Următorii pași

⏰ HAPPY HOURS LA ANALIZE MEDICALE! Între 11:00 și 13:00 te bucurăm cu 25% REDUCERE la analizele medicale!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Tireoglobulina, Tg

165.00 MDL

Tireoglobulină, Tg

Vă reamintim că interpretarea rezultatelor pe cont propriu este inacceptabilă, informațiile de mai jos sunt doar cu caracter informativ

Tireoglobulina (Tg) este o glicoproteină mare, produsă de celulele foliculare ale glandei tiroide. Ea servește ca substrat pentru sinteza hormonilor tiroidieni – triiodotironină (T3) și tiroxină (T4). În mod normal, tireoglobulina este prezentă în sânge în concentrații foarte scăzute.

Structura și funcțiile tireoglobulinei

Tireoglobulina este un dimer, format din două subunități identice, legate prin punți disulfurice. Fiecare subunitate conține numeroși reziduuri de tirozină care servesc drept locuri de atașare a iodului pentru formarea hormonilor tiroidieni. Tireoglobulina este sintetizată în celulele foliculare ale glandei tiroide și secretată în lumenul foliculilor, unde are loc iodarea și formarea T3 și T4.

ComponentDescriere
SubunitățiDouă subunități identice, legate prin punți disulfurice
Reziduuri de tirozinăLocuri de atașare a iodului pentru formarea hormonilor tiroidieni
T3 și T4Hormonii tiroidieni formați din tireoglobulină

Tireoglobulina joacă un rol important în sinteza și stocarea hormonilor tiroidieni, precum și în reglarea eliberării acestora în fluxul sanguin.

Rolul tireoglobulinei în diagnostic

Tireoglobulina (Tg) este o proteină specifică, produsă de celulele foliculare ale glandei tiroide. Ea joacă un rol esențial în sinteza hormonilor tiroidieni (tiroxină și triiodotironină). Determinarea nivelului de tireoglobulină în sânge are o importanță diagnostică majoră pentru identificarea și monitorizarea diferitelor afecțiuni ale glandei tiroide.

Indicații pentru efectuarea studiului

Studiul nivelului de tireoglobulină în sânge poate fi indicat în următoarele cazuri:

  • Diagnostic și monitorizare a cancerului tiroidian: După eliminarea glandei tiroide (tiroidectomie) în cazul cancerului, nivelul de tireoglobulină ar trebui să fie aproape de zero. Un nivel crescut poate indica celule canceroase reziduale sau recidiva bolii.
  • Evaluarea eficienței tratamentului în cazul cancerului tiroidian: Determinarea tireoglobulinei este utilizată pentru monitorizarea răspunsului la tratament în cazul cancerului tiroidian.
  • Diagnosticarea patologiilor glandei tiroide: Niveluri crescute de tireoglobulină pot fi observate în diferite afecțiuni ale glandei tiroide, cum ar fi tiroidita, gușa nodulară, etc.

Pregătirea pentru procedura de donare a probelor

Procedura de donare a sângelui pentru determinarea nivelului de tiroglobulină (Tg) nu necesită măsuri speciale de pregătire. Cu toate acestea, există câteva recomandări care trebuie luate în considerare:

  • Respectarea regimului alimentar: Analiza sângelui pentru tiroglobulină poate fi efectuată atât pe stomacul gol, cât și după masă.
  • Evitarea efortului fizic: Cu o zi înainte de investigare, trebuie evitat efortul fizic intens, deoarece acesta poate influența rezultatele analizei.
  • Informarea medicului despre medicamentele luate: Unele medicamente pot influența nivelul de tiroglobulină în sânge. Prin urmare, este important să informați medicul despre toate medicamentele luate.

Procedura de donare a probelor

Donarea de sânge pentru analiza tiroglobulinei se efectuează de obicei din vena situată în cotul brațului. Procedura durează câteva minute și este realizată de un lucrător medical. După venipuncție poate apărea o mică sângerare sau vânătaie, care, de obicei, dispare de la sine în câteva zile.

Surse:

https://endocrinology.testcatalog.org/show/HTG2
https://www.reference.com/world-view/high-thyroglobulin-levels-indicate-7b901f5ff2a54820
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2728926
https://www.medicalnewstoday.com/articles/thyroglobulin-antibody
https://en.wikipedia.org/wiki/Thyroglobulin
https://www.nature.com/articles/s41574-019-0184-8
https://medlineplus.gov/lab-tests/thyroglobulin/
https://emedicine.medscape.com/article/2089532-overview
https://labs.selfdecode.com/blog/thyroglobulin/

IMPORTANT!

Este foarte important să rețineți că informațiile din această secțiune nu sunt destinate autodiagnosticării și tratamentului. În cazul apariției durerii sau agravării afecțiunii, este necesar să consultați un medic pentru a efectua investigații diagnostice. Doar un specialist calificat poate pune un diagnostic corect și poate determina tratamentul adecvat. Pentru a obține o evaluare cât mai exactă și consecventă a rezultatelor analizelor, este recomandat să le efectuați în același laborator. Acest lucru se datorează faptului că diferite laboratoare pot utiliza metode și unități de măsură diferite pentru efectuarea unor investigații similare.


Pregătirea:

Perioada optimă pentru recoltare

  • Pentru obținerea rezultatelor cu un grad înalt de exactitate recomandăm să vizitați centrul de recoltare Invitro Diagnostics între orele de dimineață 7:30 și 11.00.
Achită online cu 15% reducere la analize!
call close
Comandă apel

Întroduceți datele dvs. și vă vom contacta

Ora convenabilă
-
Orele de lucru al Call-centrului:

Luni - Vineri

07:00 - 19:00

Sâmbătă

07:30 - 16:00

Duminică

07:30 - 14:00

Promoția "ProSPORT" Reducere de -25% la 16 analize esențiale, pentru sportivi și cei pasionați de sport și modul sănătos de viață