Indice HOMA 2 (rezistenţa la insulină)
Un test care vizează determinarea rezistenței la insulină, prin evaluarea nivelurilor de glucoză și insulină a jeun, HOMA-IR (Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance) - un indice de rezistență la insulină, HOMA2-%B - un indice pentru determinarea producției de insulină, de către celulele beta pancreatice, HOMA2 -%S - un indice care arată gradul de sensibilitate celulară la insulină.
Rezistența la insulină este o scădere a sensibilității celulelor dependente de insulină, la acțiunea insulinei cu o perturbare ulterioară a metabolismului glucozei și a pătrunderii acesteia în celule. Dezvoltarea rezistenței la insulină este cauzată de o combinație de tulburări metabolice și hemodinamice pe fondul proceselor inflamatorii și al predispoziției genetice la boli. Acest lucru crește riscul de diabet, boli cardiovasculare, tulburări metabolice și sindrom metabolic.
Insulina este un hormon peptidic, sintetizat din proinsulină, de către celulele beta, ale insulelor Langerhans din pancreas. Insulina este implicată în transportul glucozei din sânge în celulele țesuturilor, în special, în țesuturile musculare și adipoase. De asemenea, hormonul activează glicoliza și sinteza glicogenului și acizilor grași în celulele hepatice, reduce lipoliza și cetogeneza și participă la acumularea compușilor energetici în celule și la utilizarea lor în procesele metabolice.
Odată cu dezvoltarea rezistenței celulelor și țesuturilor la insulină, crește concentrația acesteia în sânge, ceea ce duce la o creștere a concentrației de glucoză. Ca urmare, este posibilă dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2, a aterosclerozei, inclusiv a vaselor coronariene, a hipertensiunii arteriale, a bolii coronariene și a accidentului vascular cerebral ischemic.
Indicele HOMA-IR (Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance) poate fi utilizat pentru a evalua rezistența la insulină.
Se calculează folosind formula: HOMA-IR = insulină a jeun (µU/ml) x glucoză a jeun (mmol/l)/22,5. Creșteri ale valorilor HOMA-IR se observă atunci când nivelul glucozei a jeun sau al insulinei cresc. Aceasta corespunde unei rezistențe celulare și tisulare crescute la insulină și unui risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Valoarea prag pentru rezistența la insulină calculată folosind indicele HOMA-IR este definită ca percentila 70-75 a distribuției sale cumulative ale populației.
Indicele de rezistență la insulină poate fi utilizat ca un indicator suplimentar de diagnostic al sindromului metabolic. Sindromul metabolic este un complex de factori de risc pentru boli cardiovasculare, diabet de tip 2, ateroscleroză, steatoză hepatică și unele tipuri de cancer. Ca urmare, pe fondul obezității se dezvoltă un complex de tulburări metabolice, hormonale și clinice, ca urmare a dezvoltării rezistenței la insulină.
Indicele HOMA-IR este un indicator informativ al dezvoltării toleranței afectate la glucoză și a diabetului zaharat la pacienții cu niveluri de glucoză sub 7 mmol/l. De asemenea, calculul acestui indicator poate fi utilizat dacă se suspectează dezvoltarea rezistenței la insulină în sindromul ovarului polichistic la femei, diabetul gestațional, insuficiența renală cronică, hepatitele cronice B și C, steatoza hepatică de etiologie non-alcoolică, o serie de boli infecțioase, oncologice, autoimune și terapie cu anumite medicamente (glucocorticoizi, contraceptive orale și altele).
Cînd este recomandată testarea Indicelui HOMA2?
Pentru a evalua dezvoltarea rezistenței la insulină.
Pentru a evalua riscul de a dezvolta diabet zaharat, ateroscleroză, boli cardiovasculare.
Pentru o evaluare cuprinzătoare a posibilei dezvoltări a rezistenței la insulină, în sindromul metabolic, sindromul ovarului polichistic, insuficiența renală cronică, hepatita cronică B și C, steatoza hepatică.
Pregătirea :
.