Fier, Fe

50 leiCH24
Fierul este unul dintre cele mai importante micronutriente din organism. Acesta face parte din hemoglobină eritrocitelor și participă astfel la transferul de oxigen. Fierul este un microelement care este absorbit din alimente și apoi transferat prin organism prin transferin, o proteină specială care se formează în ficat. Fierul este necesar pentru formarea de globule roșii. Este cea mai importantă componentă a hemoglobinei, o proteină care umple eritrocitele, ceea ce le permite să transfere oxigenul de la plămâni la organe și țesuturi. De asemenea, fierul este o parte din proteina musculară a mioglobinei și unele enzime. Folosirea unor analize diferite care reflectă schimbul de fier în organism oferă informații mai complete și mai sigure despre deficitul de fier sau suprasaturarea fierului decât o măsurare izolată a fierului seric.
Citește mai mult

Colorimetrică

Ser sanguin

Abbott Architect c8000

Acid folic , Transferina , Feritina

Pregatirea

Pregătirea

Perioada optimă pentru recoltare

  • Pentru obținerea rezultatelor cu un grad înalt de exactitate recomandăm să vizitați centrul de recoltare Invitro Diagnostics între orele de dimineață 7:30 și 11.00.

Alimentația

  • Proba se prelevează pe nemâncate. Ultimul consum alimentar trebuie să fie cu cel puțin de 8 ore înainte de a vă prezenta la recoltarea analizei.

Efortul fizic

  • Recomandăm să evitați efortul fizic până la investigație. Luați un repaus de 10-20 de minute până la colectarea analizei.

Alte indicații

  • Prelevarea sângelui se achită suplimentar.

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

Abbott Architect c8000
Analizator de ultimă generație cu performanță analitică și productivitate sporită

EquipmentUtilizare reagenți dedicați de la producător – sistem închis/ Abbott Germany. Viteză de procesare investigații – 1200 teste pe oră. Un meniu extins de investigații (peste 60 teste).
EquipmentDetectie de cheag / fibra. Parametri de performanță avansați (sensibilitate, specificitate, precizie și acuratețe foarte înalte). Monitorizarea automata a reactivilor, consumabilelor si reziduurilor.
EquipmentProgram de autodiagnosticare. Interfata cu LIS – programare și scanare automată. Transmitere date bi-direcțional.

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

CH451 zi160 lei

Folaţii sunt compuşi ai acidului pteroilglutamic, care funcţionează ca şi coenzime în reacţii metabolice care implică transferul unei unităţi de carbon. Folaţii şi vitamina B12 sunt esenţiali în sinteza ADN, necesară pentru măturarea eritrocitelor. Sursele de folaţi sunt: fructe, legume verzi cu frunze, carne. Folaţii se absorb în intestinul subţire și sunt stocaţi în ficat. Deficitul de folaţi şi vitamina B12 afectează sinteza ADN, ducând la apariţia anemiilor macrocitare, caracterizate prin maturarea anormală a precursorilor eritrocitări în măduva osoasă, prezenţa megaloblaștilor și o supraviețuire redusă a eritrocitelor. Deoarece, atât deficitul de folați, cât și cel de vitamina B12 pot cauza anemie macrocitară, tratamentul corect depinde de diagnosticul diferenţial al deficienţei.

CH311 zi100 lei

Testul de sânge arată nivelele de transferină ca o „concentrația de transferină din sânge”. În cazul unei deficiențe de fier, există o concentrație ridicată de transferină în sânge, cu valorile aflându-se peste limita specifică. Transferina este o proteină de transport a fierului în sânge spre depozitele din ficat, splină şi măduva osoasă şi spre organele consumatoare de fier, în special ţesuturile hematopoetice. Transferina este responsabilă de 50-70 % din capacitatea totală de legare a fierului, fierul putând fi legat şi de alte proteine. Sinteza de transferină din ficat este influenţată de metabolismul fierului: deficiențele de fier duc la creşterea sintezei şi deci la creşterea concentraţiei de transferină, în timp ce cantitatea crescută de fier determină o scădere a sintezei de transferină. Determinarea transferinei este folosită în diagnosticul deficienţei latente sau manifeste de fier şi a supraîncărcării cu fier. Nivelul de transferină este de asemenea scăzut în atransferinemia ereditară, unele cazuri de boli hepatice dobândite, afecţiuni renale.

CH321 zi180 lei

Testul pentru feritină se efectuează pentru a măsura cantitatea de fier stocată de către organism, pentru a-l utiliza la nevoie. Acest test este efectuat, de obicei, împreună cu cel pentru masurarea fierului şi TIBC, pentru a identifica prezenţa şi severitatea deficienţei sau excesului de fier din organism. Feritina este o macromoleculă alcătuită dintr-un înveliş proteic (apoferitina) şi un miez conţinând în medie aproximativ 2500 de ioni de fier (Fe3+) (feritina din ficat şi splină). Determinarea feritinei este o metodă potrivită pentru aprecierea metabolismului fierului. Nivelul de feritină este în general proporțional cu depozitele de fier ale organismului, fiind utilă în diagnosticul deficienței de fier. Determinarea feritinei, alături de fierul seric, saturația transferinei, capacitatea totală de legare a fierului și hemoleucogramă, este utilă în diagnosticul diferențial al anemiilor. Astfel, feritina este scăzută în anemia feriprivă, respectiv normală/crescută în anemia din bolile cronice/ talasemii.