CT cerebral cu substanţă de contrast

2 200 leiCT02

Tomografia computerizată cerebrală cu substanță de contrast reprezintă aceeași formă de examinare ca și în cazul CT fără contrast, doar că presupune introducerea unei substanței speciale în organism care îmbunătățește calitatea imaginilor. Substanța poate fi administrată sub forma de lichid (pe cale orală) sau injecție. Substanța de contrast este absolut inofensivă și se elimină din organism cu urina.

Examinarea CT cerebrală cu substanță de contrast se indică în cazul:

 1. Traumatismelor cranio-cerebrale;
 2. Edem cerebral;
 3. Accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitor;
 4. Cefalee (dureri de cap) severă de origine inexplicabilă;
 5. Simptome neurologice (epilepsie, pareză, afectarea funcției vizuale sau auditive etc.).

Avantajele tomografiei computerizate (CT cerebral):

 1. Grație performanței echipamentului CT Revolution Evo (GE Healthcare) e posibilă depistarea tumorilor benigne și maligne cerebrale cu dimensiuni de 1 mm.
 2. Producătorul s-a concentrat asupra minimizării dozei de radiație asupra organismului uman fără a pierde din calitatea imaginii.
 3. Rezultatul se eliberează în aceeași zi.
 4. Înainte cu 2-3 ore de introducerea contrastului este important să NU mâncați.
 5. Durata diagnosticul CT cerebral - până la 30 de minute.

Când este contraindicată examinarea CT cerebral cu contrast?

 • În perioada sarcinii.
 • În perioada de alăptare.
 • Copiilor.
 • Insuficiență renală și hepatică.
 • Forme severe de diabet zaharat.
 • Alergii la unul sau mai multe componente ale substanței de contrast inclusiv și la iod.

IMPORTANT!
Înainte de examinarea CT este necesar să prezentați rezultatul testului de laborator la uree și creatinină. În cazul în care nu aveți testele făcute, vă rugăm să vă prezentați la clinică cu 30 de minute înainte de examinarea CT pentru efectuarea analizei de laborator.

Citește mai mult
Pregatirea

Pregătirea

 • Dacă purtați brackeți și sunteți alergic la substanțe ce conțin iod, anunțați medicul.
 • Specialiștii recomandă înainte de examinare să îndepărtați toate elementele din metal și a dispozitivelor electronice, pentru ca rezultatul să nu fie distorsionat.  

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.