Următorii pași

Welcome to Invitro! Primești 20% la prima vizită!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Spermocultura (la T.vaginalis)

280 MDL

Spermocultura (La T.Vaginalis)

Vă reamintim că interpretarea independentă a rezultatelor nu este admisibilă, informațiile furnizate mai jos sunt exclusiv cu scop de referință.

Trichomonas vaginalis este un parazit protozoar unicelular care cauzează trihomonaza, o boală cu transmitere sexuală. Această infecție afectează atât bărbații, cât și femeile, deși este mai frecventă la femei. Trichomonas vaginalis trăiește în tractul urogenital și se răspândește în principal prin contact sexual.

Structura și caracteristicile Trichomonas vaginalis

Trichomonas vaginalis este un organism unicelular, flagelat, care se deplasează cu ajutorul flagelelor sale. Acesta are o formă ovală sau piriforme și măsoară aproximativ 10-20 microni în lungime. Este un organism anaerob facultativ, ceea ce înseamnă că poate supraviețui atât în prezența, cât și în absența oxigenului.

Componentă Descriere
Nucleu Conține materialul genetic al organismului
Flagele Structuri filamentoase folosite pentru deplasare
Axostil Structură rigidă ce menține forma celulei

Trichomonas vaginalis se poate atașa de celulele epiteliale ale tractului urogenital și poate provoca inflamație și leziuni tisulare. Această infecție poate duce la simptome precum secreții vaginale abundente, mâncărimi și disconfort în zona genitală.

Transmiterea Trichomonas vaginalis are loc în principal prin contact sexual, deși este posibilă și transmiterea non-sexuală, cum ar fi prin utilizarea în comun a obiectelor de toaletă contaminate. Este important să se respecte măsurile de igienă și să se evite comportamentele sexuale nesigure pentru a preveni răspândirea infecției.

Rolul Spermoculturii (La T.Vaginalis)

Spermocultura (La T.Vaginalis) este un test important pentru evaluarea sănătății reproductive masculine. Acesta permite detectarea prezenței trichomonadei vaginale, un parazit protozoar care poate provoca infecții ale tractului genital atât la bărbați, cât și la femei. Infecția cu Trichomonas vaginalis poate duce la inflamații, disconfort și complicații precum infertilitatea sau creșterea riscului de a contracta alte infecții transmise pe cale sexuală.

Indicațiile pentru efectuarea testului

Testul Spermocultura (La T.Vaginalis) poate fi recomandat în următoarele situații:

 • Prezența simptomelor sugestive pentru infecție cu Trichomonas vaginalis, cum ar fi secreții anormale, senzație de arsură sau mâncărime în zona genitală.
 • Examinarea de rutină a sănătății reproductive masculine, în special în cazul schimbării frecvente a partenerilor sexuali.
 • Investigarea cauzelor infertilității masculine sau a altor probleme reproductive.
 • Monitorizarea eficacității tratamentului pentru infecția cu Trichomonas vaginalis.

Pregătirea pentru procedura de recoltare a probei

Pregătirea pentru procedura de recoltare a probei pentru analiza Spermocultura (La T.Vaginalis) este relativ simplă și nu necesită măsuri speciale de pregătire. Cu toate acestea, există câteva recomandări care trebuie luate în considerare:

 • Menținerea unui regim alimentar normal: În cele mai multe cazuri, proba pentru analiza Spermocultura (La T.Vaginalis) poate fi recoltată atât la nemâncată, cât și după masă. Totuși, în anumite situații (de exemplu, în cazul unei analize biochimice complexe), poate fi necesară respectarea unei perioade de post de 8-12 ore înainte de recoltarea probei.
 • Evitarea efortului fizic intens: Se recomandă evitarea efortului fizic intens în ziua precedentă analizei, deoarece acesta poate influența rezultatele.
 • Evitarea consumului de alcool și fumatului: Se recomandă evitarea consumului de alcool și a fumatului în ziua precedentă recoltării probei, deoarece acestea pot influența rezultatele analizei.
 • Menținerea unui nivel adecvat de hidratare: Menținerea unei hidratări adecvate este importantă pentru a facilita procedura de recoltare a probei. O hidratare insuficientă poate îngreuna procedura de recoltare a probei.
 • Informarea medicului cu privire la medicamentele administrate: Anumite medicamente pot influența rezultatele analizei Spermocultura (La T.Vaginalis). Prin urmare, este important să informați medicul cu privire la toate medicamentele pe care le luați.

Procedura de recoltare a probei

Recoltarea probei pentru analiza Spermocultura (La T.Vaginalis) se face de obicei prin prelevarea unei probe de spermă sau secreție vaginală. Procedura este efectuată de personalul medical calificat și durează câteva minute.

Durata de procesare

1 zi lucrătoare, excluzând ziua recoltării probei.

Există câțiva factori care pot influența rezultatele analizei Spermocultura (La T.Vaginalis) sau pot duce la o interpretare incorectă a acestora. Iată câțiva dintre cei mai semnificativi factori:

 • Hidratarea: Nivelul de hidratare a organismului poate influența rezultatele analizei. Deshidratarea poate duce la o creștere artificială a numărului de microorganisme, în timp ce hidratarea excesivă poate duce la o scădere artificială a acestora.
 • Medicamentele și suplimentele: Unele medicamente și suplimente pot influența rezultatele analizei Spermocultura (La T.Vaginalis). De exemplu, anumite antibiotice sau preparate naturiste pot influența numărul de microorganisme prezente în probă.
 • Condiții de recoltare și transport: Condițiile de recoltare și transportul necorespunzător al probei pot influența rezultatele analizei, deoarece unele microorganisme sunt sensibile la factori de mediu precum temperatura, umiditatea etc.
 • Contamiriarea probei: Contaminarea probei cu microorganisme din mediul înconjurător sau de la pacient poate conduce la rezultate incorecte.
 • Factori fiziologici: Anumite stări fiziologice, precum menstruația sau sarcina, pot influența rezultatele analizei Spermocultura (La T.Vaginalis).
Iată informațiile despre Spermocultura (La T.Vaginalis) în formatul solicitat:

Spermocultura este un test de laborator utilizat pentru detectarea prezenței Trichomonas vaginalis, un parazit protozoar care provoacă o infecție numită trichomonază. Acest test face parte din screening-ul pentru infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) și poate fi efectuat atât la bărbați, cât și la femei.

Pentru efectuarea analizei, se colectează un eșantion de spermă sau de secreții vaginale, în funcție de sexul pacientului. Eșantionul este apoi cultivat pe medii speciale pentru a permite creșterea și multiplicarea Trichomonas vaginalis, în cazul în care aceasta este prezentă. Rezultatele pot fi disponibile în câteva zile.

Detectarea prezenței Trichomonas vaginalis prin spermocultura este importantă pentru stabilirea diagnosticului și initierea tratamentului adecvat împotriva infecției. Trichomonaza netratată poate duce la complicații precum infertilitate sau creșterea riscului de transmitere a altor infecții cu transmitere sexuală.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9006969/
https://www.aphl.org/aboutAPHL/publications/Documents/ID_2016November-Laboratory-Detection-of-Trichomonas-update.pdf
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4696-trichomoniasis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9006969/table/T1/

Important!

Este extrem de important să reţineţi că informaţiile din această secţiune nu sunt destinate autodiagnosticării şi tratamentului. În cazul apariţiei durerii sau agravării unei boli, este necesar să consultaţi un medic pentru a efectua investigaţii diagnostice. Numai un specialist calificat poate stabili un diagnostic corect şi poate determina un tratament adecvat. Pentru a obţine o evaluare cât mai precisă şi consecventă a rezultatelor analizelor, se recomandă efectuarea acestora în acelaşi laborator. Acest lucru se datorează faptului că diferite laboratoare pot utiliza metode şi unităţi de măsură diferite pentru efectuarea unor investigaţii similare.


Pregătirea :

 • Recoltarea va fi efectuată după o perioadă de minimum 2-7 zile de abstinență sexuală și numai după oprirea consumului de alcool, cafea și tutun.
call close
Full Medical Check-Up Consultații medicale, USG, analize și investigații specializate de laborator!