Următorii pași

15% reducere pentru clienții Invitro Diagnostics în magazinele Enter!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Examen microscopic la Demodex Folliculorum

150 MDL

Examen Microscopic La Demodex Folliculorum

Vă reamintim că interpretarea independentă a rezultatelor nu este admisibilă, informațiile furnizate mai jos sunt exclusiv cu scop de referință.

Demodex folliculorum este un acarian microscopic care trăiește în foliculii piloși ai pielii umane. Acesta face parte din flora normală a pielii și poate fi găsit în cantități mici la majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, o proliferare excesivă a acestor acarieni poate duce la probleme precum rozacee sau blefarită (inflamația pleoapelor).

Structura și modul de viață al Demodex folliculorum

Demodex folliculorum are un corp alungit și segmentat, cu patru perechi de picioare scurte. Acesta trăiește într-un foliculul pilos, hrănindu-se cu sebum și celule moarte de pe suprafața pielii. Ciclul de viață al acestui acarian este strâns legat de glandele sebacee și foliculii piloși ai gazdei.

Componentă Descriere
Corp Alungit și segmentat
Picioare Patru perechi, scurte
Habitat Foliculii piloși
Hrană Sebum și celule moarte de pe piele

Prezența Demodex folliculorum în cantități mici este considerată normală și nu cauzează, de obicei, nicio problemă. Cu toate acestea, o creștere a populației acestor acarieni poate duce la inflamații ale pielii și formarea de leziuni.

Rolul examenului microscopic Demodex Folliculorum

Examenul microscopic Demodex Folliculorum este important pentru diagnosticarea infecțiilor cauzate de acarienii Demodex folliculorum. Acești acarieni microscopici se găsesc în mod natural pe piele, însă o creștere excesivă a populației lor poate duce la inflamații și infecții precum rozaceea sau blefarita. Examinarea microscopică vizează detectarea și cuantificarea prezenței acestor acarieni, pentru a stabili un tratament adecvat.

Indicații pentru examinarea microscopică Demodex Folliculorum

Examenul microscopic Demodex Folliculorum este recomandat în următoarele situații:

  • Simptome ale rozaceei: Roșeață persistentă, papule, pustuțe și mâncărime pe față pot indica o infecție cu Demodex folliculorum.
  • Blefarită recurentă: Inflamația cronică a pleoapelor, însoțită de mâncărimi, roșeață și crustă poate fi cauzată de o infestare cu acarienii Demodex.
  • Suspiciune de infecție cu Demodex la nivelul pielii sau a foliculilor piloși.
  • Monitorizarea eficacității tratamentului pentru infecțiile cu Demodex folliculorum.

Pregătirea pentru procedura de recoltare a probelor

Procedura de recoltare a probelor pentru analiza microscopică Demodex Folliculorum nu necesită o pregătire specială. Cu toate acestea, există câteva recomandări de luat în considerare:

  • Nu este necesară respectarea unui regim alimentar special. Analiza poate fi efectuată indiferent de momentul ultimei mese.
  • Nu este necesară evitarea efortului fizic. Activitățile obișnuite pot fi continuate.
  • Nu este necesară absținerea de la consumul de alcool sau fumat.
  • Se recomandă o hidratare adecvată pentru a facilita procedura de recoltare a probelor.

Procedura de recoltare a probelor

Probele pentru analiza microscopică Demodex Folliculorum sunt prelevate prin răzuire superficială a pielii de către un medic sau personal medical autorizat. Procedura este minim invazivă și durează câteva minute.

Termenul de finalizare

Rezultatele analizei sunt disponibile în 1-2 zile lucrătoare de la recoltarea probelor.

Factorii care pot influența rezultatele analizei sunt minimi, cu excepția respectării protocoalelor de recoltare și procesare a probelor în laborator.

Examenul microscopic La Demodex Folliculorum este o investigație utilizată pentru a detecta prezența acarienilor Demodex în foliculii pilori. Acești acarieni aparțin familiei Demodicidae și sunt comensal pe piele, însă o creștere excesivă a populației lor poate duce la apariția unor afecțiuni precumrozaceea sau blefarita.

Pentru acest examen, se preleveză probe de la nivelul pielii sau de pe gene, care sunt apoi analizate microscopic pentru a identifica prezența acarienilor Demodex. Examenul microscopic poate fi completat cu alte investigații, precum examenele de sânge sau biopsia, pentru a obține un diagnostic complet și a determina cauza creșterii populației de acarieni.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7175027/
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-52097-7_13
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22775-demodex-face-mites
https://dermnetnz.org/topics/demodex

Important!

Este extrem de important să reţineţi că informaţiile din această secţiune nu sunt destinate autodiagnosticării şi tratamentului. În cazul apariţiei durerii sau agravării unei boli, este necesar să consultaţi un medic pentru a efectua investigaţii diagnostice. Numai un specialist calificat poate stabili un diagnostic corect şi poate determina un tratament adecvat. Pentru a obţine o evaluare cât mai precisă şi consecventă a rezultatelor analizelor, se recomandă efectuarea acestora în acelaşi laborator. Acest lucru se datorează faptului că diferite laboratoare pot utiliza metode şi unităţi de măsură diferite pentru efectuarea unor investigaţii similare.


Pregătirea :

  • De pe suprafața pielii feței: nu spălați fața timp de 1-2 zile înainte de prelevarea mostrei, nu aplicați creme și nici pudră.
call close
Sănătatea Bărbatului după 40 ani Pachet medical de monitorizare recomandat bărbaților după vârsta de 40 de ani, cu scop de prevenție a patologilor cronice și oncologice!