Următorii pași

20% reducere pentru clienții ENTER cu un cod promoțional special

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Gardnerella vaginalis (ADN, calitativ, raclaj)

350 MDL

Gardnerella vaginalis este o bacterie facultativ-anaerobă, gram-negativă, care poate fi prezentă în cantități mici, ca parte a microflorei vaginale normale. Gardnerella este cea mai frecventă cauză a vaginozei bacteriene, care apare adesea la femeile în vârstă de reproducere și este o manifestare a disbioziei microflorei. Înmulțirea rapidă a acestei bacterii duce la scăderea masei de Lactobacillus spp., flora vaginală normală și stimulează creșterea excesivă a bacteriilor anaerobe și a micoplasmelor. Riscul de gardnereloză crește odată cu utilizarea dispozitivelor intrauterine, actul sexual neprotejat, infecțiile chlamidiale sau gonococice etc.            

La pătrunderea în corpul masculin, G. vaginalis este suprimat în 2-3 zile. Uneori are loc infecția asimptomatică. Foarte rar, gardnerella provoacă uretrită, prostatită sau epididimită.

La jumătate dintre femeile infectate, gardnerella este asimptomatică. În rest, principala manifestare a bolii este secreția vaginală, de obicei cenușie sau albă, adesea cu un miros specific de „pește”, intensificată după actul sexual neprotejat, prurit și arsuri în vagin. Semnele de inflamație sunt de obicei absente. Gardnerelioza contribuie la dezvoltarea bolilor inflamatorii ale organelor pelviene, inclusiv după avort. Producția excesivă de citokine și prostaglandine de către gardnerella, infecția lichidului amniotic la femeile însărcinate cu gardnerelioză determină inflamația membranelor, avort spontan în al doilea trimestru de sarcină, naștere prematură și greutate scăzută la naștere și inflamație a mucoasei uterine.

 

De ce este important diagnosticul gardnerellei?

În ciuda faptului că gardnerella vaginală nu este în prezent considerată principalul agent cauzal al vaginozei bacteriene ci markerul său specific, prezența și simptomele asociate acesteia sunt utilizate pe scară largă pentru diagnosticarea vaginozei bacteriene. Simptomul „celulelor cheie”, prezența unui miros specific și a unui test KOH pozitiv sunt incluse în sistemul de criterii pentru vaginoza bacteriană a lui Amsel. Calculul morfotipurilor de Gardnerella vaginalis este inclus în sistemul de notare pentru diagnosticul vaginozei bacteriene după Nugent.

 

Pentru se prescrie investigația dată?

  • Pentru diagnosticul gardnereliozei
  • Pentru diagnosticul diferențial al bolilor care au simptome similare
  • Dacă se suspectează gardnerelioză
  • Când planificați o sarcină
  • În caz avort spontan sau complicații în timpul sarcinii și nașterii
  • După antibioticoterapie
  • Pentru recoltarea materialului biologic de la femeile înărcinate, femeilor virgine se recomandă implicare medicului. Nu se recomandă băile vaginale cu utilizarea diferitor șamponuri sau geluri. Abținerea de la contactele sexuale cel puțin 48 de ore.
  • Timp de 2 săptămâni până a se petrece investigația, se interzice utilizarea antisepticelor locale, medicamentelor antibacteriene și antimicotice. 
  • Metoda : Reacția de polimerizare în lanț în timp real, test calitativ

Pregătirea :

  • Investigația de biologie moleculară  are loc cel puțin 2 zile după terminarea ciclului menstrual. Materialul biologic se colectează până la prima urinare sau după cel puțin trei ore de la ultima urinare. Se interzice utilizarea cremelor, supozitoriilor sau a pastilelor intravaginale.
call close
Pachete FAMILY CHECK-UP Beneficiază de pachete Check-Up pentru întreagă familia la prețuri speciale!