O alergie la un aliment este o reacție a sistemului nostru imunitar. Când acesta consideră că ingerăm ceva periculos pentru corpul nostru, reacționează sub forma unei alergii.
Răspunsul la un aliment alergen, care de obicei se prezintă sub forma unor mâncărimi, iritații, urticarie, probleme de respirație, dureri abdominale, diaree, amețeală, greață sau stare de vomă, are o durată limitată de timp și nu produce efecte negative pe termen lung decât în cazul șocului anafilactic. Alergiile la mâncare sunt de obicei temporare, mai ales în cazul copiilor.
Glutenul este o proteina găsită în grâu, secară, orz și alte cereale. Oamenii nu sunt alergici la aceasta, ci tractul lor digestiv (nu sistemul lor imunitar) are dificultâți în a tolera glutenul și reacționează prin simptome gastrointestinale. Deoarece intoleranța la gluten nu are legătură cu sistemul imunitar, doctorii nu o pot supune la un test de anticorpi.
Intoleranța alimentară nu este acelasi lucru ca alergia alimentară. Deși s-ar putea să observam simptome similare în cazul celor două, alergia alimentară poate avea efecte mai grave asupra organismului.
Intoleranțele sunt caracterizate de prezența anticorpilor IgG în sânge, pe când alergiile sunt caracterizate de prezența anticorpilor IgE. De asemenea, reacția la o alergie alimentară este imediată, pe când la intoleranța alimentară pot trece chiar și câteva zile până să se observe apariția simptomelor. Detectarea IgE specifice în sânge este principala metodă pentru determinarea spectrului de alergeni cauzali în alergie imediată. Scopul acestui test este de a determina reacția alergică la gluten.
Sânge
Siemens Immulite 2000 XPI
Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).
Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.