Lipoproteina (a), Lp (a)
Vă reamintim că interpretarea independentă a rezultatelor este inacceptabilă, informațiile de mai jos sunt doar cu caracter informativ.
Testul pentru Lp(a) măsoară concentrația de lipoproteină(a) în sânge — o particulă lipid-proteică ce seamănă cu LDL-colesterolul, dar are atașată o componentă specială, apolipoproteina(a), care îi conferă proprietăți pro-aterogene, pro-inflamatorii și pro-trombotice. Nu se schimbă semnificativ în timp: se măsoară o dată, în afara unei stări acute, și depistează riscul care însoțește toată viața.
De ce este important: chiar dacă valorile LDL, colesterolului total și al altor markeri sunt normale, niveluri crescute de Lp(a) pot crește semnificativ riscul de boală cardiovasculară — infarct, boală coronariană, accidente vasculare cerebrale, îngustarea valvei aortice.
Particularități
- Concentrația de Lp(a) este în proporție de ~70-90% determinată genetic, și rămâne relativ stabilă pe parcursul vieții.
- Spre deosebire de colesterolul „rău” (LDL), modificările dietetice sau stilul de viață au un impact redus asupra Lp(a).
- Estimările sugerează că un procent semnificativ al populației — în unele studii 20–25% — are valori Lp(a) peste un prag considerat de risc.
- Deși nu există tratamente cu efect major asupra Lp(a) în coordonatele clasice (dietă, statine), cunoașterea valorii sale permite o mai bună stratificare a riscului și orientarea spre monitorizare și prevenție cardiovasculară.
Indicații
- istoric familial de boli cardiovasculare precoce (infarct, atac cerebral, boală coronariană)
- hipercolesterolemie familiară sau tendință genetică spre valori crescute de colesterol
- boală cardiovasculară precoce fără factori de risc evidenți (colesterol, tensiune, diabet etc.)
- recurență a evenimentelor cardiovasculare chiar cu tratament lipid-scăzător (statine)
- dorință de evaluare completă a riscului cardiovascular pentru prevenție
Proba se prelevează pe nemâncate. Ultimul consum alimentar trebuie să fie cu cel puțin de 8 ore înainte de a vă prezenta la recoltarea analizei.
Surse:
https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2792280
https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/48379
https://www.mdpi.com/2077-0383/11/20/6040
https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2025/12/01/01/feature-lipoprotein-a
https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2019/07/02/08/05/lipoproteina-in-clinical-practice
IMPORTANT
Informațiile din această secțiune nu sunt destinate auto-diagnosticării și tratamentului. În cazul în care aveți dureri sau agravarea unei afecțiuni, este necesar să consultați un medic pentru a stabili un diagnostic corect. Numai un specialist calificat poate pune un diagnostic corect și poate prescrie tratamentul adecvat. Pentru a obține cele mai precise și coerente evaluări ale rezultatelor analizelor, se recomandă efectuarea acestora în același laborator. Acest lucru se datorează faptului că diferite laboratoare pot utiliza metode și unități de măsură diferite pentru a efectua studii similare.
Pregătirea:
- Proba se prelevează pe nemâncate. Ultimul consum alimentar trebuie să fie cu cel puțin de 8 ore înainte de a vă prezenta la recoltarea analizei.
- Evitați să fumați timp de o oră până la colectarea analizei.
- Recomandăm să evitați efortul fizic până la investigație. Luați un repaus de 10-20 de minute până la colectarea analizei.
- Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.