Următorii pași

Welcome to Invitro! Primești 20% la prima vizită!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Hemoglobina glicozilată, Hb A1c

250 MDL

Hemoglobină Glicozilată

Vă reamintim că interpretarea independentă a rezultatelor nu este admisibilă, informațiile furnizate mai jos sunt exclusiv cu scop de referință.

Hemoglobina glicozilată, denumită și hemoglobină A1c (HbA1c), este o formă a hemoglobinei, proteinei din globulele roșii, care se leagă de glucoză. Nivelul hemoglobinei glicozilate în sânge reflectă concentrația medie a glucozei în sânge în ultimele 2-3 luni. Prin urmare, această analiză este utilizată în principal pentru a monitoriza controlul glicemic la pacienții cu diabet zaharat.

Rolul hemoglobinei glicozilate

Când nivelul glucozei în sânge este ridicat, o parte din glucoză se leagă de moleculele de hemoglobină din globulele roșii. Această hemoglobină glicozilată rămâne în circulație până la sfârșitul duratei de viață a globulelor roșii, aproximativ 120 de zile. Prin măsurarea procentului de hemoglobină glicozilată, medicii pot aprecia nivelul mediu al glucozei în sânge în ultimele 2-3 luni.

Tabelul 1: Exemple de activități obișnuite

Activitate Descriere
Citirea unei cărți Activitate liniștitoare și educativă
Grădinăritul Activitate în aer liber, benefică pentru sănătate
Plimbarea cu bicicleta Activitate fizică ușoară și ecologică

Hemoglobina glicozilată este utilă pentru a evalua eficacitatea tratamentului diabetului zaharat și pentru a ajusta dozele de medicamente sau modificările în stilul de viață. Valorile țintă ale hemoglobinei glicozilate pot varia în funcție de vârstă, complicații și alți factori individuali.

Rolul hemoglobinei glicozilate

Hemoglobina glicozilată este un indicator important în monitorizarea controlului glicemic la pacienții cu diabet zaharat. Reprezintă procentul de hemoglobină din sânge care are glucoză atașată, reflectând nivelurile medii ale glucozei din sânge în ultimele 2-3 luni. Niveluri crescute de hemoglobină glicozilată indică un control glicemic inadecvat și un risc crescut de complicații legate de diabet.

Indicații pentru investigarea hemoglobinei glicozilate

Investigarea hemoglobinei glicozilate este recomandată în următoarele situații:

 • Diagnosticul și monitorizarea diabetului zaharat: Hemoglobina glicozilată este un test esențial pentru diagnosticarea și monitorizarea controlului glicemic la pacienții cu diabet zaharat.
 • Evaluarea riscului de complicații ale diabetului: Niveluri crescute de hemoglobină glicozilată sunt asociate cu un risc crescut de complicații ale diabetului, cum ar fi boli cardiovasculare, nefropatie diabetică și neuropatie diabetică.
 • Ajustarea tratamentului pentru diabet: Rezultatele hemoglobinei glicozilate ajută la ajustarea regimului de tratament, incluzând modificarea medicamentelor, schimbarea stilului de viață sau introducerea insulinei.

Pregătirea pentru procedura de prelevare a analizelor

Procedura de prelevare a sângelui pentru determinarea nivelului hemoglobinei glicozilate este relativ simplă și nu necesită măsuri speciale de pregătire. Cu toate acestea, există câteva recomandări care trebuie luate în considerare:

 • Respectarea regimului alimentar: În majoritatea cazurilor, analiza de sânge pentru hemoglobina glicozilată poate fi efectuată atât pe stomacul gol, cât și după masă. Cu toate acestea, în anumite situații (de exemplu, în cazul unei analize biochimice complexe a sângelui), poate fi necesară respectarea unei perioade de post de 8-12 ore înainte de prelevarea sângelui.
 • Evitarea efortului fizic: În ajunul analizei, este recomandat să evitați eforturile fizice intense, deoarece acestea pot influența rezultatele.
 • Excluderea alcoolului și fumatului: Se recomandă să vă abțineți de la consumul de alcool și de la fumat cu o zi înainte de prelevarea analizei, deoarece acestea pot influența nivelul hemoglobinei glicozilate și alte parametri ai sângelui.
 • Menținerea hidratării adecvate: Menținerea unui nivel adecvat de hidratare este importantă pentru a facilita procedura de prelevare a sângelui. Consumul insuficient de lichide poate îngreuna procedura de venepunctură.
 • Informarea medicului despre medicamentele administrate: Unele medicamente pot influența nivelul hemoglobinei glicozilate și alți parametri ai sângelui. Prin urmare, este important să informați medicul despre toate medicamentele pe care le luați.

Procedura de prelevare a analizelor

Prelevarea sângelui pentru analiza hemoglobinei glicozilate se efectuează de obicei din vena situată în regiunea cotului. Procedura durează câteva minute și este efectuată de un profesionist din domeniul medical. După venepunctură, poate apărea o mică sângerare sau un vânăt, care de obicei dispar de la sine în câteva zile.

Termenul de executare

1 zi lucrătoare, excluzând ziua prelevării biomaterialului.

Există câțiva factori care pot influența rezultatele analizei de sânge pentru hemoglobina glicozilată, distorsionându-le sau conducând la o interpretare incorectă. Iată câțiva dintre cei mai semnificativi factori:

 • Hidratarea: Nivelul de hidratare al organismului poate influența concentrația hemoglobinei glicozilate în sânge. Deshidratarea poate duce la o creștere a nivelului hemoglobinei glicozilate din cauza scăderii volumului de sânge, în timp ce consumul excesiv de lichide poate duce la scăderea artificială a acesteia.
 • Altitudinea: Locuirea la altitudini mari, unde aerul este mai rarefiat și conține mai puțin oxigen, poate stimula organismul să producă mai multe celule roșii din sânge și hemoglobină pentru a compensa hipoxia (deficitul de oxigen).
 • Medicamentele și suplimentele: Unele medicamente și suplimente alimentare pot influența nivelul hemoglobinei glicozilate. De exemplu, preparatele cu fier pot crește nivelul hemoglobinei glicozilate, în timp ce unele medicamente chimioterapeutice pot duce la scăderea acestuia.
 • Activitatea fizică: Eforturile fizice intense pot crește temporar nivelul hemoglobinei glicozilate datorită creșterii concentrației de celule roșii din sânge în circulația sângelui.
 • Alimentația: Aportul insuficient de nutrienți importanți pentru producerea hemoglobinei, cum ar fi fierul, vitamina B12 și acidul folic, poate duce la scăderea nivelului acesteia.
 • Sarcina: În timpul sarcinii, volumul de sânge crește, ceea ce poate duce la scăderea fiziologică a concentrației de hemoglobină glicozilată.
 • Afecțiuni cronice și procese inflamatorii: Unele afecțiuni cronice, cum ar fi artrita reumatoidă sau insuficiența renală cronică, pot influența nivelul hemoglobinei glicozilate.
 • Momentul zilei și condițiile de laborator: Nivelul hemoglobinei glicozilate poate varia ușor de-a lungul zilei. De asemenea, este important să se respecte standardele de cercetare de laborator pentru precizia rezultatelor.

Hemoglobina Glicozilată

Testul hemoglobinei glicozilate (HbA1c) este un test sanguin util pentru a monitoriza nivelul mediu al glucozei din sânge pe o perioadă de 2-3 luni. Acest test măsoară cantitatea de glucoză atașată permanent la hemoglobină, proteina care transportă oxigenul în globulele roșii. Rezultatele oferă o estimare a controlului glicemic al unei persoane și ajută la gestionarea diabetului zaharat.

Testul HbA1c este de obicei parte a evaluării de rutină pentru persoanele cu diabet, dar poate fi recomandat și altor persoane cu risc crescut de a dezvolta diabet. Acesta oferă o imagine de ansamblu mai cuprinzătoare asupra nivelului de zahăr din sânge comparativ cu testele punctuale ale glucozei din sânge.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/9731-a1c#:~:text=The%20A1C%20test%20measures%20the%20average%20amount%20of,blood%20sugar%20than%20a%20single%20blood%20sugar%20test.
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/a1c-test/about/pac-20384643
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549816/
https://diabetes.org/about-diabetes/a1c

Important!

Este extrem de important să reţineţi că informaţiile din această secţiune nu sunt destinate autodiagnosticării şi tratamentului. În cazul apariţiei durerii sau agravării unei boli, este necesar să consultaţi un medic pentru a efectua investigaţii diagnostice. Numai un specialist calificat poate stabili un diagnostic corect şi poate determina un tratament adecvat. Pentru a obţine o evaluare cât mai precisă şi consecventă a rezultatelor analizelor, se recomandă efectuarea acestora în acelaşi laborator. Acest lucru se datorează faptului că diferite laboratoare pot utiliza metode şi unităţi de măsură diferite pentru efectuarea unor investigaţii similare.

 • Materialul colectat : Ser sanguin

Pregătirea :

Perioada optimă pentru recoltare

 • Pentru obținerea rezultatelor cu un grad înalt de exactitate recomandăm să vizitați centrul de recoltare Invitro Diagnostics între orele de dimineață 7:30 și 11.00.
 • Sângele se prelevează din venă. Sângele venos va fi colectat de către personalul cu experiență chiar și bebelușilor.
call close
Full Medical Check-Up Consultații medicale, USG, analize și investigații specializate de laborator!