Următorii pași

15% reducere pentru clienții Invitro Diagnostics în magazinele Enter!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Blog
07 Iulie 2022

Nodulii mamari: de ce apar și când indică o problemă

O treime din femei depistează un nodul mamar la o anumită vârstă. Cauzele formării nodulilor pot fi diverse. Despre cauzele apariției nodulilor, clasificarea acestora și efectuarea examenului, vă informează medicul mamolog-oncolog, Valeriu Cucieru și medic imagist, Elena Beșliu.

„Conform datelor literaturii de specialitate practic fiecare a treia femeie va detecta un nodul mamar la un moment dat în viață. Un nodul mamar nu este altceva decât o formațiune localizată la nivelul sânului, căruia îi putem atribui mai multe caracteristici: de formă, de consistență, de elasticitate, sensibilitate, mobilitate. De obicei, nodulii mamari se formează prin înmulțirea necontrolată a celulelor într-o anumită zonă a sânului care se deosebește printr-o consistență crescută față de țesutul adiacent.

Printre cauzele care pot duce la apariția nodulilor mamare în sân aș putea enumera: dezechilibrul hormonal, terapia hormonală de substituție în post-menopauză, tratamentul hormonal cu contraceptive, infecțiile sânului și multe altele.

Printre acuzele de bază corelate cu nodulii mamari aș putea enumera: disconfortul local, care poate evolua până la durere locală, sensibilitatea crescută la palpare, eliminările din mamelon, edemul pielii și îngroșarea mamelonului.

La baza unui diagnostic se află examenul clinic. În urma inspecției și palpației medicul mamolog va aprecia necesitatea efectuării investigațiilor suplimentare: ultrasonografia mamară, mamografia, puncția aspirativă cu ac subțire, biopsie trepan.” ꟷ informează Valeriu Cucieru, medic mamolog-oncolog ”Invitro Diagnostics”

„Cel mai des depistăm noduli benigni din care sunt: fibroame, lipoame, mastoză fibrochistică, chisturi simple, papiloame intraductale. După traumatism depistăm hematoame, după infecții se formează mastite și abcese ale glandelor mamare. Se depistează când femeile vin la USG profilactic, dar în primul rând, fiecare femeie trebuie să facă autoexaminare lunară în perioada de la a 3-a până la a 5-a zi de la debutul de menstruație. Femeile care se află în menopauză trebuie să aleagă o zi anumită în fiecare lună și să facă autoexaminarea. La ultrasonografie femeia să vină la a 7-a zi de la debutul ciclului menstrual. Examinăm amănunțit glandele mamare, fosa axilară numaidecât, regiunea mameloanelor. Femeile simt nodulul de la un 1-2 cm. La ultrasonografie noi vedem, depistăm noduli de la 0,2-0,3 mm. Așadar, fiecare femeie trebuie să facă măcar o dată în an USG profilactic pentru a exclude nodulii glandelor mamare.” ꟷ zice Elena Beșliu, medic imagist USG.

Medicul mamolog, Valeriu Cucieru și medicul imagist, Elena Beșliu explică cauzele apariției nodulilor mamari, acuzele de bază corelate cu nodulii mamari, dar și care sunt investigațiile necesare în reportajul de mai jos:

Pentru programări, apelaţi 022903999 sau ne lăsaţi un mesaj pe messenger, viber sau whatsapp la numărul 078903999.
Oricine descoperă o modificare vizibilă sau doar palpabilă, trebuie să meargă la medic specialist mamolog.

call close
Sănătatea Bărbatului după 40 ani Pachet medical de monitorizare recomandat bărbaților după vârsta de 40 de ani, cu scop de prevenție a patologilor cronice și oncologice!