Tomografia computerizată demonstrează exact ceea ce medicul poate doar suspecta!
- 18 noiembrie 2024
- 255
Din acest articol vei afla:
- Principiul de funcționare a CT-ului și când se folosește;
- Beneficiile examinării în clinica Invitro Diagnostics;
- Importanța în medicină inovativă;
- Când CT-ul se recomandă sau se indică de către medic;
- Tomografia computerizată cu substanță de contrast;
- Contraindicații;
- Durata examinării;
- Pregătirea pentru CT.
Principiul de funcționare
Scanarea CT reprezintă un fel de radiografie ce utilizează un echipament cu raze X. De regulă CT (sau CAT) se efectuează la recomandarea medicului: fracturi, traumatisme craniene, tumori, monitorizarea în cancer, hemoragii interne. Potrivit tratatelor medicale, examinările CT se află în top 5 în ceea ce privește inovațiile în medicină în ultimii 50 de ani.
Beneficiile examinării
CAT este o investigație nedureroasă, non-invazivă și considerată una din cele mai informative metode în stabilirea diagnosticului, identificării localizării tumorii, complexității fracturii sau traumatismului. În clinica Invitro Diagnostics echipamentul CT a fost ales în baza criteriului esențial – iradierea redusă până la 40% cu păstrarea calității înalte a imaginii. Deci, în clinica Invitro Diagnostics specialiștii oferă pacienților condiții sigure în timpul examenului, și garantează un rezultat veridic. Scanarea CT determină un management medical mai eficient:
- Medicul stabilește cu precizie cât de necesară și urgentă este intervenția chirurgicală;
- Îmbunătățește diagnosticul de cancer și monitorizarea rezultatului tratamentului;
- Reduce nevoia de intervenție chirurgicală exploratorie;
- Identifică rapid atacul vascular cerebral și localizarea acestuia.
Importanța în medicina inovativă
Scanarea CT poate identifica ceea ce încă nu deranjează prea mult, dar deja provoacă disconfort. Medicul radiolog analizează dimensiunea, forma, structura, textura și starea generală a organelor din zona investigată. Imaginile furnizează informații relevante despre starea de sănătate a pacientului, inclusiv localizarea, extinderea și gradul de severitate al afecțiunii, în cazul în care este prezentă.
Când CT-ul se recomandă sau se indică de către medic
CAT se efectuează strict după indicația medicului. Pacientul nu poate face această investigație ori de câte ori dorește. Acest tip de investigație se face doar la indicația medicului. Pacienților cu anumit diagnostic sau tratament (cancer, chimioterapie, radioterapie, AVC) medicii indică scanarea CT de câteva ori într-un termen determinat pentru a monitoriza dinamica terapiei medicamentoase. Când pacientul nu are îndreptare medicală, acesta se poate programa la o consultație la medicul internist sau la specialistul de profil din clinică.
Cazurile în care se recomandă / se indică examenul CT:
- Diagnosticul afecțiunilor: afecțiuni osoase, traumatisme ale organelor interne, accidentul vascular cerebral și cancerul;
- Pentru a ghida alte investigații și a monitoriza tratamentul ulterior – scanarea CT contribuie la stabilirea localizării, a dimensiunii și a formei tumorii înainte de efectuarea biopsiei cu ac fin, de drenarea abcesului sau efectuării radioterapiei;
- Monitorizarea afecțiunilor: verificarea dimensiunii tumorii în timpul după tratamentul pentru cancer.
Tomografia computerizată cu substanță de contrast
Tomografia computerizată cu substanță de contrast se indică pacienților cu suspiciunea neoplasmelor ale țesuturilor moi. Scanarea CT arată nu doar localizarea organelor interne, structura țesuturilor, dar și permite evaluarea organelor, vaselor sangvine, ganglionilor limfatici după mai mulți parametri, și ajută în determinarea diagnozei exacte. Această metodă de examinare este cea mai eficientă în depistarea tumorilor în orice stadiu, chiar și în cel incipient. În clinică, la fel, sunt disponibile servicii de angio-CT și coronarografie.
* Dacă examinarea prevede introducerea substanței de contrast, anunțați medicul dacă aveți afecțiuni renale, diabet zaharat sau alergii.
Contraindicații
- În perioada sarcinii.
- În perioada de alăptare.
- Copii până la 7 ani.
- Boala Parkinson sau alte maladii care provoacă mișcări involuntare ale corpului.
Durata examinării
Scanarea CT durează 10 – 20 de minute. Cu introducerea substanței de contrast procedura durează 15 – 30 de minute.
Pregătirea pentru CT
Examinarea nu necesită o pregătire specială. Medicul poate să recomande pacientului ca să evite masa cu câteva ore înainte cu scopul de a obține imagini clare. Înainte de examenul CT, pacientul trebuie să scoată bijuteriile în cazul în care le poartă. Dacă pacientul poartă brackeți sau este alergic la substanțe de iod, neapărat trebuie să anunțe medicul radiolog.
IMPORTANT!
Înainte de scanarea CT cu introducerea substanței de contrast pacientul trebuie să se prezinte cu rezultatul testelor de laborator – uree și creatinină. În cazul că pacientul nu deține aceste teste, poate efectua aceste analize în clinica Invitro Diagnostics cu 30 de minute înainte de CAT.
Clinica este amplasată în mun. Chișinău, str. Albișoara 64/2.
Programările pot fi efectuate aici:
- Facebook / Instagram – pagina Invitro Diagnostics
- Viber / whatsapp – 078903999
- Email: info@invitro.md
Blog