Microalbumina (urina spontană)

150 leiCL25

Testul de microalbumină este utilizat pentru a examina persoanele cu afecţiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială, care prezintă un risc crescut de a dezvolta boli renale. Studiile arată că identificarea persoanelor aflate în stadii foarte timpurii ale bolii renale ajută atât pacienţii, cât şi medicii în ajustarea tratamentului. Controlul diabetului zaharat şi al hipertensiunii arteriale prin menţinerea controlului glicemic strâns şi reducerea tensiunii arteriale previn progresia bolii renale.

Albumina este o proteină prezentă în sânge în concentraţii mari. Practic, nu există albumina în urină atunci când rinichii funcţionează corect. Cu toate acestea, albumina poate fi detectată în urină chiar şi în stadiile incipiente ale bolii renale.

Dacă albumina este detectată într-o probă de urină colectată la întâmplare, peste 4 ore sau peste noapte, testul poate fi repetat şi/sau confirmat cu un alt test de urină, în care urina este colectată pe o perioadă de 24 de ore. De cele mai multe ori atât albumina, cât şi creatinina sunt măsurate într-o probă de urină aleatorie şi se calculează raportul albumina/creatinina (ACR). Acest lucru se poate face pentru a determina cu mai multă acurateţe cantitatea de albumină care se pierde din rinichi prin urină. Concentraţia (sau diluţia) urinei variază pe parcursul zilei, astfel incât concentraţia de albumină în urină poate varia, de asemenea.

Indicaţii

Toate persoanele cu diabet zaharat tip 1 ar trebui să fie testate anual, începând cu momentul diagnosticului. Dacă se detectează albumina în urină, aceasta trebuie confirmată prin retestarea de doua ori într-o perioadă de 3-6 luni. Persoanele cu hipertensiune arterială (HTA) pot fi testate la intervale regulate la indicaţia medicului.

Citește mai mult

Urină

Pregatirea

Pregătirea

  • Containerul pentru colectarea urinei îl puteţi ridica la registratura Centrului sau îl puteți procura în reţeaua de farmacii.
  • Înainte de colectarea urinei efectuaţi toaleta riguroasă a organelor genitale exterioare, spălându-le sub duş cu săpun, pentru ca eliminările din ele să nu contamineze urina.
  • După această pregătire, mergeţi la WC şi după 2-3 secunde de urinare în closet, colectaţi toată cantitatea de urină de dimineaţă (după trezire) în recipient (50-100 ml).
  • Vasul se închide cu capac şi se aduce în cabinetul de recoltare a urinei al laboratorului în maximum 2 ore de la recoltare.
  • Dacă nu este posibil, se menține la frigider sau în geanta termoizolantă cu acumulator de frig din momentul recoltării și pe durată transportării la laborator.

Alte indicații

  • Este inadmisibil să recoltaţi urina pentru investigaţie în vase destinate altor scopuri, deoarece rămăşiţele ingredientelor conţinute în ele pot altera esenţial rezultatele analizelor Dvs.

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.