Testul de microalbumină este utilizat pentru a examina persoanele cu afecţiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială, care prezintă un risc crescut de a dezvolta boli renale. Studiile arată că identificarea persoanelor aflate în stadii foarte timpurii ale bolii renale ajută atât pacienţii, cât şi medicii în ajustarea tratamentului. Controlul diabetului zaharat şi al hipertensiunii arteriale prin menţinerea controlului glicemic strâns şi reducerea tensiunii arteriale previn progresia bolii renale.
Albumina este o proteină prezentă în sânge în concentraţii mari. Practic, nu există albumina în urină atunci când rinichii funcţionează corect. Cu toate acestea, albumina poate fi detectată în urină chiar şi în stadiile incipiente ale bolii renale.
Dacă albumina este detectată într-o probă de urină colectată la întâmplare, peste 4 ore sau peste noapte, testul poate fi repetat şi/sau confirmat cu un alt test de urină, în care urina este colectată pe o perioadă de 24 de ore. De cele mai multe ori atât albumina, cât şi creatinina sunt măsurate într-o probă de urină aleatorie şi se calculează raportul albumina/creatinina (ACR). Acest lucru se poate face pentru a determina cu mai multă acurateţe cantitatea de albumină care se pierde din rinichi prin urină. Concentraţia (sau diluţia) urinei variază pe parcursul zilei, astfel incât concentraţia de albumină în urină poate varia, de asemenea.
Indicaţii
Toate persoanele cu diabet zaharat tip 1 ar trebui să fie testate anual, începând cu momentul diagnosticului. Dacă se detectează albumina în urină, aceasta trebuie confirmată prin retestarea de doua ori într-o perioadă de 3-6 luni. Persoanele cu hipertensiune arterială (HTA) pot fi testate la intervale regulate la indicaţia medicului.
Urină
Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).
Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.