Secreţie vaginală (identificare bacteriană şi fungică)

320 leiMB08
Indicații pentru prescrierea testului
 • Stabilirea etiologiei bolilor tractului de reproductiv la femei.
 • Investigarea femeilor, la partenerii sexuali ai cărora sa stabilit diagnosticul de uretrită.
Se analizează următoarele grupe de microorganisme
 • Bacterii: Escherichia, Proteus, Klebsiella, Enterobacter, Serratia, Pseudomonas, Acinetobacter, Neisseria, Streptococcus, Enterococcus, Staphylococcus, Corynebacterium.
 • Fungi: Candida spp.

Bacteriologică

Secret vaginal

Microscop Eurostar III Plus

Pregatirea

Pregătirea

Perioada optimă pentru recoltare

 • Perioada optimă pentru prelevarea analizei: până la inițierea terapiei antibacteriene sau în intervalul intre curele de tratament, dar nu mai devreme de 2 săptămâni după finisarea terapiei antibacteriene.

Recomandări

 • Recomandăm să evitați efortul fizic până la investigație. Luați un repaus de 10-20 de minute până la colectarea analizei.
 • Recomandăm să evitați stresul psiho-emoțional.

Important

 • Abțineți-vă de la contact sexual timp de 1-2 zile înainte de investigație. Cu 3 ore până la prelevarea analizei abțineți-vă de micțiune.

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

Microscop Eurostar III Plus
Microscop cu fluorescență, rezultate fiabile și reproductibile

EquipmentMicroscoapele EUROSTAR Plus sunt proiectate și fabricate în Compania germana EUROIMMUN AG - un producător european de frunte de sisteme de testare imunofluorescente.
EquipmentO caracteristică unică a EUROStar Plus este utilizarea diodei emițătoare de lumină EUROStar-Bluelight.
EquipmentCel mai bun microscop pentru cercetarea educațională, de laborator în medicină, biologie.

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

BM454 zile750 lei

Metoda de diagnosticare prin biologie moleculară PCR  a Papillomavirusului uman (HPV) se bazează pe depistarea fragmentelor genomului HPV din raclatele cervicale sau din țesuturile bioptate. Testul permite depistarea și diferențierea celor mai importante din punct de vedere clinic genotipuri (16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59), care sunt responsabile pentru 95% cele mai grave displazii ale cervixului și tumori ale colului uterin. Depistarea genotipurilor 16 și 18, care posedă o oncogenitate sporită și necesită un comportament special al pacientelor, în special, investigațiile prin colposcopie. 
 
Indicații pentru prescriera testului la femei

 • Screening-ul femeilor cu vîrsta mai mare de 30 de ani (în cazul rezultatului negativ se recomandă repetarea  cu un iterval de 3 ani).
 • În complex cu investigarea citologică.
 • Apariția displazei de diferit grad.

PD104 zile1 800 lei

Florocenoza este un test complex, de biologie moleculară, fiind o soluție de diagnostic, creată de către comunitatea științifică, ca răspuns la o serie de probleme reale, întâlnite de către medicii clinicieni, survenite în diagnosticul infecțiilor urogenitale. Problema dezechilibrului microflorei vaginale este una dintre cele mai relevante în practica ginecologică. Modificările microflorei vaginale pot duce la apariția secrețiilor vaginale neplăcute, care sunt reclamate de peste 50% dintre pacientele ce vizitează un medic ginecolog. Eliminările vaginale pot fi cauzate de vaginoza bacteriană (VB), vulvovaginita candidozică (VVC), vaginita aerobă (VA) și infecțiile cu transmitere sexuală (ITS). Mai puțin frecvent, vaginita citolitică, vaginita atrofică, dar și o serie de alți factori fiziologici și patologici duc la apariția eliminărilor vaginale anormale. Dezechilibrul microflorei vaginale este foarte răspândit. De exemplu, vaginoza bacteriană apare la 30–40% dintre femei, vulvovaginita candidozică - în 20–45% la femeile de vârstă reproductivă. Dezechilibrul microflorei vaginale duce la dezvoltarea unui întreg complex de probleme, care afectează funcția reproductivă a femeilor (boli inflamatorii ale organelor pelvine, risc crescut de apariție a avorturilor spontane tardive, nașteri premature, endometrite post avort etc). Spre exemplu, conform datelor studiilor efectuate pe populația europeană, prezența dezechilibrului microflorei vaginale crește probabilitatea nașterii premature cu 75%. Abordările terapeutice pentru formele nosologice implicate în apariția dezechilibrului microflorei vaginale diferă și, prin urmare, succesul tratamentului depinde de diagnosticul corect. Informativitatea datelor obținute de către medicul clinician în timpul examinării este destul de mică, ceea ce ține de infecțiile urogenitale. Faptul că nu există semne patognomonice pentru diagnostic, a fost descris de mult timp, cu toate acestea, indicatorii scăzuți de sensibilitate diagnostică și specificitatea secrețiilor anormale, în diagnosticul vaginozei bacteriene și vulvovaginitei aerobe, arată că pentru aceste nosologii, este imposibil să se ia o decizie terapică doar pe baza manifestărilor clinice, din acest motiv se prescriu diverse teste de laborator. Cauzele acestor stări pot fi atât afecțiuni mixte, recidivante, dar și infecții tratate în mod repetat.

            De exemplu, afecțiunile inflamatorii și non-inflamatorii mixte sunt foarte frecvente, prin urmare, chiar lipsa semnelor de inflamație a mucoasei vaginale, nu exclude vaginoza bacteriană. Pe de altă parte, absența semnelor de inflamație, în timpul examinării, poate fi considerată ca dovadă a absenței vulvovaginitei candidozice la acest pacient. Totuși, trebuie de avut în vedere faptul că concentrațiile scăzute de Candida, care poate să nu conducă la apariția manifestărilor clinice, pot provoca dezvoltarea vulvovaginitei candidozice pe viitor, atunci când este prescrisă terapia cu antibiotice, de exemplu pentru tratamentul vaginozei bacteriene sau al infecțiilor sexual transmisibile. Deseori, la examinarea pacientelor cu secreții vaginale anormale, pe lângă tabloul clinic, medicul se concentrează și pe rezultatele unui examen microscopic de rutină. Cu toate acestea, sensibilitatea scăzută și subiectivitatea examinării microscopice împiedică diagnosticul corect. Utilizarea metodelor moderne de biologie moleculară, face posibilă ridicarea gradului de sensibilitate diagnostică peste pragul de 98%, cu specificitate simultană ridicată a diagnosticului.

            Florocenoza include 5 grupuri de infecții, care permite aprecierea simultană a microflorei vaginale atât calitativ cât și cantitativ. Această investigație reprezintă un test integral, în cadrul căruia agenții patogeni sunt clasificați în grupuri sindromale:

 • Vaginoza bacteriană
 • Vaginita aerobă
 • Micoplasmele condiționat patogene
 • Vulvovaginita candidozică
 • Infecții sexual transmisibile

Vaginoza bacteriană reprezintă o vaginită datorată modificărilor complexe ale florei vaginale, în care numărul de lactobacili scade și se observă o creștere excesivă a agenților patogeni anaerobi. Printre simptome se numără eliminări de culoare gri, fluide, cu un miros specific și prurit (mâncărimi). Diagnosticul este confirmat prin investigarea secrețiilor vaginale.

Vaginita aerobă este un alt tip de vaginoză care este cauzată de creșterea numărului microorganismelor aerobe. În esență, aceasta este aceeași ca și binecunoscuta vaginoză bacteriană, numai că în cazul dat, inflamația în vagin este cauzată de bacterii anaerobe. Scăderea rapidă a lactobacililor benefici, care sunt responsabili pentru starea adecvată a microflorei vaginale. În acest context, microorganismele patogene și condițional condiționate încep să se înmulțească.

Vulvovaginita candidozică este cea mai frecventă maladie inflamatorie a vulvei și vaginului. Se remarcă printr-un curs acut și recidivant al bolii. Cel mai adesea, candidoza apare la femeile cu un ciclu menstrual regulat, mult mai rar la femeile aflate în postmenopauză, care nu utilizează terapie hormonală, care conține estrogen și la fete înainte de începerea menstruației. Vulvovaginita candidozică este provocată de ciuperca Candida, care se localizează de obicei în tractul gastrointestinal, uneori în vagin. Prezența candidei în sine nu provoacă niciun simptom, dar odată cu modificare florei normale a tractului gastrointestinal și a vaginului (din cauza administrării de medicamente sau tulburări în sistemul imunitar), cantitatea de candid poate crește și poate duce la apariția afecțiunii date.

Micoplasmele condiționat patogene sunt cele mai mici procariote autoreplicante, private de un perete celular rigid, limitate la o singură membrană lipoproteică formată din trei straturi. Micoplasmele sunt identificate în prezent ca bacterii. Până în prezent, sunt identificate trei specii de micoplasme ca fiind genitale: Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium și Ureaplasma urealyticum. Micoplasmele sunt microorganisme condiționat-patogene, sunt participanți la toate tipurile de microbiocenoză vaginală: reprezentanți normali ai microflorei tractului urogenital, asociați ai vaginozei bacteriene și, în anumite condiții, pot provoca boli acute și cronice: endometrită, salpingită, infecție intrauterină, o cauză a infertilității.

Infecțiile sexual-transmisibile provoacă disconfort și duc la diverse complicații de sănătate a femeilor. Florocenoza conține un grup aparte destinat infecțiilor sexual-transmisibile pentru diagnosticul celor mai frecvente infecții ale grupului NCMT: infecții gonococice, chlamydia, mycoplasma genitalium și trichomonas vaginalis. Problema de diagnostic doar după semnele clinice prezente, constă în faptul că toate aceste infecții au simptome similare, astfel că este imposibil de identificat vizual o infecție specifică.

Avantajele testului complex Florocenoza:

 1. Este direcționat spre diagnosticarea bolilor infecțioase și inflamatorii, și nu a microorganismelor individuale;
 2. Complexul include agenți patogeni implicați în etiologia apariției sindroamelor;
 3. Identificarea și diferențierea agenților patogeni care determină tactica terapiei;
 4. Formularea concluziei este adaptată Clasificatorul Internațional al Maladiilor, ediția 10;
 5. Aceeași sensibilitate diagnostică pentru toți agenții patogeni (peste 98%);
 6. Conținut maxim de informații (din o probă biologică recoltată - screening pentru toate infecțiile semnificative din punct de vedere clinic);
 7. Simplitate în recoltarea materialului biologic – raclaj urogenital;
 8. Menținerea eficienței metodei de diagnostic pe fundalul semnelor pronunțate de inflamație;
 9. Capacitatea de a efectua cercetări în orice zi a ciclului menstrual (cu excepția perioadei hemoragiei menstruale);
 10. Posibilitatea efectuării testului în orice trimestru de sarcină;
 11. Lipsa condițiilor speciale în timpul transportului și depozitării probelor biologice;
 12. Implementarea pe scară largă, a metodei în practica de rutină;
 13. Validare internațională repetată, a tuturor componentelor complexului de diagnostic.

BM684 zile460 lei

   Metoda de diagnosticare prin biologie moleculară PCR Human herpes virus tipul 6 (HHV-6) permite depistarea componentelor genomului HHV-6 în limfocitele sîngelui periferic și alte țesuturi.
Indicații pentru prescrierea testului: 
erupții cutanate la sugari, sindromul de astenie cronică, apariția dupa o febră de scurtă durată a erupțiilor cutanate, mărirea ganglionilor retroauriculari și cervicali, diagnosticul diferențial al infecțiilor (rubeolă, rujeolă, eritem infecțios, infecții enterovirale, otită, meningită, pneumonie bacteriană, erupție cutanată medicamentoasă, sepsis), erupții cutanate herpetiforme, screening cu scop profilactic, stare imunodeficitară.