Nu lăsa alergia să-ți controleze viața!

hero-image

V-aţi gândit vreodată că primăvara, anotimp al renaşterii, poate însemna pentru unii dintre noi şi un sezon al suferinţei? Vorbim despre primăvara ca anotimp al debutului alergiilor sezoniere - rinita, conjunctivită şi uneori astmul. 

Persoana care suferă de o alergie sezonieră va acuza simptome de rinită, astm, dermatită sau chiar şoc anafilactic ori de câte ori se expune la alergenul care îi provoacă reacţia neplăcută. Alergenul poate să pătrundă în organism pe cale respiratorie, digestivă sau la contact direct cu acesta. Cele mai comune cauze ale alergiilor sunt polenul copacilor, ierburilor, şi gramineelor, praful de casă, mucegaiurile, dar şi înţepăturile de insect. Cele mai frecvente reacţii alergice se produc la nivelul pielii, mucoaselor şi al căilor respiratorii. 

Simptomele alergiilor de sezon sunt: înfundarea nasului, strănuturile repetate, secreţiile nazale abundente, lăcrimarea ochilor, tusea seacă, erupții cutanate.

Gravitatea alergiilor diferă de la o persoană la alta şi poate varia de la iritaţii minore până la anafilaxie – reacţie alergică severă care poate pune viaţa în pericol.

Medicul alergolog poate să recomande testarea pentru un alergen specific sau, atunci când datele clinice nu orientează către o alergie anume, poate cere testarea pentru diverse amestecuri de alergeni, alese în funcţie de vârstă, istoricul si simptomele pacientului.

Testele alergologice au ca scop depistarea alergenului implicat în declanşarea unei reacţii alergice. Testele serologice măsoară cantitatea de IgE din sânge care se leagă de un alergen specific: polen, păsări de colivie, animale de companie, alune, lapte de vacă, etc.

Fiind o analiză de sânge, este necesară o singură înţepătură. Testul serologic va evidenţia cu mare acurateţe la ce eşti alergic. Rezultatele testelor serologice ar trebui interpretate cu prudenţă şi numai de către specialistul alergolog. Medicul va lua în considerare simptomele şi istoricul tău medical atunci când diagnostichează o alergie specifică.

Laboratorul medical Invitro Diagnostics vă oferă următoarele paneluri de alergeni:

  • Panou alergeni pediatric (31 alergeni)
  • Panou alergeni inhalatori (57 alergeni)
  • Panou alergeni alimentari (45 alimente)
  • Panou alergeni inhalatori şi alimentari (42 alergeni)
  • Panou intoleranţă alimentară (54 alimente).

Anul acesta, sezonul alergiilor se suprapune peste pandemia de COVID-19, iar aceste două fenomene ar putea crea confuzie, pentru că împărtăşesc unele simptome, precum tusea, nasul înfundat, secreţiile nazale abundente, durerile ori mâncărimile în gât. Tusea seacă la pacienţii cu alergii practic este preponderent sub formă de accese, se întâlneşte în accesele de astm polenic şi predomină matinal sau nocturn, pe când la pacienţii infectaţi cu infecţia COVID-19 cel mai mult tusea persistă pe parcursul zilei.

Se recomandă în special acum, pe timp de pandemie, să mergeţi la consultaţia medicului alergolog, pentru a vă convinge că simptomele pe care le acuzaţi sunt de alergie şi nu de Covid-19 şi desigur să nu uitaţi de măsurile de protecţie: respectarea regimului de urgenţă, aplicarea măştii şi a mănuşilor, igiena personală.

Despre diferenţa între simptomele alergiilor şi cele de SARS-CoV-2, cum alergenii se menţin pe perioada COVID-19, ce fel de teste trebuie să facă o persoană alergică pentru a cunoaşte exact de ce tip de alergie suferă, răspunde dna medic alergolog Stela Eftodiev în cadrul emisiunii Doctorii.

Pentru programări și detalii apelați info line 022903999 sau accesați pagina web www.invitro.md

Vezi pachetul

Tabelul de investigații

AL12800 lei

Panel cu un amestec de alergeni alimentari și respiratori, care sunt cel mai actuali în practica pediatrică, este destinat pentru investigarea screening a copiilor pentru depistarea alergenilor insemnați la suspecția la alergie:

Combinația de alergeni

  • Combinația de ierburi cu înflorire timpurie (anthoxanthum odoratum, secara perena, stuf obișnuit, secara cultivată, holcus lanatus)
Monoalergeni
  • Mesteacăn
  • Pelin obisnuit
  • Capușa prafului casnic (D.pteronyssinus)
  • Capușa prafului casnic (D.farinae)
  • Epiteliu de pisică
  • Blană de cîine
  • Epiteliu de cal
  • Mucegaiul (C.herbarum)
  • Mucegaiul (A.fumigatus)
  • Mucegaiul (A.tenuis)
  • Albuș de ou
  • Gălbenuș de ou
  • Lapte de vacă
  • Codfish
  • Alfa(α) - lactalbumina
  • Beta(β) - lactalbumina
  • Albumina din serul de bovine
  • Cazeina
  • Făina de grîu
  • Orez
  • Soia
  • Arahide
  • Alune
  • Morcov
  • Cartof
  • Măr

AL791 000 lei

Panelul dat se utilizează pentru investigarea screening la suspecția alergiei provocate de alergeni alimentari. Panelul poate scoate în evidență sensibilizarea la următorii alergeni:

Combinația de alergeni

  • Combinația produselor marine (cod, creveți, midii, ton, somon)
  • Combinația de  brânzeturi (elvețian, cheddar, mould, edam)
  • Combinația citricelor (grapefruit, lămîe, portocală, mandarin)
  • Combinația de alune
Monoalergeni
  • Albuș de ou
  • Gălbenuș de ou
  • Lapte de vacă
  • Cazeina
  • Piersic
  • Avocado
  • Căpșună
  • Făina de grîu
  • Făina de ovăz
  • Orez
  • Drojdie de bere
  • Arahide
  • Soia
  • Migdale
  • Mazăre verde
  • Fasole albă
  • Măr
  • Guava
  • Roșii
  • Morcov
  • Cartofi
  • Banan
  • Varză
  • Bostan obișnuit
  • Ardei gras
  • Ciocolată
  • Carne de curcan
  • Carne de găină
  • Carne de porc
  • Carne de vită
  • Crevete
  • Ton

AL781 000 lei

Panelul dat se utilizează pentru investigarea screening la suspecția alergiei provocate de alergeni alimentari. Panelul poate scoate în evidență sensibilizarea la următorii alergeni:

Combinația de alergeni

  • Combinația de ierburi cu înflorire timpurie (iarbă de primăvară dulce, dáctylis glomeráta, phleum pratense)
  • Combinația de ierburi cu înflorire tirzie (iarba insulelor bermude, stuf obișnuit, iarba de catifea)
  • Combinația de cereale (secară, ovăz, orz)
  • Combinația copacilor cu înflorire timpurie (artar, mesteacăn, alun, frasin, chiparos)
  • Combinația copacilor cu înflorire tirzie (stejar, copac de măsline, nuc, paltin, pin)
  • Combinația florilor (crizantema, trandafir, lalea, zambilă)
  • Combinația de buruieni (ambrozie, ciulin rus, scaietele popii, măcriș roșu, urzici)
  • Combinația de buruieni (pelin, pătlagina, talpa-gastei, peretele posteniței)
  • Combinația mucegaiului exotic, 1
  • Combinația mucegaiului exotic, 2
  • Combinația penelor animalelor domestice (găină, rață, gîscă)
  • Combinația penelor păsărilor ce locuiesc in colivii 
Monoalergeni
  • Măslin
  • Nuc
  • Mucegaiul (P.notatum)
  • Mucegaiul (C.herbarum)
  • Mucegaiul (A.fumigatus)
  • Mucegaiul (A.tenuis)
  • Epiteliu de pisică
  • Blană de cîine
  • Epiteliu de cal
  • Epiteliu de vacă
  • Epiteliu de capră
  • Epiteliu de oaie
  • Epiteliu de hamster
  • Secara cultivată
  • Capușa prafului casnic (D.pteronyssinus)
  • Capușa prafului casnic (D.farinae)
  • Gândac de bucătărie (B.germanica)

AL771 000 lei

Panelul dat se utilizează pentru investigarea screening la suspecția alergiei provocate de alergeni alimentari și inhalatori. Panelul poate scoate în evidență sensibilizarea la următorii alergeni:

Combinația de alergeni

  • Combinația penelor animalelor domestice (găină, rață, gîscă)
  • Combinația produselor marine (cod, creveți, midii, ton, somon)
Monoalergeni
  • Capușa prafului casnic (D.pteronyssinus)
  • Capușa prafului casnic (D.farinae)
  • Mucegaiul (C.herbarum)
  • Mucegaiul (A.fumigatus)
  • Mucegaiul (A.tenuis)
  • Epiteliu de pisică
  • Blană de cîine
  • Cynodon dactylon
  • Păiuș de luncă
  • Secara perenă
  • Sicomor
  • Plop
  • Frasin alb
  • Salcîm
  • Pătlagină
  • Macriș roșu
  • Albuș de ou
  • Gălbenuș de ou
  • Cazeina
  • Lapte de vacă
  • Ton
  • Somon
  • Făina de grîu
  • Orez
  • Arahide
  • Soia
  • Roșii
  • Portocală
  • Măr
  • Banan
  • Carne de găină
  • Avocado
  • Ciocolată
  • Guava

AL90800 lei

Include urmatorii alergeni:

  1. orz
  2. gluten
  3. ovaz 
  4. secara
  5. alac
  6. grau
  7. hrisca
  8. seminte de in
  9. porumb
  10. mei
  11. orez
  12. vita
  13. pui
  14. miel
  15. porc
  16. curcan
  17. lapte de vaca
  18. galbenus de ou
  19. albus de ou
  20. branza de capra
  21. lapte de capra
  22. lapte de oaie
  23. branza de oaie
  24. iaurt
  25. vinete
  26. sfecla
  27. ardei gras
  28. brocoli
  29. morov
  30. telina
  31. ardei iute
  32. castravete
  33. hrean
  34. praj
  35. masline
  36. ceapa
  37. cartof
  38. varza rosie
  39. rosii
  40. ridiche
  41. zucchini
  42. anghinare
  43. sparanghel
  44. spanac
  45. fasole
  46. mazăre
  47. soia
  48. linte
  49. boabe de fasole
  50. salată verde
  51. salată de porumb
  52. măr
  53. caisă
  54. banană

AL91800 lei

Intoleranța alimentară, asemenea alergiei alimentare, se poate manifesta printr-o reacție adversă la un aliment. Dar, spre deosebire de alergia alimentară, declanșată direct de sistemul imunitar, intoleranța alimentară este o reacție a sistemului digestiv, deci nu sunt implicați anticorpi. În esență, o persoană poate avea dificultăți  în digerarea unui aliment, probabil din cauza unui deficit de enzime sau din cauza unor substanțe chimice din aliment care sunt greu de procesat. Întrucât nu are legătură cu producerea anticorpilor, intoleranța alimentară se poate manifesta de la prima ingerare a alimentului respectiv. Cantitatea poate fi un factor determinant: o cantitate mică din aliment ar putea fi tolerată, însă ingerarea unor cantități mai mari ar putea cauza probleme. De obicei, simptomele unei intoleranțe alimentare sunt mai puțin alarmante decât cele ale reacțiilor alergice severe. Intoleranța poate cauza dureri de stomac, balonare, flatulență (gaze intestinale), crampe, dureri de cap, erupții cutanate, oboseală sau o stare generală de rău.

Include următorii alergeni:

  1. cireașă
  2. struguri (albi/ rosii)
  3. kiwi
  4. lămâie
  5. nectarine
  6. portocale
  7. ananas
  8. căpșună
  9. pepene
  10. pară
  11. prună
  12. grapefruit
  13. piersică
  14. curmale
  15. busuioc
  16. piper (negru / alb)
  17. scorţişoară
  18. usturoi
  19. sămânță de muștar
  20. nucşoară
  21. oregano
  22. pătrunjel
  23. mentă
  24. semințe de mac
  25. rozmarin
  26. cimbru
  27. vanilie
  28. migdală
  29. alune de caju
  30. boabe de cacao
  31. alună
  32. arahidă
  33. fistic
  34. susan
  35. floarea soarelui
  36. nuc
  37. nucă de cocos
  38. amestec de ciuperci 1 (păstrăv, ciuperci albe, shiitake, chanterelle)
  39. amestec de ciuperci 2 (Bay Boletus, Boletus)
  40. rac de râu
  41. somon
  42. ton
  43. scoică
  44. crevetă
  45. hamsie
  46. pește-spadă
  47. păstrăv
  48. unic
  49. cod (peste)
  50. drojdie de bere
  51. drojdie de copt
  52. miere
  53. cafea
  54. ceai negru

AL93700 lei

Acest panou include următorii alergeni:

  1. lămâie verde
  2. lychee
  3. mango
  4. papaya
  5. rodie
  6. zmeură
  7. maracini
  8. pepene galben
  9. stafidă
  10. anason
  11. frunza de dafin
  12. muşeţel
  13. capere
  14. arpagic
  15. cățel de usturoi
  16. corlander
  17. chimion
  18. mărar
  19. ghimbir
  20. maghiran
  21. saffiron
  22. salvie
  23. piper de Cayenne
  24. curry
  25. tarhon
  26. hamei
  27. mentă
  28. nucă braziliana
  29. nuci de Macadamia 
  30. pin negru
  31. castan
  32. nuci de Cola
  33. crap
  34. calamar
  35. țipar
  36. dorada
  37. eglefin
  38. ştiucă
  39. calcan
  40. hering
  41. homar
  42. macrou
  43. caracatiță
  44. stridie
  45. sardea
  46. biban de ocean
  47. biban de mare
  48. caviar
  49. crab
  50. agar-agar
  51. aloe vera
  52. ceai verde
  53. praf de copt
  54. ulei de șofran

CS01300 lei

 

Consultație medicală de complexitate I Este cea mai largă consultație, după timp și volum de informație furnizată pacientului. Consultație specializată cu durata de 20-30 min si mai mult. Include: examinarea pacientului, prescrierea tratamentului și oferirea recomandărilor cu referire la patologia prezentă. Acest tip de consultații este preponderent oferită de medicii specialiști ginecologi, hepatologi, endocrinologi, urologi.

 Consultație medicală de complexitate II Este la fel o consultație specializată, însă de o durată mai mică(15-20 min).

Consultație medicală de complexitate III Consultația medicilor interniști și specialiști, la discreție, cu examinarea pacienților și prescrierea tratamentului. Durata 15-20 min.

Consultație medicală de complexitate IV Este o consultație scurtă, pentru orientarea pacientului și oferirea recomandărilor.

Notă:

  1. Medicul este în drept să stabilească gradul de complexitate în dependență de volumul consultației.
  2. Doar indicarea și/sau interpretarea rezultatelor analizelor(fără oferire de tratament și recomandări) poate fi oferită pacientului gratuit.

    Obține o consultație gratuită