecție în timp real DT-Lite produs de compania "DNK-Technology" este un sistem universal, modern, de înaltă tehnologie.
EquipmentPentru toate rezultatele, este disponibilă și o stare de procesare, care poate fi validată, tipărită sau transferată în LIS (sistemul de informații de laborator).

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

AL161 zi150 lei

   Alergia la laptele de vacă cel mai adesea se dezvolta la copii mici, de obicei, după transferul copilului la hrănirea artificială cu formula de lapte. Alergie la lapte este de obicei însoțită de o tulburare a funcțiilor sistemului digestiv (cheilită, gastrite, colite, gastroenterite, sindromul de colon iritabil), simptome ale pielii (dermatită atopică, urticarie, edem angioneurotic) și funcția respiratorie mai puțin alterată (rinită alergică, astm bronșic) .

AL921 zi800 lei

Acest panou conține următorii alergeni:

 1. roşcovă
 2. semințe de rapiță
 3. rață
 4. capră
 5. gâscă
 6. struț
 7. prepeliţă
 8. iepure
 9. icre de cerb
 10. bibilici
 11. cal
 12. chefir
 13. beta-lactoblobulin
 14. unt
 15. brânză Camembert
 16. cazeină
 17. brânză Emmental
 18. brânză de vacă
 19. mozzarella
 20. brânză procesată
 21. brânză brută
 22. bambus
 23. varza de Bruxelles
 24. conopidă
 25. chard (planta)
 26. varza chinezeasca
 27. chimen dulce
 28. tărtăcuţă
 29. anghinare de la Ierusalim
 30. nap
 31. ridiche
 32. varza creata
 33. cartof dulce
 34. frunza de viță de vie
 35. varza alba
 36. șalotă (ceapa frantuzeasca)
 37. rădăcină de lemn dulce
 38. mazăre dulce
 39. fasole largă
 40. năut
 41. fasole mung
 42. fasole
 43. cicoare
 44. salata iceberg
 45. voinicica
 46. avocado
 47. mure
 48. coacăze
 49. merișoare
 50. coacăza roșie
 51. coacăza neagra
 52. smochine
 53. agrișă
 54. pepene galben