Testul Halosperm- cel mai bun remediu pentru infertilitate

hero-image

Alături de spermograma, determinarea anticorpilor antispermatici din sperma și spermocultura, determinarea gradului de fragmentare a ADN-ului spermatozoizilor este o analiza genetica importantă în investigațiile cuplului infertil.

Spermograma ne oferă o imagine de ansamblu asupra numărului, mobilității și morfologiei spermatozoizilor dar nu și calitatea materialului genetic. Chiar și în cazul în care pacientul are normozoospermie (atunci când numărul, mobilitatea și morfologia sunt normale), ADN-ul spermatozoizilor poate fi fragmentat. În acest caz, testul Halosperm este metoda eficientă de evaluare a calității ADN-ului spermatic și astfel ne oferă informații prețioase și ajută în alegerea metodei optime de reproducere umană asistată (IUI, FIV, ICSI, PICSI).
Numeroase studii au arătat că există o strânsă legătură între gradul de fragmentare al ADN-ului spermatic și rata de fertilizare a ovocitelor, calitatea embrionilor și implantarea acestora, precum și cu rata avorturilor spontane. Superioritatea acestei metode se manifestă întocmai prin corecta selectare a tehnicii de reproducere asistată, fără încercări eșuate care întârzie scopul final.

Determinarea fragmentarii ADN-ului spermatozoizilor se realizează cu ajutorul kit-ul Halosperm® care se bazează ca principiu pe metoda dispersiei cromatinei spermatozoidului (Sperm Chromatin Dispersion – SCD), spermatozoizii cu ADN-ul nefragmentat prezentând un halo ce poate fi vizualizat microscopic in urma colorării.
 
Testul Halosperm se recomandă în următoarele cazuri:

  • Infertilitate masculină din cauze necunoscute;
  • Pierderi repetate de sarcină;
  • Vârsta de peste 40 ani a bărbatului;
  • Stil de viață nesănătos;
  • Expunerea în mod repetat la acțiunea unor substanțe chimice sau toxice, radiații, temperaturi înalte;
  • Boli infecțioase, varicocel, cancer testicular etc. 

Interpretarea rezultatelor și recomandările aferente:

Gradul de fragmentareRecomandări:
<15% GRAD FOARTE MIC DE FRAGMENTARE

Procentul spermatozoizilor cu integritatea ADN-ului este mare, ceea ce permite o fertilizare pe cale naturală (în lipsa altor probleme asociate cu infertilitatea).

>15% – <25% GRAD  FRAGMENTARE MODERATA

Gradul de fragmentare este moderat. Indicația, în acest caz, este de însemnare artificială (în lipsa altor probleme asociate cu infertilitatea).

>25 – <50% GRAD DE FRAGMENTARE CRESCUTA

Gradul de fragmentare este semnificativ, recomandarea fiind către FIV, ICSI sau chiar PICSI.

> 50% GRAD FRAGMENTARE SEVERAGradul de fragmentare este foarte mare, majoritatea spermatozoizilor prezentând un material genetic alterat. În acest caz, recomandarea este de FIV cu PICSI.

Testul  Halosperm se indică obligatoriu în combinație cu Spermograma.


Alături de aceste două teste, protocoalele internaționale  mai recomandă:

  • Anti-spermatoza (IgA/M/G, din lichidul seminal);
  • Zinc (Zn) în lichid seminal.

Tabelul de investigații

CL20350 lei

Analiza spermei are rolul de a evalua fertilitatea masculină, în cadrul acestui test fiind stabiliţi parametrii caracteristici spermatozoizilor, dar şi ejaculatului în ansamblu. Indicaţiile spermogramei sunt duble: atât în cadrul investigaţiilor pentru testarea fertilităţii cuplului, cât şi pentru stabilirea succesului vasectomiilor.

Obține o consultație gratuită