Următorii pași

⏰ HAPPY HOURS LA ANALIZE MEDICALE! Între 11:00 și 13:00 te bucurăm cu 25% REDUCERE la analizele medicale!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Calcitonina, Ct

350.00 MDL

Calcitonină, Ct

Vă reamintim că interpretarea independentă a rezultatelor este inacceptabilă, informațiile furnizate mai jos sunt de natură pur informativă.

Calcitonina este un hormon produs de celulele parafoliculare ale glandei tiroide. Joacă un rol important în reglarea nivelului de calciu și fosfor în organism, precum și în menținerea sănătății oaselor.

Structura și funcțiile calcitoninei

Calcitonina este un hormon polipeptidic, format din 32 de resturi aminoacide. Funcțiile sale principale sunt:

  • Reducerea concentrației de calciu în sânge prin inhibarea activității osteoclastelor (celule care distrug osul) și reducerea resorbției osoase.
  • Cresterea excreției de calciu prin rinichi.
  • Reglarea metabolismului fosforului.

Astfel, calcitonina joacă un rol important în menținerea homeostaziei calciului și fosforului, precum și în prevenirea pierderii de masă osoasă.

ComponentDescriere
Lanț polipeptidicFormat din 32 de resturi aminoacide
Legături disulfuriceStabilizează structura moleculei
Activitate biologicăReglează nivelul calciului și fosforului în organism

Calcitonina este sintetizată ca răspuns la creșterea nivelului de calciu în sânge și acționează ca un contrabalans al hormonului paratiroidian (parathormonului), care favorizează eliberarea calciului din oase.

Rolul calcitoninei în diagnosticare

Calcitonina este un hormon produs de celulele parafoliculare ale glandei tiroide. Joacă un rol important în reglarea nivelului de calciu din sânge și este implicată în procesele legate de metabolismul țesutului osos. Determinarea nivelului de calcitonină în sânge este utilizată pentru diagnosticarea diferitelor afecțiuni legate de perturbările funcției tiroidiene și metabolismul calciului.

Indicații pentru efectuarea testului

Analiza calcitoninei poate fi recomandată în următoarele cazuri:

  • Diagnosticarea cancerului medular al tiroidei: Nivelul crescut de calcitonină din sânge poate indica prezența cancerului medular al tiroidei, care provine din celulele parafoliculare, producătoare de calcitonină.
  • Monitorizarea tratamentului cancerului medular al tiroidei: Măsurarea nivelului de calcitonină este utilizată pentru evaluarea eficienței tratamentului și pentru depistarea recidivelor sau metastazelor.
  • Diagnosticarea hipercalcemiei: Nivelul crescut de calcitonină poate fi observat în anumite condiții care sunt însoțite de un nivel crescut de calciu în sânge (hipercalcemie), cum ar fi hiperparatiroidismul, cancerul etc.

Pregătirea pentru procedura de testare a calcitoninei

Nu este necesară o pregătire specială pentru testul de sânge pentru calcitonină. Cu toate acestea, ar trebui să urmăriți câteva recomandări:

  • Nu este nevoie să țineți post înainte de procedură, testul poate fi făcut după masă.
  • Evitați activitățile fizice intense în ziua precedentă procedurii, deoarece acestea pot influența rezultatele.
  • Abțineți-vă de la fumat și consumul de alcool cu o zi înainte de test, pentru a nu distorsiona rezultatele.
  • Asigurați un nivel normal de hidratare pentru a facilita procesul de recoltare a sângelui.
  • Informați medicul despre orice medicamente pe care le luați, deoarece unele dintre ele pot influența rezultatele testului.

Procedura de testare a calcitoninei

Sângele pentru determinarea nivelului de calcitonină se prelevează din venă, cel mai frecvent din fosa antecubitală. Procedura durează câteva minute și este efectuată de un profesionist medical. După recoltare, poate apărea o mică vânătaie sau echimoză care, de obicei, dispare de la sine în câteva zile.

Surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Calcitonin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537269/
https://medlineplus.gov/lab-tests/calcitonin-test/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4370311/

IMPORTANT!

Este foarte important să rețineți că informațiile din această secțiune nu sunt destinate autodiagnosticului și tratamentului. Dacă aveți dureri sau o exacerbare a bolii, trebuie să consultați un medic pentru a efectua investigații diagnostice. Doar un specialist calificat poate pune un diagnostic corect și poate determina tratamentul adecvat. Pentru a obține o evaluare cât mai precisă și consecventă a rezultatelor analizelor, se recomandă efectuarea acestora în același laborator. Acest lucru se datorează faptului că diferite laboratoare pot utiliza metode și unități de măsură diferite pentru a efectua studii similare.


Pregătirea:

Perioada optimă pentru recoltare

  • Pentru obținerea rezultatelor cu un grad înalt de exactitate recomandăm să vizitați centrul de recoltare Invitro Diagnostics între orele de dimineață 7:30 și 11.00.
  • Sângele se prelevează din venă. Sângele venos va fi colectat de către personalul cu experiență chiar și bebelușilor.
Achită online cu 15% reducere la analize!
call close
Comandă apel

Întroduceți datele dvs. și vă vom contacta

Ora convenabilă
-
Orele de lucru al Call-centrului:

Luni - Vineri

07:00 - 19:00

Sâmbătă

07:30 - 16:00

Duminică

07:30 - 14:00

BRCA1 și BRCA2 – cu 50% REDUCERE! Testarea timpurie ajută la prevenirea riscurilor de 𝑐𝑎𝑛𝑐𝑒𝑟.