Prolactina, PRL

190 leiHM03
   Prolactina este un hormon produs de adenohipofiză, format dintr-un singur lanţ polipeptidic de 199 aminoacizi şi greutate moleculară de aproximativ 23 kDa. Principalul rol fiziologic pe care-l are prolactina este iniţierea şi întreţinerea lactaţiei la femei. Hiperprolactinemia este o cauză comună a infertilităţii şi a disfuncţiilor gonadale atât la bărbați, cât şi la femei. Prolactina inhibă secreţia hormonilor ovarieni, interferă cu procesul de maturare a foliculului şi cu secreţia de LH şi FSH la femei. Este indicata pentru stabilirea diagnosticului în cazurile de infertilitate la bărbaţi şi femei şi a disfuncțiilor hipofizare, monitorizarea disfuncţiilor gonadale la bărbaţi şi femei, managementul amenoreei şi galactoreei.
Citește mai mult

Chemiluminiscenta, CLIA

Metodă mediată enzimatic de fosfataza alkalină și realizată prin separarea  particulelor paramagnetice care conferă o sensibilitate mai mare a testelor.

Ser sanguin

Siemens Immulite 2000 XPI

Pregatirea

Pregătirea

Perioada optimă pentru recoltare

  • Pentru obținerea rezultatelor cu un grad înalt de exactitate recomandăm să vizitați centrul de recoltare Invitro Diagnostics între orele de dimineață 7:30 și 11.00.

Alimentația

  • Proba se prelevează pe nemâncate. Ultimul consum alimentar trebuie să fie cu cel puțin de 8 ore înainte de a vă prezenta la recoltarea analizei.

Efortul fizic

  • Recomandăm să evitați efortul fizic până la investigație. Luați un repaus de 10-20 de minute până la colectarea analizei.

Alte indicații

  • Prelevarea sângelui se achită suplimentar.

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

Siemens Immulite 2000 XPI
Sistem compact de imunologie, total automat tip "random access"

EquipmentUtilizare reagenți dedicați de la producător – sistem închis / Siemens Germany. Viteză de procesare investigații – 200 teste pe oră. Un meniu extins de investigații (97 teste de rutină, peste 400 alergeni).
EquipmentDetectie de cheag / fibra. Parametri de performanță avansați (sensibilitate, specificitate, precizie și acuratețe foarte înalte). Monitorizarea automata a reactivilor, consumabilelor si reziduurilor.
EquipmentProgram de autodiagnosticare. Interfata cu LIS – programare și scanare automată. Transmitere date bi-direcțional.

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

HM231 zi170 lei

   Progesteronul este produs, în primul rând, de corpul galben ovarian (la femeile cu ciclul menstrual normal), respectiv de placentă (din săptămâna 6 de sarcină) şi, în mai mică măsură, de către glandele suprarenale. Funcţiile principale ale progesteronului sunt pregătirea uterului pentru implantare şi menţinerea sarcinii. Progesteronul seric este un indicator de încredere al ovulaţiei (normale sau induse), datorită creşterii sale rapide în urma ovulaţiei. Un nivel scăzut de progesteron (5-25 ng/mL) în prezenţa unor cantităţi detectabile de hCG este înalt sugestiv pentru riscul de avort sau sarcină ectopică, indiferent de vârsta gestațională.

HM241 zi170 lei

    Estradiolul este cel mai puternic estrogen natural al omului. Reglează funcția de reproducere la femei și menține sarcina, împreuna cu progesteronul. Estradiolul este secretat mai ales de ovare (la femeile neînsărcinate) și, în mai mica măsură, de testicule (la bărbați) și glandele suprarenale. În perioada sarcinii, placenta secretă majoritatea estradiolului circulant. În principiu, estradiolul circulă legat de proteine (SHBG, albumină).  Valorile normale ale estradiolului sunt scăzute în timpul menstruației și la începutul fazei foliculare, cresc spre sfârșitul fazei foliculare și ating un nivel maxim chiar înainte de vârful de concentrație al LH-ului, care este în mod normal urmat de ovulație. Nivelul estradiolului scade apoi, fiind urmat de o nouă creștere în timpul fazei luteale.

HM071 zi220 lei

   Cortizolul este principalul hormon glucocorticoid sintetizat şi secretat de corticosuprarenală, sub acţiunea ACTH. ACTH este secretat la nivelul hipofizei anterioare ca răspuns la secreţia CRH (hormonul de eliberare a corticotropinei) de către hipotalamus. Este un hormon esenţial, cu rol în reglarea metabolismului glucidic, proteic şi lipidic, în menţinerea unei tensiuni arteriale normale şi în inhibarea reacţiilor inflamatorii şi alergice. Nivelul cortizolului circulant prezintă o variaţie diurnă, nivelul maxim fiind dimineaţa, la trezire, iar nivelul minim seara. Un nivel scăzut de cortizol apare în insuficienţa corticosuprarenaliană primară sau secundară. Boala Addison este produsă de insuficienţa corticosuprarenaliană primară, datorată unor defecte metabolice sau a distrucţiei corticosuprarenalei. Insuficienţa corticosuprarenaliană secundară este cauzată de distrucţia sau insuficienţa hipofizară, cu pierderea stimulării corticosuprarenalei de către ACTH.

HM141 zi160 lei

   TSH (hormonul tireostimulator bazal sau tirotropină) este o glicoproteină sintetizată de adenohipofiză. TSH stimulează producţia şi secreţia hormonilor tiroidieni metabolic activi, tiroxina (T4) şi triiodotironină (T3), prin interacţiunea cu un receptor specific de pe suprafaţa celulelor tiroidiene. Sinteza şi secreţia TSH-lui este stimulată de TRH, un hormon hipotalamic, ca răspuns la nivelele scăzute de hormoni tiroidieni circulanţi. Nivelele crescute de T4 şi T3 inhibă producţia de TSH printr-un mecanism de feed-back negativ. Eşecul reglării la orice nivel al axului hipotalamo-hipofizo-tiroidian va avea ca rezultat fie subproducţia (hipotiroidism), fie hiperproducţia (hipertiroidism) T4 şi/sau T3. Acest test se efectuează pentru a detecta orice afecțiune apărută la nivelul glandei tiroide. TSH ajută glanda tiroidă să elibereze doi hormoni, triiodotironină (T3) și tiroxina (T4), care controlează metabolismul corpului.