Florocenoza - diagnosticul primar al infecțiilor vaginale

hero-image

Testul la Florocenoză - o soluție fundamentală în diagnosticul infecțiilor urogenitale specifice, un singur algoritm pentru obiectivitate maximă de diagnostic și tratament. Reprezintă o investigație de laborator complexă cu determinarea cantitativă a ADN-ului bacterian. 

Prin prelevarea unui simplu frotiu vaginal se efectuează un diagnostic complet a microflorei oportuniste, a mixt-infecțiilor și infecțiilor cu transmitere sexuală.Testul la Florocenoză este indicat pentru diagnosticul diferențiat în depistarea infecțiilor urogenitale semnificative și prezintă o imagine obiectivă a microflorei vaginale.

Indicații:

 • diagnosticul primar al infecțiilor vaginale și cervicale
 • istoric de pierdere a sarcinii (avort spontan)
 • investigația pentru o sarcină planificată
 • infectii urogenitale în perioada sarcinii
 • pregătirea pentru intervenții ginecologice și manipulări invazive
 • tratamentul anterior ineficient a infecțiilor urogenitale etc.

Testul la Florocenoză se aplică la diagnosticul infecțiilor urogenitale:

 • candidozei vulvo-vaginale
 • vaginozei bacteriene
 • vaginitei aerobe
 • infecțiilor asociate cu micoplasme condiționat-patogene
 • infecțiilor cu transmitere sexuală.

Simptome indicative:

 • eliminări vaginale (acute și cronice)                                                                                                   
 • prurit în zona genitală                                                                                                 
 • dureri la nivelul abdomenului inferior                                                                          
 • dureri în timpul actului sexual                                                                                             
 • dureri în timpul urinării etc.

Testul la Florocenoză: simplu, rațional și convenabil pentru pacienți - informativ și de înaltă precizie pentru medici.

Tabelul de investigații

PD111 700 lei

Recomandat pentru toate femeile, testul la FLOROCENOZA este un test fundamental de ginecologie pentru a diagnostica cele mai frecvente infecții urogenitale:

 • infecția gonococică 
 • chlamydia trachomatis
 • infecții sexual transmisibile
 • candidoza urogenitală
 • vaginite și vaginoze bacteriene
 • maladiile urogenitale cauzate de Ureaplasma spp. și Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum etc.

    Un simplu raclaj va diagnostica 18 AGENȚI PATOGENI.
Este un diagnostic de decizie și concluzie, creat de comunitate profesională, ca un răspuns la o serie de probleme reale de diagnosticare a infecțiilor urogenitale.
Printre aceste probleme se pot distinge răspândirea informativității reduse a metodelor de diagnostic al infecțiilor urogenitale și teste, care vizează detectarea de microorganisme dubioase. Principala problemă este lipsa unui ALGORITM UNIC, care permite cu maximă obiectivitate diagnosticul maladiei infecțioase la femei și determinarea optimă a schemei de tratament.

Indicații:

 • diagnosticul primar al infecțiilor vaginale
 • pregătirea către sarcină
 • infecțiile urogenitale în sarcină
 • tratament anterior infecient al infecțiilor ginecologice

 • Metodă:PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real
 • Material:Secreție vaginală
 • Echipament:Rotor Gene 6000

PD101 400 lei

Florocenoză este un test complex de biologie moleculară fiind o soluție de diagnostic creată de către comunitatea științifică ca răspuns la o serie de probleme reale, întâlnite de către medicii clinicieni, survenite în diagnosticul infecțiilor urogenitale. Problema disbalansului microflorei vaginale este una dintre cele mai relevante în practica ginecologică. Modificările microflorei vaginale pot duce la apariția secrețiilor vaginale neplăcute, care sunt reclamate de peste 50% dintre pacienle ce vizitează un medic ginecolog. Eliminările vaginale pot fi cauzate de vaginoza bacteriană (VB), vulvovaginita candidozică (VVC), vaginita aerobă (VA) și infecțiile cu transmitere sexuală (ITS). Mai puțin frecvent, vaginita citolitică, vaginita atrofică, dar și o serie de alți factori fiziologici și patologici duc la apariția eliminărilor vaginale anormale. Disbalansul microflorei vaginale este faorte răspândit. De exemplu, vaginoza bacteriană apare la 30–40% dintre femei, vulvovaginita candidozică - în 20–45% la femeile de vârstă reproductivă. Dezechilibrul microflorei vaginale duce la dezvoltarea unui întreg complex de probleme, care afectează funcția reproductivă a femeilor (boli inflamatorii ale organelor pelvine, risc crescut de apariție a avorturilor spontane tardive, nașteri premature, endometrite post avort etc.). Spre exemplu, conform datelor studiilor efectuate pe populația europeană, prezența dezechilibrului microflorei vaginale crește probabilitatea nașterii premature cu 75%. Abordările terapeutice pentru formele nosologice implicate în apariția dezechilbrului  microflorei vaginale diferă și, prin urmare, succesul tratamentului depinde de diagnosticul corect. Informativitatea datelor obținute de către medicul clinician în timpul examinării este destul de mică ceea ce ține de infecțiile urogenitale. Faptul că nu există semne patognomonice pentru diagnostic a fost descris de mult timp, cu toate acestea, indicatorii scăzuti de sensibilitate diagnostică și specificitatea secrețiilor specifice în diagnosticul vaginozei bacteriene și vulvovaginitei aerobe arată că pentru aceste nosologii este imposibil să se ia o decizie terapică doar pe baza manifestărilor clinice, din acest motiv se prescriu diverse teste de laborator. Cauzele acestor stări pot fi atât afecțiuni mixte, recidivante, dar și infecții tratate în mod repetat.

            De exemplu, afecțiunile inflamatorii și non-inflamatorii mixte sunt foarte frecvente, prin urmare, chiar lipsa semnelor de inflamație a mucoasei vaginale nu exclude vaginoza bacteriană. Pe de altă parte, absența semnelor de inflamație în timpul examinării poate fi considerată ca dovadă a absenței vulvovaginitei candidozice la acest pacient, totuși, trebuie de avut în vedere faptul că concentrațiile scăzute de Candida, care poate să nu conducă la apariția manifestărilor clinice, pot provoca dezvoltarea vulvovaginitei candidozice pe viitor atunci când este prescrisă terapia cu antibiotice, de exemplu pentru tratamentul vaginozei bacteriene sau a infecțiilor sexual transmisibile. Deseori la examinarea pacientelor cu secreții vaginale anormale, pe lângă tabloul clinic, medicul se concentrează și pe rezultatele unui examen microscopic de rutină. Cu toate acestea, sensibilitatea scăzută și subiectivitatea examinării microscopice împiedică diagnosticul corect. Utilizarea metodelor moderne de biologie moleculară face posibilă ridicarea gradului de sensibilitate diagnostică peste pragul de 98%, cu specificitate simultană ridicată a diagnosticului.

            Florocenoza include 5 grupuri de infecții, care permite aprecierea simultană a microflorei vaginale atât calitativ cât și cantitativ. Această investigație reprezintă un test integral, în cadrul căruia agenții patogeni sunt despărțiți în grupuri sindromale:

 • Vaginoza bacteriană
 • Vaginita aeroba
 • Micoplasmele condiționat patogene
 • Vulvovaginita candidozică
 • Infecții sexual transmisibile

Vaginoza bacteriană reprezintă o vaginită datorată modificărilor complexe ale florei vaginale, în care numărul de lactobacili scade și se observă o creștere excesivă a agenților patogeni anaerobi. Printre simptome se numără eliminări de culoare gri, fluide, cu un miros specific și prurit (mâncărimi). Diagnosticul este confirmat prin investigarea secrețiilor vaginale.

Vaginita aerobă este un alt tip de vaginoză care este cauzată de creșterea numărului microorganismelor aerobe. În esență, aceasta este aceeași ca și binecunoscuta vaginoză bacteriană, numai că în cazul dat, inflamația în vagin este cauzată de bacterii anaerobe. Scăderea rapidă a lactobacililor benefici, care sunt responsabili pentru starea adecvată a microflorei vaginale. În acest context, microorganismele patogene și condițional condiționate încep să se înmulțească.

Vulvovaginita candidozică este cea mai frecventă maladie inflamatorie a vulvei și vaginului. Se remarcă printr-un curs acut și recidivant al bolii. Cel mai adesea, candidoza apare la femeile cu un ciclu menstrual regulat, mult mai rar la femeile aflate în postmenopauză care nu utilizează terapie hormonală care conține estrogen și la fete înainte de începerea menstruației. Vulvovaginita candidozică este provocată de ciuperca Candida, care se localizează de obicei în tractul gastrointestinal, uneori în vagin. Prezența candidei în sine nu provoacă niciun simptom, dar odată cu modificare florei normale a tractului gastrointestinal și a vaginului (din cauza administrării de medicamente sau tulburări în sistemul imunitar), cantitatea de candid poate crește și poate duce la apariția afecțiunii date.

Micoplasmele condiționat patogene sunt cele mai mici procariote autoreplicante, private de un perete celular rigid, limitate la o singură membrană lipoproteică formată din trei straturi. Micoplasmele sunt identificate în prezent ca bacterii. Până în prezent sunt identificate trei specii de micoplasme ca fiind genitale: Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium și Ureaplasma urealyticum. Micoplasmele sunt microorganisme condiționat-patogene, sunt participanți la toate tipurile de microbiocenoză vaginală: reprezentanți normali ai microflorei tractului urogenital, asociați ai vaginozei bacteriene și, în anumite condiții, pot provoca boli acute și cronice: endometrită, salpingită, infecție intrauterină, o cauză a infertilității.

Infecțiile sexual-transmisibile provoacă disconfort și duc la diverse complicații de sănătate a femeilor. Florocenoza conține un grup aparte destinat infecțiilor sexual-transmisibile pentru diagnosticul celor mai frecvente infecții ale grupului NCMT: infecții gonococice, chlamydia, mycoplasma genitalium și trichomonas vaginalis. Problema de diagnostic doar după semnele clinice prezente constă în faptul că toate aceste infecții au simptome similare, astfel că este imposibil de identificat vizual o infecție specifică.

Avantajele testului complex Florocenoza:

 1. Este direcționat spre diagnosticarea bolilor infecțioase și inflamatorii, și nu a microorganismelor individuale;
 2. Complexul include agenți patogeni implicați în etiologia apariției sindroamelor;
 3. Identificarea și diferențierea agenților patogeni care determină tactica terapiei;
 4. Formularea concluziei este adaptată Clasificatorul Internațional al Maladiilor, ediția 10;
 5. Aceeași sensibilitatea diagnostică pentru totți agenții patogeni (peste 98%);
 6. Conținut maxim de informații (din o probă biologică recoltată - screening pentru toate infecțiile semnificative din punct de vedere clinic);
 7. Simplitate în recoltarea materialului biologic – raclaj urogenital;
 8. Menținerea eficienței metodei de diagnostic pe fundalul semnelor pronunțate de inflamație;
 9. Capacitatea de a efectua cercetări în orice zi a ciclului menstrual (cu excepția perioadei hemoragiei menstruale);
 10. Posibilitatea efectuării testului în orice trimestru de sarcină;
 11. Lipsa condițiilor speciale în timpul transportului și depozitării probelor biologice;
 12. Implementarea pe scară largă a metodei în practica de rutină;
 13. Validare internațională repetată a tuturor componentelor complexului de diagnostic;

Obține o consultație gratuită