Alaninaminotransferaza, ALT

60 leiCH46
Glutamat piruvat transaminaza (TGP), cunoscută şi sub denumirea de alanin aminotransferază (ALAT), este o enzimă implicată în metabolismul aminoacizilor. .Alanin aminotransferaza (ALT) este o enzimă care se găseşte mai ales în celulele din ficat şi rinichi; în cantităţi mult mai mici se găseşte, de asemenea, în inima şi muşchi. Acest test se foloseste pentru a monitoriza apariţia leziunilor hepatice şi/sau pentru a ajuta la diagnosticarea bolii de ficat.

Spectrofotometrică, cinetică

Ser sanguin

Abbott Architect c8000

Alfa (a)-amilaza totală , Lipaza , Probele hepatice

Pregatirea

Pregătirea

Perioada optimă pentru recoltare

  • Pentru obținerea rezultatelor cu un grad înalt de exactitate recomandăm să vizitați centrul de recoltare Invitro Diagnostics între orele de dimineață 7:30 și 11.00.
  • Sângele se prelevează din venă. Sângele venos va fi colectat de către personalul cu experiență chiar și bebelușilor.

 Alimentația

  • Proba se prelevează pe nemâncate. Ultimul consum alimentar trebuie să fie cu cel puțin de 8 ore înainte de a vă prezenta la recoltarea analizei.
  • Evitați să fumați timp de o oră până la colectarea analizei.

Recomandări

  • Recomandăm să evitați efortul fizic până la investigație. Luați un repaus de 10-20 de minute până la colectarea analizei.
  • Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.

Alte indicații

  • Prelevarea sângelui se achită suplimentar.

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

Abbott Architect c8000
Analizator de ultimă generație cu performanță analitică și productivitate sporită

EquipmentUtilizare reagenți dedicați de la producător – sistem închis/ Abbott Germany. Viteză de procesare investigații – 1200 teste pe oră. Un meniu extins de investigații (peste 60 teste).
EquipmentDetectie de cheag / fibra. Parametri de performanță avansați (sensibilitate, specificitate, precizie și acuratețe foarte înalte). Monitorizarea automata a reactivilor, consumabilelor si reziduurilor.
EquipmentProgram de autodiagnosticare. Interfata cu LIS – programare și scanare automată. Transmitere date bi-direcțional.

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

CH481 zi70 lei

Amilaza este una dintre cele câteva enzime care sunt produse în pancreas și fac parte din sucul pancreatic. Lipaza sparge grasimile, proteazele proteaza, iar amilaza descompune carbohidratii. Din pancreas, sucul pancreatic care conține amilază trece prin conducta pancreatică în duoden, unde ajută la digerarea alimentelor. Cantități mici de amilază se formează în ovare, intestin, bronhii și mușchii scheletici. În pancreatita acută, o creștere a amilazei este de obicei însoțită de o creștere a activității lipazei. Activitatea amilazei la copii în primele două luni de viață este scăzută, crește la un nivel de adult până la sfârșitul primului an.

CH541 zi90 lei

Lipaza este o enzimă secretată de pancreas în duoden, cu rol în degradarea trigliceridelor în acizi graşi. La fel ca şi în cazul amilazei, lipaza este eliberată în circulaţia sanguină în urma lezării celulelor acinare pancreatice. Lipaza este un marker important pentru diagnosticul şi monitorizarea tratamentului bolilor pancreatice. În pancreatita acută, nivelul lipazei serice creşte la 24-48 de ore de la debutul bolii şi rămâne crescut 5-7 zile. Există şi alte afecţiuni care pot fi asociate cu un nivel crescut al lipazei serice: insuficienţă renală (lipaza este excretată la nivel renal), infarct sau obstrucţie intestinală şi, mai rar, colangită, colecistită, ulcer gastric, parotidită. Totuşi, în aceste afecţiuni, nivelul lipazei este mai puţin crescut în comparaţie cu pancreatita acută.

PD031 zi465 lei

Acest pachet conține următoarele investigații: