Hormonul tireotrop, TSH

160 leiHM14
   TSH (hormonul tireostimulator bazal sau tirotropină) este o glicoproteină sintetizată de adenohipofiză. TSH stimulează producţia şi secreţia hormonilor tiroidieni metabolic activi, tiroxina (T4) şi triiodotironină (T3), prin interacţiunea cu un receptor specific de pe suprafaţa celulelor tiroidiene. Sinteza şi secreţia TSH-lui este stimulată de TRH, un hormon hipotalamic, ca răspuns la nivelele scăzute de hormoni tiroidieni circulanţi. Nivelele crescute de T4 şi T3 inhibă producţia de TSH printr-un mecanism de feed-back negativ. Eşecul reglării la orice nivel al axului hipotalamo-hipofizo-tiroidian va avea ca rezultat fie subproducţia (hipotiroidism), fie hiperproducţia (hipertiroidism) T4 şi/sau T3. Acest test se efectuează pentru a detecta orice afecțiune apărută la nivelul glandei tiroide. TSH ajută glanda tiroidă să elibereze doi hormoni, triiodotironină (T3) și tiroxina (T4), care controlează metabolismul corpului.
Citește mai mult

Chemiluminiscenta, CLIA

Metodă mediată enzimatic de fosfataza alkalină și realizată prin separarea  particulelor paramagnetice care conferă o sensibilitate mai mare a testelor.

Sânge

Siemens Immulite 2000 XPI

Pregatirea

Pregătirea

Perioada optimă pentru recoltare

  • Pentru obținerea rezultatelor cu un grad înalt de exactitate recomandăm să vizitați centrul de recoltare Invitro Diagnostics între orele de dimineață 7:30 și 11.00.

Alimentația

  • Proba se prelevează pe nemâncate. Ultimul consum alimentar trebuie să fie cu cel puțin de 8 ore înainte de a vă prezenta la recoltarea analizei.

Efortul fizic

  • Recomandăm să evitați efortul fizic până la investigație. Luați un repaus de 10-20 de minute până la colectarea analizei.

Alte indicații

  • Prelevarea sângelui se achită suplimentar.

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

Siemens Immulite 2000 XPI
Sistem compact de imunologie, total automat tip "random access"

EquipmentUtilizare reagenți dedicați de la producător – sistem închis / Siemens Germany. Viteză de procesare investigații – 200 teste pe oră. Un meniu extins de investigații (97 teste de rutină, peste 400 alergeni).
EquipmentDetectie de cheag / fibra. Parametri de performanță avansați (sensibilitate, specificitate, precizie și acuratețe foarte înalte). Monitorizarea automata a reactivilor, consumabilelor si reziduurilor.
EquipmentProgram de autodiagnosticare. Interfata cu LIS – programare și scanare automată. Transmitere date bi-direcțional.

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

HM191 zi160 lei

  Tiroglobulina este o glicoproteină sintetizată în cantităţi mari de către tirocite şi eliberată în lumenul foliculilor tiroidieni. Producţia de tiroglobulină este stimulată de TSH, deficienţa de iod şi prezenţa imunoglobulinelor stimulatoare ale tiroidei. În timpul sintezei tiroglobulinei de către tirocite şi a transportului acesteia către foliculi, cantităţi mici de proteină pot trece în sângele circulant. Prin urmare, concentraţii scăzute de tiroglobulina pot fi găsite şi în sângele persoanelor care nu suferă de afecţiuni tiroidiene. Astfel nivele scăzute de tiroglobulina indică prezenţa ţesutului tiroidian. Tiroglobulina joacă un rol decisiv în sinteza hormonilor tiroidieni T3 şi T4.

HM161 zi160 lei

  Tiroxina (T4) este un hormon tiroidian care circulă în sânge legat de TBG (globulina de legare a tiroxinei), prealbumină și albumină. Mai puțin de 0,03% din T4 circulă liber, fracțiunea liberă fiind forma biologic activă a hormonului. Sinteza T4 este reglată de către TSH printr-un mecanism de feedback negativ. T4 este precursorul T3, prin intermediul căruia își exercită acțiunea. FT4 este un indicator mai bun al funcției tiroidiene decât T4, deoarece nu este afectat de modificările proteinelor de legare a tiroxinei. Astfel, FT4 este normal la persoanele cu nivel crescut al TBG (sarcină, estrogeni, creștere congenitală).

HM151 zi160 lei

 Tiroxina (T4) este principalul hormon secretat de tiroidă. Are efect asupra metabolismului general. Este stocată în foliculii tiroidieni (legată de tiroglobulină), secreţia sa fiind dependenţa de TSH. Deoarece majoritatea T4 seric este legat de proteine (TBG, prealbumină şi albumină), determinarea sa furnizează informaţii corecte doar în condiţiile unei capacităţi normale de legare a tiroxinei. În acest scop se determina TBI (thyroxinebinding index) care evaluează site-urile de legare a tiroxinei. Nivelul proteinelor de transport trebuie luat în considerare în cadrul evaluarii concentraţiei serice a hormonilor tiroidieni, deoarece acestea sunt supuse unor influenţe exogene şi endogene (de exemplu, preparate care conţin estrogeni, sarcină, sindrom nefrotic).

IM312 zile460 lei

Testul este utilizat pentru diagnosticul de gusa toxică difuză (boala Graves).
 

Indicații pentru prescrierea testului

  • Diagnosticul de disfuncție tiroidiană tranzitorie la nou-născuți de la mame cu tireotoxicoză și cu predispoziție a bolii neonatale Graves

  • Determinarea anticorpilor de geneză autoimună la pacienții cu oftalmopatie izolată fără semne clasice de tireoidită

  • Predicția recidivelor hipertiroidismului după încetarea ciclului de 12 luni de terapie cu preparate antitiroidiene

  • Identificarea cauzelor de tireotoxicoză postpartum.