Insulina

190 leiHM32
   Insulina este un hormon proteic sintetizat, stocat și secretat de celulele beta localizate în insulele Langerhans ale pancreasului. Insulina are rolul de a regla concentrația sanguină a glucozei, fiind eliberată în circulație ca răspuns la prezența glucozei în sânge, de obicei după ingestia de alimente. Se leagă de receptorii celulari ai țesuturilor țintă (ficat, țesut adipos, țesut muscular) şi determină scăderea concentrației sanguine a glucozei prin stimularea glicogenolizei hepatice, a sintezei de trigliceride în țesutul adipos și a sintezei de proteine în mușchi. Nivelul de insulină poate fi util în evaluarea pacienţilor cu hipoglicemie á jeun, pentru determinarea rezistenţei la insulina şi pentru evaluarea funcției secretorii a celulelor beta. Nu este utilizat în mod obişnuit pentru diagnosticul și managementul pacienților cu diabet zaharat.
Citește mai mult

Chemiluminiscenta, CLIA

Metodă mediată enzimatic de fosfataza alkalină și realizată prin separarea  particulelor paramagnetice care conferă o sensibilitate mai mare a testelor.

Sânge

Siemens Immulite 2000 XPI

Pregatirea

Pregătirea

Perioada optimă pentru recoltare

  • Pentru obținerea rezultatelor cu un grad înalt de exactitate recomandăm să vizitați centrul de recoltare Invitro Diagnostics între orele de dimineață 7:30 și 11.00.

Alimentația

  • Proba se prelevează pe nemâncate. Ultimul consum alimentar trebuie să fie cu cel puțin de 8 ore înainte de a vă prezenta la recoltarea analizei.

Efortul fizic

  • Recomandăm să evitați efortul fizic până la investigație. Luați un repaus de 10-20 de minute până la colectarea analizei.

Alte indicații

  • Prelevarea sângelui se achită suplimentar.

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

Siemens Immulite 2000 XPI
Sistem compact de imunologie, total automat tip "random access"

EquipmentUtilizare reagenți dedicați de la producător – sistem închis / Siemens Germany. Viteză de procesare investigații – 200 teste pe oră. Un meniu extins de investigații (97 teste de rutină, peste 400 alergeni).
EquipmentDetectie de cheag / fibra. Parametri de performanță avansați (sensibilitate, specificitate, precizie și acuratețe foarte înalte). Monitorizarea automata a reactivilor, consumabilelor si reziduurilor.
EquipmentProgram de autodiagnosticare. Interfata cu LIS – programare și scanare automată. Transmitere date bi-direcțional.

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

HM331 zi350 lei

   Peptidul C este constituit dintr-un lanţ de 31 de aminoacizi și este produs, împreună cu insulin, la nivelul celulelor beta ale pancreasului, prin clivarea enzimatică a proinsulinei. Insulina şi peptidul C sunt secretate în cantităţi egale şi sunt eliberate în circulaţie prin vena portă. Peptidul C are un rol important în asamblarea celor două lanţuri ale insulinei (A şi B). Ficatul extrage aproximativ jumătate din cantitatea de insulină şi doar un procent foarte mic din peptidul C, de aceea peptidul C persistă în circulaţia periferică în concentraţii de 5-10 ori mai mari şi cu fluctuaţii mai mici decât insulina. Spre deosebire de insulină, peptidul C nu este degradat in ficat, el fiind îndepărtat din circulaţie de către rinichi, o fracţiune excretându-se ca atare în urină. Concentraţiile peptidului C sunt crescute în afecţiunile renale.

CH091 zi60 lei

  Glucoza este principala formă sub care sunt absorbiţi, utilizaţi, dar şi depozitați carbohidrații în organismele vii. Celulele organismului utilizează glucoza în scop energetic, cu formarea de ATP (adenozin trifosfat). Diabetul zaharat cuprinde un grup de tulburări metabolice caracterizate printr-un nivel crescut al glucozei sanguine, secundar unui deficit calitativ/cantitativ de insulină. Principalele simptome sunt letargia (datorită hiperglicemiei marcate), poliuria, polidipsia, scăderea în greutate, miopia şi susceptibilitatea crescută față de anumite infecţii. Testul pentru glucoză poate fi utilizat pentru: Screeningul hiperglicemiei (valori ridicate ale glucozei în sânge) cât şi al hipoglicemie (valori scăzute); Pentru a ajuta la diagnosticarea diabetului; Pentru a urmări nivelurile glucozei la persoanele cu diabet zaharat.

TF101 zi300 lei

   Rezistenţa la insulină constă în scăderea efectului insulinei asupra țesuturilor ţintă, cu creşterea necesarului de insulină, fiind un mecanism patogenic important în dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2. În plus, rezistența la insulină este întâlnită în cazul femeilor cu tulburări de fertilitate şi în sindromul ovarelor polichistice, fiind frecvent o cauză indirectă de sterilitate şi tulburări menstruale la femeile tinere. O metodă alternativă pentru determinarea rezistenţei la insulină este indicele HOMA („Homeostasis Model Assesssment”), care se calculează pe baza valorilor glicemiei şi insulinei (à jeun).