Coronavirus poate fi diagnosticat acum şi în Republica Moldova

hero-image

Laboratorul medical Invitro Diagnostics lansează testul pentru determinare la nivel de ARN a prezenței Coronavirusului.

Efectuarea testului se recomandă persoanelor care:

 • au vizitat recent Republica Populară Chineză, în special zonele de focar din regiunea Wuhan.
 • au avut contact cu persoane infectate.

De asemenea testul poate fi solicitat de către persoanele care desfășoară activitate comercială cu RP Chineză(nemijlocit sortarea și distribuția produselor importate), care s-au întors recent de peste hotare și au vizitat locuri cu un număr mare de turiști chinezi etc..

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă infecţii la om şi o varietate de animale, inclusiv păsări şi mamifere. Perioada de incubare variază între 3 și 14 zile. Infecţia cu coronavirus se manifestă mai agresiv în cazul persoanelor imunodeprimate, care suferă şi de alte boli, al vârstnicilor şi gravidelor. În urma raportărilor prezentate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, s-a observat că vârsta medie a persoanelor infectate este de peste 40 de ani. Până acum nu a fost raportat niciun caz de infecţie cu noua tulpină de coronavirus la copii.

Deși experții susțin că șansele ca acesta să fie transmis în Moldova sunt mici, măsurile de precauție nu sunt de neglijat.

Printre simptomele frecvente ale infecţiei cu noua tulpină de coronavirus se numără:

 • febra crescută;
 • tusea;
 • dificultăţile de respiraţie;
 • nasul înfundat;
 • rinoreea (secreţii nazale);
 • dureri în gât;
 • dureri de cap;
 • oboseală.

Infecţia se transmite pe cale aeriană, adică inhalarea particulelor infectate din tusea sau strănutul unei persoane infectate, sau prin contactul cu o suprafaţă contaminată şi atingerea nasului, gurii sau a ochilor cu mâinile murdare.

Având în vedere că infecţia se transmite pe cale aeriană, adică prin tuse, strănut, măsurile standard de prevenire constau în:

 • spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun (timp de cel puţin 20 de secunde);
 • acoperirea gurii şi a nasului cu un şerveţel de unică folosinţă;
 • evitarea contactului apropiat cu o persoană care prezintă semne ale infecţiei;
 • purtarea unei măşti de protecţie;
 • dezinfecţia obiectelor şi suprafeţelor cu care intraţi des în contact;
 • evitarea spaţiilor aglomerate;
 • limitarea sau evitarea călătoriilor în Chinaşi alte ţări unde au fost confirmate cazuri de infecţie cu noua tulpină de coronavirus.

Tabelul de investigații

BM87800 lei

Coronavirus (Coronaviridae) este o familie de virusuri ARN asociate cu leziuni ale tractului respirator superior. Simptomele unei infecții virale variază de la o tuse ușoară până la o pneumonie acută. Un tablou clinic sever, cu dezvoltarea insuficienței cardiace, renale, hepatice, vasculare, este posibil la pacienții cu boli cronice. Majoritatea tipurilor de coronavirus provoacă SARS (sindrom respirator acut sever) pe tot parcursul anului, de obicei fără un curs sever și complicații. O excepție sunt doi reprezentanți ai genului Betacoronavirus: SARSCoV și MERS-CoV), care sunt agenții cauzali ai SARS sever și sunt repartizați în grupul de patogenitate II. Un nou tip de coronavirus, SARS-CoV-2 (COVID-19), este de asemenea atribuit acestui grup.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, diagnosticul de laborator al infecției cu coronavirus se bazează pe detectarea ARN-ului SARS-CoV-2 prin reacția în lanț a polimerazei (PCR).

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă de asemenea utilizarea PCR în timp real cu reverstranscripția ARN-ului viral pentru a confirma cazurile de COVID-19. Se recomandă utilizarea mai multor gene ca genă țintă: nucleocapsid (N), envelope small membrane protein (E), receptorii proteici (S) și ARN-polimerază specifică ARN-dependentă (RdRP). (Laboratory testing for coronavirus disease (COVID-19) in suspected human cases. Interim guidance. 19 March 2020. WHO)

Întrucât apariția de noi mutații în genomul coronavirusului SARS-CoV-2 nu poate fi exclusă, se propune utilizarea a 2-3 regiuni ale genomului virusului ca ținte pentru creșterea fiabilității diagnosticului. Majoritatea organizațiilor internaționale recomandă utilizarea genei nucleocapsidului (N) și a uneia dintre genele suplimentare ca țintă.

Pentru diagnosticul de laborator al infecției cu coronavirus COVID-19, se recomandă utilizarea biomaterialului obținut din tractul respirator: tampoane din nasofaringe și/sau orofaringe, spută, material pulmonar obținut prin proceduri instrumentale (aspirat, lavaj).

Cu scopul de minimizare a riscului obținerii de rezultate false negative din cauza apariției de noi mutații în genomul SARS-CoV-2 de coronavirus și pentru a crește fiabilitatea diagnosticului, Invitro Diagnostics a optat pentru un kit de diagnostic care sa corespundă normelor trasate de OMS.

Reagenții utilizați de noi au următoarele caracteristici:

 1. Kitul este certificat pentru diagnostic In Vitro, deține marca IVD.
 2. Drept țintă sunt selectate trei fragmente ale genomului coronavirusului SARS-CoV-2:
  • 2 regiuni specifice genei N și genei E;
  • o regiune conservativă a genei E, comună pentru un grup de coronavirusuri precum SARS-CoV (inclusiv SARSCoV și SARS-CoV-2). Această soluție permite identificarea agentului cauzal al SARS-2002 SARS-CoV.
 3. Acest set de reagenți conține control intern, care ne permite să apreciem calitatea extracției ARN din fiecare probă.
 4. Sensibilitate analitică ridicată - 500 de copii de acid nucleic / ml din proba inițială (sau 10 copii de acid nucleic pe tub de amplificare). Sensibilitate diagnostică - 100%, specificitate diagnostică - 100%.

Luând în considerare faptul că perioada de incubație a virusului COVID-19 este estimată la 2-14 zile, iar conform raportului China Medical Treatment Expert Group for Covid-19, publicat la data de 28 februarie 2020 în N Engl J Med. 2020 Feb 28, diagnosticul prin metoda RealTime PCR este recomandat de a fi făcut începând cu ziua a 4-a de la infectare. În acest sens, toți cei ce solicită această analiză, sunt obligați să se asigure de prezența simptomelor și recomandarea medicului pentru a fi investigați sau a termenului de cel puțin 3-4 zile de la contactul cu o persoană suspectată de COVID-19 sau la întoarcerea din țările cu zone de risc crescut.


Prelevarea materialului biologic pentru testul COVID-19 din nazo-faringe este posibil Doar cu programare prealabilă în următoarele filiale:

Luni-sâmbată:

 • mun. Chișinău, bd. Dacia, 47/2
 • mun. Chișinău, bd. Mircea cel Bătrîn, 34/6
 • mun. Chișinău, str. I. Creangă, 5/2 
 • mun. Chișinău, bd. Moscovei, 15/4
 • mun. Bălți, str. Decebal, 126
 • or. Soroca, str. N. Testemiţanu (vizavi de spitalul raional)
 • or. Edineţ, str. Independenţei, 81/1
 • or. Sîngerei, N. Testemiţanu, 5
 • or. Floreşti, str. Ştefan cel Mare, 30

Duminica doar în filiala:

 • mun. Chișinău, str. N. Testemițanu, 19/1 

Pentru programări, apelaţi 022903999 sau ne lăsaţi un mesaj pe messenger, viber sau whatsapp la numărul 078903999.

Rezultatele se eliberează în forma: pozitiv/negativ, unde: pozitiv-constată existența fragmentului de genom al SARS-CoV-2 (COVID-19) în materialul biologic prelevat de la pacient, iar negativ-lipsa infecției cu SARS-CoV-2 (COVID-19) la momentul prelevării probei biologice.

Menționăm, că Invitro Diagnostics respectă drepturile pacientului și principiul de asigurare accesului la servicii de diagnostic de laborator și garantează confidențialitatea datelor obținute.

Recomandăm consultarea medicului înainte de efectuarea analizelor medicale.

Pentru programări, apelaţi 022903999 sau ne lăsaţi un mesaj pe messenger, viber sau whatsapp la numărul 078903999.

CM05200 lei

Invitro Diagnostics oferă serviciul de prelevarea a analizelor chiar la domiciliul sau oficiul clienților. Acest serviciu este potrivit pentru persoanele care au un grad de mobilitate scăzut, cum ar fi persoanele grav bolnave, persoane în etate sau familiile cu copii mici. 

Avantaje:

 • Se evită disconfortul creat de deplasarea pacientului.
 • Se evită momentele create de așteptarea în holul laboratorului de analize medicale.
 • Se păstrează discreția asupra identității pacientului.

Serviciu disponibil în mun. Chişinău şi mun. Bălţi.

Luăm toate măsurile pentru ca pacienții noștri să fie în siguranță când sunt vizitați de echipa mobilă de prelevare.

Important! Pentru a beneficia de serviciul dat, este necesară programarea cu câteva sau o zi înainte, la numărul de telefon 022903999/ 078903999.

  Obține o consultație gratuită