Spermograma detaliată (raport conform criteriilor OMS, 2010)

350 leiCL20

Spermograma este un test al fertilităţii masculine prin intermediul căruia sunt evaluate anumite caracteristici ale spermei şi ale spermatozoizilor – spermograma arată numărul şi calitatea spermatozoizilor, precum şi capacitatea acestora de a fecunda.

Când este recomandată

Spermograma poate fi indicată în următoarele situaţii:

 • Pentru stabilirea diagnostocului de infertilitate masculină (incluzând azoospermia, oligozoospermia, astenozoospermia, teratozoospermia)
 • Evaluarea eficienţei vasectomiei
 • Diagnosticul hematospermiei

Condiţii de recoltare

 • Recoltarea se realizează prin masturbare, fără utilizarea lubrifianţilor, după o toaletă prealabilă a penisului cu apă şi săpun. Atât înainte de recoltare, cât şi în ziua recoltării trebuie urmate anumite recomandări:
 • Perioada de abstinenţă între 2 şi 7 zile
 • Trebuie colectată toată cantitatea de ejaculat (sperma) în recipientul pus la dispoziţie de către laborator (cea mai mare concentraţie de spermatozoizi se află în prima parte a ejaculatului).
 • Dacă recoltarea nu se realizează la laborator, proba trebuie să ajungă în mai puţin de 30 de minute, având grijă ca pe parcursul transportului să fie ţinută cât mai aproape de corp.
 • Este total contraindicată recoltarea prin coitus interruptus.

Colectarea analizei are loc doar în filiala de pe str. N. Testemiţanu, 19/1. 

Dacă recoltarea nu se realizează la laborator, proba trebuie să ajungă în mai puţin de 30 de minute.

Program de recoltare: luni - vineri 07.30 - 13.00, şi sâmbătă  07:30 - 11:00.

Citește mai mult

Microscopică

Microscopică

Ejaculat (spermă)

Microscop Eurostar III Plus

Pregatirea

Pregătirea

 • Recoltarea va fi efectuată după o perioadă de minimum 2-7 zile de abstinență sexuală și numai după oprirea consumului de alcool, cafea și tutun.
 • Recoltarea va fi efectuată direct în recipientul de unică folosință (urocultor), prin masturbare. Va fi recoltată întreaga cantitate de spermă ejaculată și nu vor fi folosite prezervative.
 • Dacă recoltarea nu se realizează la laborator, proba trebuie să ajungă în mai puţin de 30 de minute, având grijă ca pe parcursul transportului să fie ţinută cât mai aproape de corp.

Alte indicații

 • Este total contraindicată recoltarea prin coitus interruptus.

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

Microscop Eurostar III Plus
Microscop cu fluorescență, rezultate fiabile și reproductibile

EquipmentMicroscoapele EUROSTAR Plus sunt proiectate și fabricate în Compania germana EUROIMMUN AG - un producător european de frunte de sisteme de testare imunofluorescente.
EquipmentO caracteristică unică a EUROStar Plus este utilizarea diodei emițătoare de lumină EUROStar-Bluelight.
EquipmentCel mai bun microscop pentru cercetarea educațională, de laborator în medicină, biologie.

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

MB303 zile400 lei

   Spermocultura este metoda ce permite, prin analizarea si cultivarea probelor de sperma, identificarea agentilor patogeni responsabili de infectiile tractului genital masculin. Spermocultura poate releva agentul patogen responsabil in prostatite, uretro-prostatite, veziculite seminale, orhite, dar si cauza infertilitatii masculine atunci cand se face concomitent cu spermograma.

Colectarea analizei are loc doar în filiala de pe str. N. Testemiţanu, 19/1. 

Dacă recoltarea nu se realizează la laborator, proba trebuie să ajungă în mai puţin de 30 de minute.

Program de recoltare: luni - vineri 07.30 - 14.00, şi sâmbătă  07:30 - 10:00.

CL231 zi1 250 lei

    Determinarea gradului de fragmentare a ADN-ului spermatozoizilor este o analiza genetica importanta in investigatiile cuplului infertil. Integritatea genetică a spermatozoidului este esențială pentru dezvoltarea normală a embrionilor. Un nivel ridicat de fragmentare a ADN-ului în celulele spermatice pot afecta negativ clivajul embrionilor și de dezvoltare ulterioară care să conducă la blastocisti arestati sau avort spontan precoce. 

Se recomanda in urmatoarele cazuri:

 • Infertilitate masculina idiopatica (istoric indelungat de infertilitate sau inseminari repetate nereusite)
 • Pierderi repetate de sarcina
 • Varsta peste 45 ani, fumator, expunere la actiunea agentilor toxici (a barbatului)
 • Boli infectioase, varicocel, evaluarea evolutiei dupa operatia de varicocel.

Colectarea analizei are loc doar în filiala de pe str. N. Testemiţanu, 19/1. 

Dacă recoltarea nu se realizează la laborator, proba trebuie să ajungă în mai puţin de 30 de minute.

Program de recoltare: luni - vineri 07.30 - 14.00, şi sâmbătă  07:30 - 10:00.

TG047 zile600 lei

   Analiza medicală a microdeleţiilor cromozomului Y este considerată un diagnostic esenţial pentru studiul infertilităţii masculine. Studii recente au divizat braţul lung al cromozomului Y în 3 regiuni numite AZF (Azoospermia Factors), deleţii frecvent întâlnite la pacienţii cu azoospermie (absenţa spermatozoizilor în ejaculat) şi oligozoospermie severă (reducerea producţiei de spermatozoizi). Aceste regiuni (AZFa, AZFb şi AZFc) conţin gene care controlează etapele corecte ale spermatogenezei. Modificarea uneia sau a mai multor regiuni determină reducerea drastică a celulelor germinale până la absenţa lor completă. Diagnosticul de infertilitate masculină este suspicionat la pacienții cu azoospermie sau oligozoospermie, asociată cu morfologie şi/sau motilitate spermatică anormală, în absenţa altor cauze cunoscute.
   Pînă în prezent sunt descrise trei cauze genetice de infertilitate masculină:
 • anomalii cromozomiale: prezente la 5-10% dintre bărbații cu oligozoospermie și 10-15% dintre cei cu azoospermie; cea mai cunoscută anomalie este sindromul Klinefelter (47, XXY);
 • microdelețiile cromozomului Y: prezente la 10-18% dintre pacienții cu oligospermie sau azoospermie severă;
 • mutațiile genei fibrozei chistice (CFTR): se transmit autozomal-recesiv, anumite mutații pot determina: absența congenitală bilaterală a canalului deferent (CBAVD), absența unilaterală a acestuia fără manifestări pulmonare sau pancreatice (CUAVD) sau obstrucția canalului deferent;
Microdelețiile cromozomului Y constituie o cauză genetică de infertilitate recent descoperită. Majoritatea acestor anomalii apar de novo și datorită fenotipului asociat cu infertilitate nu sunt de regulă transmise descendenților.
Detecția microdelețiilor este importantă pentru pacienții care intenționează să beneficieze de o reproducere asistată prin ICSI (injecția intracitoplasmatică), deoarece există riscul ca aceste anomalii genetice sa fie transmise și descendenților, ca urmare a șuntării mecanismului fiziologic al fertilizarii.
Cromozomul Y, unul dintre cei doi gonozomi (cromozomi sexuali), conține 2% din ADN – ul  celular și are o lungime de ~60 milioane de perechi de baze. Are rol distinctiv în determinarea sexului masculin prin gena SRY, alcatuită dintr-un singur exon care codifică un factor de transcripție denumit TDF (testis determining factor). Mutațiile survenite la nivelul acestei gene dau naștere unui fenotip feminin cu cariotip 46,XY, iar translocația genei SRY pe cromozomul X induce un fenotip masculin cu cariotip 46,XX.
Subregiunea AZFa conține trei gene - UTY, USP9Y și DBY. În cazul bărbaților cu deleții în genele USP9Y și DBY diagnosticul este de azoospermie și SCO, la fel este și cazul deleției întregului locus. Această subregiune nu conține secvențe repetitive din acest motiv delețiile date se înregistrează în mai puțin de 5% din cazurile totale de deleții în cromozomul Y. sY84, sY86 și sY615 sunt markerii care ne permit identificarea delețiilor în subregiunea AZFa. Se consideră că este suficient să diagnosticăm un singur marker din cei enumerați mai sus, însă cu cât numărul markerilor este mai mare cu atât diagnosticul este mai exact, deaceea se recomandă diagnosticul a cel puțin 2: sY84 și sY86. Lipsa acestor 2 markerii demonstrează cu aproape 100 % deleția completă a subregiunii AZFa și prezența sindromului SCO de tip I, care se caracterizează prin lipsa totală a celulelor spermale în canalele seminale.
Subregiunea AZFb conține secvențe prezentate în o singură copie, secvențe înalt repetitive și secvențe palindromice inversate. În această subregiune este codificată gena RBMY care este prezentă în 30-40 de copii dintre care o parte din ele  sunt pseudogene. Deleții a unei sau a câtorva copii se depistează la bărbații cu azoospermie sau oligozoospermie severă. Cu toate că această genă a fost depistă și în alte locusuri de pe cromozomul Y, funcționale sunt doar cele din subregiunea AZFb. Produsul codificat de gena RBMY sintetizat din alte regiuni al cromozomului Y nu este recunoscut de anticorpii specifici. Delețiile în subregiunea AZFb au frecvența de 16 % printre totalul delețiilor cromozomului Y. Importanță diagnostică are deleția totală a subregiunii AZFb. În conformitate cu recomandările Academiei Europene de Andrologie lipsa a 2 markeri specifici acestei regiuni: sY127 și sY134, reprezintă deleția completă a subregiunii AZFb.
Delețiile în subregiunea AZFc  sunt cele mai frecvent întîlnite aproximativ 60% din toate delețiile cunoscute în cromozmul Y. Lungimea aceste subregiuni este de aproximativ 3,5 milioane perechi baze și este constituit din blocuri înalt repetitive organizate în structuri palindromice supuse frecvent delețiilor. În această regiune se codifică familia de gene DAZ (gene cu deleții în azoospermie). La bărbații cu mutații în 2 din aceste gene, dereglările în spermogramă sunt mai puțin evidențiate decât în cazul lipsei a 4 gene. Pentru delețiile b2/b4 în subregiunea AZFc sunt spefici doi markeri: sY254 și sY255, în cazul acestei deleții se pierd toate copiile genelor DAZ. În subregiunea AZFc a fost descris un nou tip de deleții în cromozomul Y și anume delețiile gr/gr în cazul căreia lipsește markerul sY1291. În cazul acestei deleții se pierde jumătate de subregiune AZFc. Purtătorii acestei mutații sunt supuși unui risc de 7 ori mai mare pentru dezolvtarea oligozoospermiei decât în cazul prezenței acestui marker și există un risc foarte înalt pentru dezvoltarea celulelor tumorale testiculare.