Aritmiile cardiace – diagnostic, evaluare, tratament și monitorizare continuă la Invitro Diagnostics

hero-image

Persoanele care suferă de aritmii cardiace pot alege Invitro Diagnostics pentru diagnostic, evaluare, tratament și monitorizare continuă! 

Bătăile de inimă neregulate – puțini sunt cei care le dau importanță la început, când le simt pentru prima dată. De multe ori, oamenii le acordă atenție doar în momentul în care sunt însoțite și de alte stări de rău: transpirații reci, tremor necontrolat, amețeli pronunțate și senzație de leșin. Cert este că aritmiile (bătăile neregulate ale inimii) trebuie tratate cu profundă seriozitate, deoarece, în timp, pot duce la pierderea de vieți omenești. 

L-am întrebat pe medicul cardiolog specializat pe tratamentul aritmiilor - MIHAIL RIZOV de la INVITRO DIAGNOSTICS – cum ar fi bine să percepem aritmiile și ce facem pentru ca persoanele cu aritmii să aibă o viață calitativă și de durată. Iată câteva dintre ideile principale pe care trebuie să le cunoașteți! 

Dle Rizov, ce simte o persoană atunci când are dereglări de ritm al inimii?

Mihail Rizov: O persoană simte, în primul rând, palpitații - bătăi de inimă prea rapide. La fel, poate simți și:

 • slăbiciune generală;
 • durere în piept;
 • amețeli;
 • lipsă de aer;
 • dificultăți de respirație;
 • Pierderi de cunoștință - atunci când pulsul este mai mic de 30 de bătăi pe minut sau mai mare de 200 de bătăi pe minut. 

Un puls normal este cuprins între 60 și 100 bătăi/minut. De obicei, o creștere a ritmului se observă după efort fizic, stres, emoții și experiențe puternice, etc. De regulă, în aceste cazuri, persoana nu necesită intervenție medicală - dacă bătăile se normalizează. În cazul creșterii frecvenței cardiace fără nici un motiv - este necesară asistență medicală. 

La copii și la adolescenții cu vârsta de până la 16-17 ani, ritmul de 90-100 bătăi pe minut este considerat o variantă a normei. În primii ani de viață a unui copil, acest parametru este mai mare de 100. Cu vârsta, rata scade la normal.

Dle Rizov, prin ce sunt periculoase aritmiile? Ce daune aduc sănătății?

Mihail Rizov: O bună parte din ele - sunt lipsite de pericol; în unele cazuri - ele pot fi grave sau chiar fatale. Niciodată nu știi cum va reacționa inima – în acest lucru constă și pericolul. 

De exemplu, în timpul unui episod de aritmie inima nu reușește să pompeze suficient sânge în corp – iar acest fapt dăunează organelor vitale (creier, inimă, rinichi). 

De obicei, aritmiile sunt frecvent întâlnite la vârstnici, dar și tinerii le pot dezvolta. Aritmiile apar mai ales la persoanele care deja au probleme de inimă preexistente: au suferit un atac de cord anterior, au diverse malformații cardiace sau insuficiență cardiacă; probleme la nivel de valve ale inimii sau hipertensiune arterială.

La fel, problemele de glandă tiroidă pot determina și apariția unor dereglări de ritm ale inimii, doar că persoana să nu își dea seama de prezența acestora.   

Dle RIZOV, Cum se stabilește corect diagnosticul de aritmie? Știu că la Invitro Diagnostics se poate realiza evaluarea deplină a stării și funcționalității inimii. 

Mihail Rizov: În primul rând, trebuie să știți că aritmiile pot fi dificil de diagnosticat, mai ales atunci când simptomele apar rareori și persoana nu le dă importanță. Medicul suspectează și o dereglare de ritm a inimii dacă pacientul suferă de boală cardiacă, hipertensiune arterială, diabet sau probleme cu tiroida. La fel, iau în calcul și atunci când în familie există cineva cu boli de inimă deja instalate.  

La prima etapă, după ce întrebăm tot ce ne interesează din istoricul de boală, 

indicăm efectuarea unei EKG – electrocardiograma. Este cel mai des test utilizat în cardiologie și ea detectează cât de repede/încet bate inima, în ce ritm și cum reacționează inima la efort, emoții, în stare de repaos.

Din păcate însă, dacă aritmia nu apare în timpul când efectuăm EKG, medicul nu o poate depista. De mare ajutor în acest sens ne sunt monitoarele Holter EKG în combinație cu măsurarea Tensiunii Arteriale. Acest dispozitiv este purtat de pacient pe durata a 24-72 de ore și înregistrează orice modificare a activității inimii.

La fel, în cadrul Laboratorului medical Invitro Diagnostics pot fi realizate și o serie de teste uzuale prin care verificăm nivelurile unor substanțe în sânge, care pot favoriza apariția tulburărilor de ritm cardiac: potasiu, hormonii tiroidieni, etc. 

De asemenea, frecvent indicăm și o altă serie de teste medicale pentru a aprecia factorii de risc care afectează inima: Colesterolul și Profilul Lipidic, Glucoza în Sânge, etc. 

Totodată, evaluăm exact starea inimii la toate etapele: inițial – pentru un diagnostic corect; în timpul efectuării tratamentului – pentru a stabili eficiența lui; înainte de efectuarea unei intervenții chirurgicale și a implantării unor dispozitive medicale speciale, dar și post-intervenție. 

Alături de Invitro Diagnostics și de echipa mea medicală, pacientul ce suferă de aritmii are parte de toată grija necesară ca totul să fie bine.   

Una dintre necesități pentru persoanele ce suferă de aritmii sunt cardiostimulatoarele. Când sunt indicate și la ce folosesc?

Mihail Rizov: Cu adevărat, în cazul în care pacientul are bradicardie (mai puține bătăi ale inimii în comparație cu necesarul organismului), optăm pentru stimularea cardiacă cu ajutorul unui dispozitiv micuț purtat de pacient numit cardiostimulator. Mai este numit și pacemaker și el emite impulsuri electrice care ajung la cord prin niște electrozi care sunt implantați în mușchiul inimii. Cu ajutorul lor, cardiostimulatorul “pornește” inima de fiecare dată când aceasta trebuie să se contracteze pentru a realiza o bătaie.   

Cardiostimulatoarele asigură o funcție bună a inimii, un ritm cardiac regulat și o calitate a vieții pacientului bună. Există oameni care fără cardiostimulatoare nu ar putea trăi. 

Bradicardia, per general, este acea aritmie care crează persoanei perioade lungi de oboseală frecventă, sincope, leșinuri, ceea ce îl împiedică pe pacient să aibă o viață normală. 

La Invitro Diagnostics, în timpul consultațiilor mele, evaluez la pacienții cu aritmie starea cardiostimulatoarelor și modul în care inima reacționează la ele. La fel, pot verifica și programa orice tip de cardiostimulator, indiferent că a fost implantat de medicii din țara noastră sau pacientul a revenit dintr-o altă țară. Am grijă ca orice cardiostimulator să își facă funcția bine. 

Dle RIZOV, se poate trăi bine după implantarea de Pacemaker? Un pacient cu cardiostimulator trebuie să fie foarte - foarte atent cu el și la fiecare manifestare a organismului? 

Mihail Rizov: Pacienții nu trebuie să își facă griji, deoarece cardiostimulatorul este programabil. Aşa că, în situaţia în care starea de sănătate a pacientului solicită ajustarea unor parametri, nu este absolut nici o problemă să efectuăm aceste modificări tehnice în timpul unei consultații medicale obișnuite, fără fi necesară o nouă intervenție chirurgicală. Treptat, orice persoană cu cardiostimulator revine la activitățile cotidiene obișnuite. Durata de viață a unui cardiostimulator poate fi chiar și de 10 ani. 

Oricum, persoana ce suferă de aritmii și este cu sau fără cardiostimulator trebuie să fie mereu la evidența medicului cardiolog specializat pe tratamentul aritmiilor. El trebuie să aibă încredere maximă că este pe mâini bune și tot timpul poate apela pentru ajutor medical. Iată de ce am decis să dezvoltăm la INVITRO DIAGNOTICS această direcție și subspecialitate din cardiologie. 

MIHAIL RIZOV este medic cardiolog specializat în tratamentul aritmiilor cardiace. Lista completă a serviciilor pe care le oferă o găsiți aici: 

https://www.invitro.md/pagins/medic-page/?id=309494

Programări și informații: 022 903999

Tabelul de investigații

DF18450 lei

  DF08200 lei

  Activitatea electrică a inimii se detectă la nivelul pielii prin niște mici discuri metalice, numite electrozi. În timpul electrocardiogramei, electrozii sunt atașați de piele la nivelul toracelui, brațelor și picioarelor. Aceștia sunt conectați la un aparat ce transformă impulsurile electrice într-o reprezentare grafică.

  Indicații:

  • evaluarea durerilor de piept;
  • evaluarea disritmiilor (tulburări de ritm cardiac);
  • diagnosticarea hipertrofiei ventriculare (îngroșarea mușchiului inimii);
  • monitorizarea eficienței și a efectelor secundare ale unor medicamente;
  • verificarea funcționării unor dispozitive mecanice (peace-makere sau defibrilatoare) implantate în inimă cu scopul de a menține ritmul regulat al acesteia.

  Mod de efectuare:

  Înainte de efectuarea ECG-ului, pacientul trebuie să-și îndepărteze hainele de pe jumătatea superioară a corpului, de la nivelul mâinilor și a picioarelor. Aceste regiuni sunt curățate și eventual rase, pentru o suprafață curată si netedă. Între piele și electrozi se aplică un gel special sau mici tampoane îmbibate cu soluție, pentru a facilita conductibilitatea. Pe durata testului, pacientul nu trebuie să se miște sau să vorbească. Pentru rezultate optime, pacientul trebuie să stea întins, nemișcat și să respire normal. O electrocardiogramă durează în medie 5 până la 10 minute.

  Electrocardiograma este o investigație nedureroasă și neinvazivă.

   DF01150 lei

   Inima produce mici impulsuri electrice care se răspândesc prin mușchiul ei pentru a produce contracţiile inimii. Aceste impulsuri pot fi detectate de aparatul EKG. Această procedură medicală este utilă în monitorizarea sănătății inimii și diagnosticarea bolilor cardiovasculare. O electrocardiogramă (EKG) este unul dintre cele mai simple şi mai rapide teste utilizate pentru evaluarea inimii.  

   Este indicat să faceţi o electrocardiogramă în repaus atunci când aveţi măcar unul dintre următoarele simptome:
   1. Durere toracică;
   2. Palpitaţii;
   3. Dificultate în respiraţie (dispnee);
   4. Oboseală excesivă, mai ales la efort.

   Un electrod EKG este un dispozitiv atașat pe piele în anumite părţi ale corpului pacientului – în general, antebraţpicioare şi piept – în timpul unei proceduri EKG; aceştia detectează impulsurile electrice produse de fiecare dată când inima bate.

   Cei 6 electrozi cu poziţii diverse înregistrează impulsurile electrice care circulă în direcţii diferite prin muşchiul inimii. Există aspecte normale pentru înregistrarea ce provine de la fiecare electrod, aceasta numindu-se pe EKG o derivaţie (există 6 derivaţii corespunzătoare celor 6 electrozi, numindu-se diferit în funcţie de direcţia curenţilor pe care îi înregistrează).

   O electrocardiogramă poate să arate:

   • dovezi ale măririi de volum a inimii;
   • semne ale unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii;
   • semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii (infarcte);
   • probleme ale ritmului cardiac (aritmii);
   • modificări ale activităţii electrice, determinate de un dezechilibru electrolitic;
   • semne de inflamaţie a sacului ce înconjoară inima (pericardite).

        Electrocardiograma de repaus nu necesită o pregătire specială şi poate fi efectuată în orice moment al zilei. Chair şi copiii, nou-născuţii sau femeile gravide o pot efectua fără restricţii.

   Electrocardiograma nu are contraindicaţii.

    DF19500 lei

     DF15300 lei

     MAATA (numită uneori și „monitorizare Holter a tensiunii arteriale”) reprezintă un instrument modern de evaluare a profilului tensional timp de 24 de ore. Datele privind tensiunea arterială măsurată prin MAATA se corelează mult mai bine cu severitatea și evoluția bolilor cardiovasculare decât valorile tensionale măsurate în mod obișnuit, în cabinetul medical.

     Mod de efectuare:

     Pacientului i se montează la brâu un monitor conectat la o manșetă de tensiometru. Pacientul merge la domiciliu cu aparatul respectiv și îl poartă timp de 24 de ore. În acest răstimp, pacientul este încurajat să-și desfășoare activitățile obișnuite și să-și autoadministreze medicamentele ca de obicei. Aparatul de monitorizare automată se va declanșa la intervalele programate (de ex. la 20-30 min. în timpul zilei și la 30-45 min. în timpul nopții). Cât timp manșeta se umflă (timp de maxim un minut), pacientul poate desfășura majoritatea activităților obișnuite, doar brațul cu manșeta este bine să fie lăsat liniștit lângă corp. În timpul nopții, pacientul este încurajat să ignore prezența aparatului (majoritatea pacienților pot dormi chiar și în aceste condiții). A doua zi, pacientul se prezintă la ambulatoriu, monitorul și manșeta sunt demontate, iar datele înregistrate sunt descărcate imediat și tipărite pe hârtie.

     Datele oferite de MAATA:

     • toate valorile tensiunii arteriale sistolice (mari) și diastolice (mici), cu ora la care s-au înregistrat;
     • toate valorile frecvenței cardiace la momentul măsurătorilor;
     • media valorilor tensionale (informația cea mai importantă) și media frecvențelor cardiace în timpul zilei și în timpul nopții;
     • profilul tensional nocturn în comparație cu cel din timpul zilei (în mod obișnuit, TA trebuie să scadă cu cel puțin 10% în timpul nopții, ceea ce frecvent nu se întâmplă la pacienții diabetici, renali etc.);
     • diferența dintre tensiunea sistolică și cea diastolică (diferența mare este foarte relevantă pentru calitatea vaselor sanguine);
     • valorile extreme (foarte ridicate sau foarte joase) ale TA și ale frecvenței cardiace, cu ora la care s-au înregistrat;
     • valorile tensionale legate de anumite tipuri de activități/anumite perioade ale zilei.

     MAATA este în special indicată pentru:

     • pacienți, fără medicație antihipertensivă, la care diagnosticul de HTA este incert (s-au măsurat în condiții obișnuite atât valori mari, cât și normale);
     • pacienți, la care TA este normală acasă și la care medicul măsoară în mod constant valori tensionale mari (HTA „de halat alb”);
     • pacienți, la care TA este în mod repetat crescută la domiciliu și la care medicul măsoară frecvent valori tensionale normale (HTA „mascată”);
     • în situațiile în care se bănuiește prezența unei HTA mai severe în timpul nopții;
     • pacienți cu mare risc cardiovascular (cardiaci, diabetici, renali etc.), la care evaluarea eficacității tratamentului antihipertensiv este imperios necesară;
     • pacienți cu valori tensionale normale/cvasinormale, care prezintă „crize hipertensive” în anumite condiții de activitate;
     • pacienți care relatează hipotensiune episodică, nedocumentată medical.

      DF16500 lei

       DF10450 lei

       Monitorul Holter înregistrează ritmul inimii prin intermediul unor electrozi plasați pe piept. Electrozii sunt senzori mici cu folie adezivă conectați prin fire de un monitor. Monitorizarea Holter ECG vă ajută să aflați cum răspunde inima dumneavoastră la activitatea normală sau la folosirea anumitor medicamente.

       Indicații:

       • detectarea bătăilor neregulate ale inimii (aritmii cardiace);
       • evaluarea durerii toracice;
       • verificarea activității inimii după un atac de cord;
       • verificarea activității inimii după ce a fost introdus un stimulator cardiac;
       • verificarea efectului folosirii unor medicamente;
       • descoperirea cauzelor anumitor simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, amețeli, stare de confuzie sau leșin.

        DF09350 lei

        Monitorul Holter înregistrează ritmul inimii prin intermediul unor electrozi plasați pe piept. Electrozii sunt senzori mici cu folie adezivă conectați prin fire de un monitor. Monitorizarea Holter ECG vă ajută să aflați cum răspunde inima dumneavoastră la activitatea normală sau la folosirea anumitor medicamente.

        Indicații:

        • detectarea bătăilor neregulate ale inimii (aritmii cardiace);
        • evaluarea durerii toracice;
        • verificarea activității inimii după un atac de cord;
        • verificarea activității inimii după ce a fost introdus un stimulator cardiac;
        • verificarea efectului folosirii unor medicamente;
        • descoperirea cauzelor anumitor simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, amețeli, stare de confuzie sau leșin.

         DF13800 lei

         Monitorul Holter înregistrează ritmul inimii prin intermediul unor electrozi plasați pe piept. Electrozii sunt senzori mici cu folie adezivă conectați prin fire de un monitor. Monitorizarea Holter ECG vă ajută să aflați cum răspunde inima dumneavoastră la activitatea normală sau la folosirea anumitor medicamente.

         Indicații:

         • detectarea bătăilor neregulate ale inimii (aritmii cardiace);
         • evaluarea durerii toracice;
         • verificarea activității inimii după un atac de cord;
         • verificarea activității inimii după ce a fost introdus un stimulator cardiac;
         • verificarea efectului folosirii unor medicamente;
         • descoperirea cauzelor anumitor simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, amețeli, stare de confuzie sau leșin.

          DF141 100 lei

          Monitorul Holter înregistrează ritmul inimii prin intermediul unor electrozi plasați pe piept. Electrozii sunt senzori mici cu folie adezivă conectați prin fire de un monitor. Monitorizarea Holter ECG vă ajută să aflați cum răspunde inima dumneavoastră la activitatea normală sau la folosirea anumitor medicamente.

          Indicații:

          • detectarea bătăilor neregulate ale inimii (aritmii cardiace);
          • evaluarea durerii toracice;
          • verificarea activității inimii după un atac de cord;
          • verificarea activității inimii după ce a fost introdus un stimulator cardiac;
          • verificarea efectului folosirii unor medicamente;
          • descoperirea cauzelor anumitor simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, amețeli, stare de confuzie sau leșin.

           DF12800 lei

           Monitorul Holter înregistrează ritmul inimii prin intermediul unor electrozi plasați pe piept. Electrozii sunt senzori mici cu folie adezivă conectați prin fire de un monitor. Monitorizarea Holter ECG vă ajută să aflați cum răspunde inima dumneavoastră la activitatea normală sau la folosirea anumitor medicamente.

           Indicații:

           • detectarea bătăilor neregulate ale inimii (aritmii cardiace);
           • evaluarea durerii toracice;
           • verificarea activității inimii după un atac de cord;
           • verificarea activității inimii după ce a fost introdus un stimulator cardiac;
           • verificarea efectului folosirii unor medicamente;
           • descoperirea cauzelor anumitor simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, amețeli, stare de confuzie sau leșin.

            DF06250 lei

             DF17450 lei

              DF07350 lei

               Obține o consultație gratuită