Determinarea sexului fătului

1 300 leiTG11

    Când se formează celulele sexuale, perechile de cromozomi sexuali (XX si XY) sunt separate. Sexul unui copil se bazează pe cea de-a 23-a pereche de cromozomi moştenită de la părinţi. Femeile poartă pereche de tip XX, iar bărbaţii pereche de cromozomi de tip XY. Acest lucru înseamnă că toate ovulele normale produse de un ovar uman au un cromozom X şi că jumătate dintre spermatozoizi poartă un cromozom X, iar jumătate un cromozom Y. Prin urmare, sexul unui bebeluş este determinat de spermatozoidul care fertilizează ovulul. Bebeluşul va fi o fată dacă acesta poartă un cromozom X, respectiv va fi băiat dacă spermatozoidul poartă un cromozom Y. Conform acestei reguli jumătate din bebeluşi ar trebui să fie băieţi şi jumătate fete. Familiile privite în mod individual pot avea mai mulţi sau mai puţini copii din fiecare sex, dar în cadrul unei populaţii extinse, va exista un număr relativ egal de fete şi băieţi. Testul dat  care detectează genul embrionului din sângele matern poate fi făcut începând cu săptămânile 9-10 de sarcinăTestul determinarea sexului fătului nu reprezintă niciun risc pentru femeia însărcinată sau pentru făt deoarece are la baza metoda diagnosticului molecular și genetic. Avantajul analizei este că are o precizie de mai mult de 96% datorită faptului că depistează ADN-ul fetal din sângele matern. 

Trei lucruri esențiale despre TEST:

  1. Testul satisface perfect curiozitatea viitorilor părinților la un termen foarte mic al sarcinii (ultrasonografia determină cu precizie de peste 80% doar după 18-19 săptămâni de sarcină);
  2. Se indică efectuarea lui în cazul în care femeile însărcinate au boli endocrine cu efecte masculinizante, inclusiv disfuncții congenitale a cortexului suprarenal;
  3. Medicii recomandă acest tip de teste și mamelor însărcinate care poartă în codul genetic tulburări legate de sex precum hemofilia sau alte maladii precum retard mental, deficit imun.

Testul determinarea sexului fătului este o metodă de ultimă oră recent introdusă la noi în țară de către laboratorul medicalInvitro Diagnostics
 

Citește mai mult

PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real.

Reacţia PCR (Polymerase Chain Reaction = Reacţie de Polimerizare în Lanţ) este o metodă de amplificare enzimatică in vitro a unei anumite secvenţe de ADN.

Sânge

DTlite Real-Time DNA-Technology

Pregatirea

Pregătirea

  • Nu necesită pregătire specială.

Alte indicații

  • Prelevarea sângelui se achită suplimentar.

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

DTlite Real-Time DNA-Technology
Amplificator automat. Oferă amplificare optimă și controlabilă în timp real

EquipmentMetoda - PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real.
EquipmentAmplificator într-o versiune compactă cu detecție în timp real DT-Lite produs de compania "DNK-Technology" este un sistem universal, modern, de înaltă tehnologie.
EquipmentPentru toate rezultatele, este disponibilă și o stare de procesare, care poate fi validată, tipărită sau transferată în LIS (sistemul de informații de laborator).

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

PT038 zile16 100 lei

Ce anume depistează PrenaTest®?

Schimbările (dereglările) numărului cromozomilor fetali:

  • În autozomi
  • trisomie 21 – sindromul Down
  • trisomie 18 – sindromul Edwards
  • trisomie 13 – sindromul Patau
  • În cromozomi sexuali
  • monosomie după X cromozom – sindromul Turner
  • polisomie după X sau Y cromozom – sindromul Klinefelter
  • trisomie X – sindromul XXX
  • polisomie Y – sindromul Jacobs

Precizie

În cazul sarcinii monofetale, exactitatea PrenaTest®-ului constituie 99,8% (pentru 1000 de teste numai două(!) sunt greșite);

În cazul sarcinii gemelare, exactitatea PrenaTest®-ului este mai mare.

 

Când este necesar testul PrenaTest®?

Rezultatul screening-ului combinat în trimestrul unu/doi, indică un risc înalt al trisomiilor cromozomiale;

Cazuri precedente de anomalii cromozomiale în familie sau nașterea copiilor cu aceste anomalii; 

Decizia comună a femeii și medicului specialist.

 

La ce termen al sarcinii se aplică PrenaTest®?

După a noua (9) săptămână.

 

Cât de repede puteți obține rezultatele PrenaTest®?

Vă oferim la alegere una din cele trei opțiuni:

1. PrenaTest® OPŢIUNEA 1 (trisomie 21);

2. PrenaTest® OPŢIUNEA 2 (trisomie 21/13/18);

3. PrenaTest® OPŢIUNEA 3 (trisomie 21/13/18 şi aneuploidie gonosomală).

Iar corespunzător termenului de îndeplinire a opțiunii alese, rezultatul vine în 5 sau 8 zile după prelevarea sângelui.

 

Care este exactitatea altor metode de diagnostic prenatal?

Examenul prin ultrasunet și testarea nivelului hormonilor în sângele matern, nu sunt suficient de exacte pentru excluderea riscului unei sau mai multor patologii, chiar dacă sunt inofensive.

Puncția pungii amniotice pentru prelevarea analizei lichidului amniotic (amniocenteza): Cu toate că exactitatea metodei este înaltă (99,93%), ea nu este inofensivă, din cauza riscului de ruptură prematură a membranelor, detașării de membrane, infecțiilor, dezvoltării citopeniei aloimune la făt, avortului spontan (0.2-1%).

TG137 zile1 300 lei

   Factorul Rhesus (Rh) este o proteină moștenită de pe suprafața celulelor roșii din sânge. Face parte dintr-un sistem de antigene Rh, fiind cel mai puternic din punct de vedere antigenic și imunogen. Acest factor nu este același la toate persoanele, 85% din populația lumii având Rh pozitiv, iar restul de 15% - Rh negativ. Rh-ul negativ poate fi o problemă în sarcină atunci când Rh-ul tatălui este pozitiv, iar al mamei este negativ. În timpul sarcinii, o mică cantitate din sângele fătului poate intra în contact cu sângele mamei. În situația în care mamă are Rh negativ și fătul Rh pozitiv, corpul mamei poate produce anticorpi anti-Rh după expunerea la globulele roșii ale fătului. Anticorpii produși nu reprezintă o problemă în timpul primei sarcini. La următoarea sarcină, însă, în cazul  în care copilul are tot Rh pozitiv, corpul mamei poate produce anticorpi anti-Rh care pot traversa placenta și pot afecta celulele roșii ale sângelui copilului. Acest lucru poate duce la o anemie care poate pune viața fătului în pericol.Testul este o simpla analiza de sange, care va fi efectuata in laboratorul specializat pentru extragerea fragmentelor de ADN fetal circulant in sangele matern si genotiparea Rh. Recoltarea se poate face dupa saptamana a  10-a de sarcina.