Mycoplasma hominis în raclaj (ADN, calitativ)

370 leiBM05

Mycoplasmele sunt recunoscute ca fiind cele mai mici forme biologice care pot supraviețui singure. Spre deosebire de alte bacterii, însă, acestea sunt lipsite de peretele celular. Mycoplasmele fac parte din microflora microbiană a omului și se găsesc în special la nivelul orofaringelui, tractului respirator superior și tractului urogenital. De aceea, ele sunt considerate în principal microorganisme comensale, prezența lor nefiind asociată cu manifestări clinice.

Mycoplasma hominis este o specie de bacterii ce aparține genului Mycoplasma și care adesea este asociată cu boala inflamatorie pelvină si vaginoza bacteriană. Dat fiind faptul că această bacterie este întâlnită și în rândul multor persoane sănătoase, nu este întotdeauna simplu de stabilit dacă acestea reprezintă cauza unei boli. Prezenta și numărul Mycoplasmelor pe membrana organelor genitale depind major de activitatea sexuală si de numărul partenerilor sexuali.

Infectarea cu Mycoplasma hominis se poate face prin contact direct cu persoana infectată (contact sexual), sau vertical de la mamă la făt în timpul sarcinii sau la naștere.

Deși în cazul multor persoane prezența Mycoplasmelor nu este asociată unei boli, cu toate acestea, în anumite conditii precum activitate sexuală crescută, scăderea locală a sistemului imunitar sau slăbirea generală a acestuia, de exemplu pe fondul unui tratament cu antibiotice, a cancerului, în urma unei operatii sau a unei nasteri, infecții genitale concomitente cu alti agenți infectioși) aceste microorganisme se pot multiplica excesiv și pot determina infecții locale, printre care: pielonefrite (infecții urinare acute), boala inflamatorie pelvină și sterilitate feminină în asociere cu alti agenti infectiosi, uretrite și mai rar prostatite la bărbați, litiază urinară la ambele sexe și infecții urinare la femei, uneori, poate da vaginite prepubertare.

Simptome

Simptomele sunt de cele mai multe ori necaracteristice. Acestea depind de zona în care se dezvolta infecția (vagin, vezică, prostată, rinichi, pelvisul renal, trompe uterine, ovare). Cele mai frecvente simptome sunt necesitatea urgentă de a urina, disconfortul și senzația de arsuri la urinare, modificări ale secretiilor vaginale, respectiv uretrale, dureri pelvine, durere sau disconfort la contact sexual și dureri in zona renală.

Diagnostic

Detectarea Micoplasmei hominis prin Reacția de polimerizare în lanț este una sigură și specifică, bazându-se pe o creștere multiplă a numărului de copii ale unei regiuni ADN specifice pentru un anumit agent patogen.

Citește mai mult

Reacția de polimerizare în lanț în timp real, test calitativ

Reacția PCR este o metodă de amplificare enzimatică in vitro a unei anumite secvențe de ADN.

Raclaj celulelor epiteliale

7500 Real-Time PCR System

Pregatirea

Pregătirea

 • Investigația de biologie moleculară  are loc cel puțin 2 zile după terminarea ciclului menstrual. Materialul biologic se colectează până la prima urinare sau după cel puțin trei ore de la ultima urinare. Se interzice utilizarea cremelor, supozitoriilor sau a pastilelor intravaginale.
 • Pentru recoltarea materialului biologic de la femeile înărcinate, femeilor virgine se recomandă implicare medicului. Nu se recomandă băile vaginale cu utilizarea diferitor șamponuri sau geluri. Abținerea de la contactele sexuale cel puțin 48 de ore.
 • Timp de 2 săptămâni până a se petrece investigația, se interzice utilizarea antisepticelor locale, medicamentelor antibacteriene și antimicotice. 

Alte indicații

Prelevarea materialului biologic urogenital se achită suplimentar.


Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

7500 Real-Time PCR System
Amplificator automat Real-Time. Asigură performanță și flexibilitatea pentru a genera date de încredere

EquipmentMetoda - PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real.
Equipment7500 Real-Time PCR System - amplificator fiabile și precise cu detectare în timp real.
EquipmentPosibilitatea metodei PCR de mare viteză în mai puțin de 30 de minute.

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

BM063 zile400 lei

Metoda de diagnosticare prin biologie moleculară - PCR a Мycoplasma genitalium  reprezintă o metodă înalt informativă de diagnostic a proceselor infecțioase asociate cu mycoplasmele.

Indicații pentru prescriera testului la bărbați

 • Uretrita nongonococică.

Indicații pentru prescrierea testului la femei

 • Cervicită,
 • Boli inflamatorii ale organelor bazinului mic,
 • Avort spontan,
 • Infecții neonatale.

BM032 zile350 lei

            Trichomonas vaginalis este un parazit protozoar anaerob, flagelat și agentul cauzator al trichomoniazei. Transmiterea apare, de obicei, prin contact direct cu un individ infectat, cel mai adesea prin contactul sexual. Ratele de infecție la bărbați și femei sunt similare, însă în cazul femeilor fiind de obicei simptomatice, în timp ce infecțiile la bărbați sunt de obicei asimptomatice. OMS a estimat că 160 de milioane de cazuri de infecție sunt înregistrate anual în întreaga lume.

  Aproximativ 50% din femeile infectate și aproximativ 90% din bărbații infecțati nu prezintă simptome. Dacă acestea apar, aceasta se întâmplă de regulă în prima săptămână de la infecție. Cu toate acestea, simptomatologia poate să apară oricând, între 1 și 6 luni de la infecție.

Riscul de infecție cu Trichomonas vaginalis crește în cazul persoanelor active sexual, cele care au parteneri sexuali multipli, sau în cazul nefolosirii prezervativului la contacte sexuale cu un partener nou sau cu un partener care se presupune că a fost expus unei boli cu transmitere sexuală (parazitul se poate transmite chiar dacă persoana infectată nu prezintă simptome).

Simptomele caracteristice infecției cu Trichomonas vaginalis

La femei simptomatologia poate fi mai severă în timpul sarcinii sau înainte de ciclul menstrual și poate include:

-secreții abundente gălbui sau gri-verzui

-prurit vaginal sau iritație

-miros urât, anormal

-dureri în timpul actului sexual

-durere la micțiune sau micțiuni frecvente

În cazul bărbaților, aceștia prezintă rareori simptomatologie, dar cu toate acestea tratamentul este necesar. Simptomele pot fi:

-secretii anormale la nivelul penisului

-senzatia de arsură după micțiune

-iritație și roșeață la varful penisului.

Simptomele în cazul trichomonazei sunt similare cu cele ale altor boli cu transmitere sexuală cum sunt Neisseria gonorrhoeae sau infectia cu Chlamydia trachomatis.

Diagnosticul

Stabilirea corectă a diagnosticului este importantă pentru prescrierea de către medic a unui tratament eficient. Metoda de determinare a agentului patogen prin reacția de polimerizare în lanț în timp real (RT-PCR) se bazează pe depistarea unor ținte moleculare specifice pentru Trichomonas vaginalis și are sensibilitate diagnostică de peste 95% și specificitate de peste 98%.

BM073 zile400 lei

Metoda de diagnosticare prin biologie moleculară – PCR  Ureaplasma spp. reprezintă o metodă înalt informativă de diagnosticare a proceselor infecțioase asociate cu ureaplasmele.
Indicații pentru prescrierea testului la bărbați

 • Uretrită,
 • Epididimită (rar),
 • Dereglări ale fertilității (astenozoospermie)
 • Artrită (10-15 % dintre toate artritele cu asociere sexuală),
 • Litiază renală (rar).

Indicații pentru prescrierea testului la femei (cu colonizare vaginală)

 • Vaginită,
 • Sindrom uretral acut,
 • Cervicită,
 • Neoplazii de col uterin.

Indicații pentru prescrierea testului la femei (cu colonizare uterină)

 • Procese inflamatorii ale organelor bazinului mic,
 • Febră postpartum sau postavortală (endometrită),
 • Patologii în timpul sarcinii (avort spontan, sarcină extrauterină, horionamnionită, făt hipotrof).

Indicații pentru prescrierea testului la copii

 • Pneumonie acută la nou-născuti,
 • Displazie bronhopulmonară,
 • Bacteriemie (rar),
 • Meningită (rar).

CM04120 lei

Prelevarea materialului biologic urogenital la bărbaţi

  CM0370 lei

  Prelevarea materialului biologic urogenital la femei