Următorii pași

Fii în formă și orientează-te către rezultat! Beneficiază de reducerea de 25% la Pachetul de analize "ProSport", dedicat tuturor iubitorilor de sport. Fă CLICK pentru detalii!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Osteoporoza. Determinarea riscului genetic.

1100 MDL

     Osteoporoza – este o maladie sistemică, progresivă a aparatului locomotor, caracterizată prin scăderea  densității osoase, deformarea arhitectonicii țesutului osos și care are ca consecință scăderea rigidității osoase și creșterea riscului de fracturi. Maladia dată este în topul disfuncțiilor invalidizării printre persoanele în vârstă. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 35% de procente de fracturi au la bază osteoporoza.

Depistarea grupului de risc, diagnosticul precoce a scăderii densității țesutului osos și profilaxia osteoporozei, oferă posibilitatea evitării riscului de fracturi și de invalidizare. Totuși, în cele mai multe cazuri, diagnosticul de osteoporoză este pus după apariția problemelor sau chiar în urma unor fracturi. Cel mai frecvent, în aproximativ 85% din cazuri, osteoporoza survine în perioada de postmenopauză. Deficitul de hormoni sexuali, îndeosebi estrogeni, deficitul de vitamina 25 (OH) D3 sunt factori de risc de bază. În afară de vârsta și sexul persoanei există o serie de alți factori de risc: apartenența la rasa europenoidă sau mongoloidă, masa corporală, înălțimea, aspectul fizic astenic.

Există mecanisme și factori genetici, care influențează osteogeneza și densitatea minerală a țesutului osos, care au un rol cheie în înțelegerea proceselor patofiziologice de remodelare osoasă. Tipizarea genelor implicate în apariția riscului de osteoporoză ne permite identificare persoanelor supuse riscului de apariție a acestei maladii în stadiile preclinice. În prezent, comunitatea științifică afirmă că osteoporoza este o tulburare complexă multifactorială cauzată de interacțiunea dintre factorii de mediu și genele care exercită de sinestătător efecte asupra metabolismului osos și a riscurilor de fracturi. Studiile efectuate au demonstrat că factorii genetici sunt responsabili pentru aproximativ 60-85% din variabilitatea interindividuală a densității minerale osoase. Cu excepția unor forme rare de osteoporoză mendeliană monogenică moștenită (osteoporoza asociată cu deficiența de estrogen datorată mutației de inactivare a genei aromatazei (CYP19) sau asociată cu rezistența la estrogen din cauza inactivării receptorului pentru estrogen alfa (ER) și pseudogliomul osteoporozei recesive autosomale cauzate de inactivarea proteinei 5 asociate receptorului de lipoproteine (LRP5), osteoporoza clasică asociată cu vârstă este o tulburare heterogenă multifactorială.

De fapt, metabolismul osos este reglementat de mai multe gene, unele exercitând un grad ridicat de influență, altele producând efecte minore. Datorită biologiei complexe a scheletului, genele asociate cu riscul de osteoporoză sunt foarte numeroase și numărul de gene identificate a fi implicate în metabolismul osos este în continuă creștere. Acestea includ genele implicate în reglarea metabolismului osos și a calciului, cum ar fi cele care codifică hormonii calciotrofici și sexuali și receptorii lor, pentru proteinele matricei osoase, pentru citokine, factori de creștere și mediatori locali și receptorii lor și pentru proteinele implicate în căile moleculare din celulele osoase.

Indicații pentru analiza genetică:

  1. osteoporoză, fracturi traumatice, patologice în familie și la rudele de gradul I;
  2. patologie endocrină care duce la tulburări menstruale, boli ale sistemului digestiv, sistemului cardiovascular (circulator), etc.;
  3. administrarea de medicamente (glucocorticoide);
  4. prezența unor factori de risc non-genetici pentru osteoporoza: postmenopauză, greutate scazută, lipsă de exerciții fizice, carență de 25 (OH) vitamina D3, inclusiv consumul nutrițional, ridicat de cafea, obiceiuri nesănătoase (consum de alcool, fumat);
  5. intoleranță individuală la lactoză (produse lactate).

 

Polimorfisme analizate:

Polimorfismele

Funcția genei

COL1A1: -1997 C>A;

Codifică lanțul proteic α al colagenului de tip 1. Colagenul reprezintă o substanță proteică prezenta în sistemul osos, sistemul muscular, sistemul digestiv, piele, vase sangvine și articulații. Acesta are un rol foarte important în regenerarea celulară și a țesuturilor conjunctive și se găsește în mai multe forme în organism, fiecare având propriul mod de acțiune.

COL1A1: 1546 (6252) G>T [Sp1 S>s];

CYP19A1: A>G;

Codifică enzima aromataza, care are funcție de a cataliza transformarea androgenilor în estrogeni.

CYP19A1: C>T;

ESR1: -397 T>C [PvuII];

Codifică receptorul pentru estrogen de tip α, este un factor de transcripție activat de ligand prin intermediul căruia se realizează funcțiile estrogenilor.

ESR1: -351 G>A [XbaI];

IL6: -174 G>C;

Interleukina – 6, citokină multifuncțională implicată în metabolismul osos.

LRP5: 1999 G>A (Val667Met);

Proteina 5 a receptorului lipoproteinelor cu densitate mica. Stimulează proliferarea și diferențierea osteoblaselor și osteoclastelor.

LRP5: 3989 C>T (Ala1330Val);

RANKL: C>T [rs9594738];

Ligandul receptorului activator a factorului nuclear κ-B. La legarea RANK cu RANKL are loc mobilizarea și activarea osteoclastelor.

RANKL: C>T [rs9594759];

TNFRSF11B (OPG):245 A>C;

Codifică osteoprotegerina. Împiedică legarea RANK cu RANKL, inhibând astfel mobilizarea, proliferarea și activarea osteoclastelor.

TNFRSF11B (OPG):4381 A>G;

TNFRSF11B (OPG):163(160) T>C;

VDR: 283 A>G [Bsml];

Receptorul pentru vitamina D3. Funcția anormală a receptorului dat este capabilă de a schimba expresia genelor implicate în homeostazia calciului și în răspunsul imun.

VDR: 2 A>G (Lys2Arg) [FokI];

 

 În scopul identificării riscului personal pentru fiecare pacient, a fost elaborat un panel de gene implicate direct în arhitectonica osteoporozei și anume: gene codificatoare a receptorului capabil să influiențeze homeostazia calciului și a răspunsului imun, gena codificatoare a receptorului de estrogen, gene responsabile de proliferarea și activarea osteoclastelor, gene codificatoare a factorilor de inhibare a activității osteoclastelor, receptorii pentru lipoproteine de densitate joasă, gena codificatoare a lanțului alfa a colagenului de tip I, gena codificatoare a interleukinei 6, care este implicată în metabolismul osos, gena codificatoare a enzimei – aromataza, implicată în transformarea androgenilor în estrogeni, etc.


Pregătirea :

Nu necesită pregătire specială.

call close